MOTORSPORT

Asunmaa nousi vaikeuksien kautta voittoon – “Niskat on vielä vähän kipeät”

Rallin SM-sarjan talvikausi päättyi Nilsiän ympäristössä ajettuun Tahkoralliin. Hannu’s Rally Teamin Teemu Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa kruunasivat erinomaisesti sujuneen talvikautensa, kun kaksikko nappasi kauden kolmannesta osakilpailusta SM1-luokan täyden pistepotin kolmannen kerran.

Teemu Asunmaa avasi Tahkorallin kolmanneksi nopeimmalla ajalla ja ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen ero kärkeen oli 3,3 sekuntia. Toisella erikoiskokeella syntyi ensimmäinen pohja-aika, mutta täysin samaan aikaan ylsi myös Juha Salo, jonka kanssa Asunmaa lopulta kävikin hurjan sekuntitaistelun rallin voitosta. Kahden erikoiskokeen jälkeisen huoltotauon jälkeen Asunmaa kellotti rallin lopuille neljälle erikoiskokeelle jokaiselle pohja-ajan ja nousi lopulta voittoon 6,2 sekunnin erolla ennen Saloa.

– Parannettiin pitkin päivää. Aamulla vielä vähän tökki, mutta sitten se lähti hyvin kulkemaan ja saatiin lopuille pätkille pohjat. Isoja eroja ei tullut taaskaan, mutta riittävästi, Asunmaa pohti viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Yleiskilpailun kärkipaikka vaihtui viidennen erikoiskokeen jälkeen ja ennen viimeistä erikoiskoetta Asunmaan johtomarginaali Saloon nähden oli vain 1,9 sekuntia. Viimeisellä, lähes 33 kilometriä pitkällä erikoiskokeella Asunmaa latasi kuitenkin tulostaululle 4,3 sekuntia nopeamman ajan kuin Salo ja näin alavutelainen yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa pääsi juhlimaan kolmatta kertaa kuluvalla kaudella SM1-luokan suurinta pistepottia.

– En viimeisellä pätkällä ottanut mitään ylimääräistä riskiä, vaan ajettiin sellainen puhdas hyvä ajo. Ei tullut penkkaan ajamisia ja muuta. Se usein riittää, kun ajaa puhtaasti, Asunmaa muistutti.

Kuudesta erikoiskokeesta Asunmaa ajoi nopeimman ajan viidelle, mutta siitä huolimatta kuljettaja ei ollut täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Ei nyt ihan parasta mahdollista. Hyvin meni, mutta on siellä parannettavaa vielä.

“Meillä suoritusvarmuus on aika vahva”

Asunmaan valmistautuminen nyt ajettuun Tahkoralliin ei mennyt täysin suunnitelmien mukaisesti, kun viikkoa ennen kilpailua ajetut testit päättyivät ulosajoon.

– Niskat on vielä vähän kipeät ja auton kuntoon saamisessa oli kova työ. Iso kiitos siitä pojille, tekivät hienoa työtä, Asunmaa lähetti terveisiä tiiminsä mekaanikoille.

Asunmaan mukaan kaikki nämä valmistautumisvaiheen tapahtumat vaikuttivat siihen, että Tahkoralli ei lähtenyt ensimmäisten erikoiskokeiden osalta käyntiin niin kuin kuljettaja olisi halunnut.

– Kyllä se hieman vaikutti. Jäi kuitenkin testit vähälle ja muutettiin autoa. Piti sitten rallissa vähän tunnustella määrätyissä paikoissa, että miten se käyttäytyy, Asunmaa kuvaili.

Kolmannessa rallissa tänä talvena Asunmaan ohjastama Skoda Fabia R5 toimi jälleen kerran täysin ilman ongelmitta, kaluston suhteen ei ole tarvinnut huolta juurikaan kantaa.

– Kaikki toimi jälleen hienosti ja ei ollut mitään ongelmia. Siihen olen oikein tyytyväinen, että auto on toiminut jokaisessa kisassa niin hyvin, Asunmaa kehui.

Asunmaa on nyt voittanut rallin SM-sarjan yleiskilpailun tällä kaudella Tahkorallin lisäksi tammikuussa Tunturirallissa ja SM1-luokan korkein pistepotti on tullut jokaisesta osakilpailusta, myös helmikuussa Mikkelissä ajetusta Vaakunarallista. Asunmaalle itselleen huikea menestys ei ole tullut yllätyksenä, vaikka kuluvaan kauteen lähdettiinkin uudella kalustolla sarjan kuninkuusluokkaan.

– Tiesin, että voitosta pystytään ajamaan joka kisassa. Meillä suoritusvarmuus on aika vahva, Asunmaa pohti yhtä tärkeää menestyksen avainta.

Rallin SM-sarja jatkuu 20. toukokuuta Riihimäellä ajettavalla kesäkauden avausosakilpailulla.

– Kesällä aloitetaan taas uudestaan. En ole tällä autolla ajanut metriäkään kesäkeleillä. Pitää päästä hyvissä ajoin treenaamaan, Asunmaa käänsi lopuksi katseet jo kohti tulevia, uusia haasteita.

Tahkorallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda) 52.03,9
2) Juha Salo (Peugeot) + 6,2
3) Jarkko Nikara (Subaru) + 14,9
4) Marko Mänty (Skoda) + 33,0
5) Jesse Turunen (Hyundai) + 52,1

SM1-luokan pistetilanne

1) Asunmaa 84
2) Salo 61
3) Nikara 46

Lähde: Asunmaa Racingin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com