Asunmaa torjui virolaishyökkäyksen ja voitti – “Fiksua ajoa koko viikonloppu”

2.3.2021 / 20:31
Teemu Asunmaan ja Marko Salmisen voitonjuhlaa Rovaniemen MM-rallissa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Viides kerta toden sanoi Teemu Asunmaalle, joka uransa viidennessä MM-rallissa nappasi ensimmäisen luokkavoiton. Samalla Asunmaa nousi WRC3-luokassa pistejohtoon tasapistein yhdessä Yohan Rosselin kanssa.

Teemu Asunmaa, 33, teki saman WRC3-luokassa, minkä Esapekka Lappi WRC2-luokassa, eli järjesti historian ensimmäisessä Rovaniemen MM-rallissa sinivalkoiset voitonjuhlat. Asunmaa ja kartanlukija Marko Salminen saapuivat sunnuntaina kilpailun viimeisen erikoiskokeen maaliin 4,2 sekunnin voittomarginaalilla toiseksi ajaneeseen virolaiseen Egon Kauriin nähden.

– Hieno fiilis, ensimmäinen luokkavoitto MM-sarjassa! Aika hankala kilpailu oli kaiken kaikkiaan, kun MM-rallin olosuhteet ovat kuitenkin aivan erilaiset kuin SM-sarjassa. Tästä opitaan, jos ajetaan joskus uudestaan samankaltaisissa olosuhteissa, Asunmaa kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Asunmaa nähtiin mukana MM-sarjan osakilpailussa nyt viidennen kerran, aiemmat neljä kertaa ovat kaikki olleet Jyväskylän MM-ralleja, ja hauska sattuma on se, että joka kerta alavutelaiselle nuotteja on lukenut eri kartanlukija. Vuonna 2014 Tuukka Shemeikka, 2017 Jonne Halttunen (WRC2-luokassa kolmas sija), 2018 Ville Mannisenmäki ja 2019 Jani Salo. Toiseksi ajanut Kaur kellotti eniten pohja-aikoja, viisi, kun taas Asunmaa ylsi kolmeen pohja-aikaan.

– Fiksua ajoa koko viikonloppu. Alussa meillä oli säädöt hieman vääränlaiset ja tehtiin muutoksia jousitukseen. Ajat paranivat koko ajan. Näissä olosuhteissa on niin erilaista ajaa verrattuna siihen millaista se on SM-sarjassa, koska lähtöpaikka on muiden takana ja tiestön kunto on erilainen, joten minun piti muokata ajotyyliäni koko ajan, Asunmaa kuvaili.

 

Teemu Asunmaa voitti WRC3-luokan Rovaniemellä lopulta 4,2 sekunnin turvin (Kuva: Jari Hotti).

 

 

Kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna

Perjantaina ajettujen kahden erikoiskokeen jälkeen Asunmaa oli WRC3-luokassa toisena, 10,9 sekunnin päässä johtoasemaa hallussaan pitänyttä Emil Lindholmia perässä.

– Ei lähtenyt meiltä kuten piti. Jännityksen piikkiin voi laittaa joitakin paikkoja. Täytyy ottaa rennommin huomenna, Asunmaa pohti yötauolle saavuttaessa.

Lauantain toisella erikoiskokeella Lindholm ajoi ulos ja kun takana tulevista kilpailijoista muun muassa Asunmaa jäi tiellä olleen auton taakse jumiin, ajoivat nämä kuljettajat lopun erikoiskokeesta hiljaa maaliin, saaden myöhemmin laskennallisen ajan tuloksiinsa. Seuraavalla erikoiskokeella ajettiin taas tosissaan ja nyt Kaur ilmoittautui toden teolla mukaan voittotaisteluun, lyömällä Asunmaan 7,2 sekunnilla ja kokonaistilanteessa ero oli enää vain kaksi sekuntia.

Iltapäivän lenkin kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella Asunmaa repäisi eroa Kauriin nähden lisää 11,7 sekuntia ja lisäksi Kaur sai vielä kymmenen sekunnin aikasakon saavuttuaan myöhässä aikatarkastusasemalle. Toisen ajopäivän viimeisellä erikoiskokeella Kaur ilmoittautui vielä kerran mukaan voittotaisteluun ajamalla pohja-ajan ja ennen päätöspäivää Asunmaan johto luokassa oli 12,5 sekuntia.

Sunnuntain kahdella erikoiskokeella Kaur oli molemmissa nopein kuljettaja, mutta Asunmaan perjantaina ja lauantaina hankkima johtomarginaali riitti lopulta maaliin asti. Kolmanneksi ajoi Mikko Heikkilä, häviten voittajalle reilut puolitoista minuuttia. Eerik Pietarinen täydensi WRC3-luokan hienoa suomalaismenestystä neljännellä sijallaan.

Asunmaan ja Heikkilän kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna, kun rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa. Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Kroatiassa huhtikuussa.

Rovaniemen MM-rallin WRC3-luokan lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda) 2.11.55,3
2) Egon Kaur EST (Volkswagen) + 4,2
3) Mikko Heikkilä (Skoda) + 1.38,6
4) Eerik Pietarinen (Skoda) + 1.45,3
5) Mattias Ekström SWE (Skoda) + 2.33,9
6) Gregor Jeets EST (Skoda) + 6.17,5
7) Pekka Keski-Korsu (Skoda) + 8.50,4
8) Tuomas Skantz (Skoda) + 8.58,2
9) Michal Solowow POL (Citroen) + 8.59,0
10) Johan Kristoffersson SWE (Volkswagen) + 10.29,3

———-

14) Jussi Keskiniva (Skoda) + 15.38,5
15) Marko Viitanen (Skoda) + 16.05,1
17) Ville Ruokanen (Skoda) + 20.41,9
19) Ari-Pekka Koivisto (Skoda) + 25.40,5

Asunmaan keskinopeus: 114,2 km/h
Pohja-ajat: Kaur 5, Asunmaa 3, Lindholm 2

WRC3-luokan pistetilanne 2/12 osakilpailua

1) Teemu Asunmaa 28
1) Yohan Rossel (FRA) 28
3) Egon Kaur (EST) 23
4) Yoann Bonato (FRA) 22
5) Nicolas Ciamin (FRA) 20
6) Mikko Heikkilä 15
7) Hermann Neubauer (AUT) 14
8) Eerik Pietarinen 13
9) Mattias Ekström (SWE) 12
10) Cedrid De Cecco (BEL) 11

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, FIA:n lehdistötilaisuus kilpailun jälkeen

 

Lapilta vakuuttava esitys, jatko-ohjelma kysymysmerkki – “Kaikki riippuu rahasta”


Facebook kommentit