Autourheilun uutissähkeet viikolla 26/2020 – Päivitetty perjantaina klo 11.25

26.6.2020 / 11:25

[ A- ] / [ A+ ]

Kokoamme tälle sivulle autourheilun uutissähkeet viikolta 26/2020. Viimeisin päivitys on tehty perjantaina (26.6.) klo 11.25. Saadaksesi sivun näyttämään viimeisimmät uutissähkeet, päivitä sivu painamalla F5-nappia (tietokoneella) tai mobiililaitteen ollessa kyseessä, sivun päivitys laitteen käyttöominaisuuksien mukaan.

Kiihdytysajon lajijärjestö FHRA:n uusi johtoryhmä on valinnut kokouksessaan puheenjohtajaksi kuluvan vuoden syyskokoukseen asti Jarmo Grönmanin. Johtoryhmään valittiin Jaakko Salakari ja Kari Rajala. Kiihdytysajon SM-sarja käsittää tänä vuonna kolme osakilpailua ja ne kaikki ajetaan Kauhavalla. Ensimmäinen osakilpailu on ohjelmassa 25.-26. heinäkuuta. Kahden muun osakilpailun ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Toukokuulta syyskuun viimeiseen viikonloppuun koronaviruksen takia siirtynyt 48. Nurburgringin 24 tunnin kilpailu ei tänä vuonna saa mukaansa Toyota Gazoo Racingin joukkuetta, joka on ollut mukana tässä kilpailussa yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 lähtien. Toyotan oli tarkoitus osallistua mekaanikkojen ja insinöörien muodostamalla joukkueella, jonka piti kilpailla Lexus LC -autolla. Matkustusrajoitusten takia Toyota ei ole kuitenkaan päässyt testaamaan autoa Nurburgringin radalla kertaakaan tänä vuonna, joten se jättää kilpailun väliin ja valmistautuu jo ensi vuoden, kesäkuussa 2021 ajettavaan Nurburgringin 24 tunnin kilpailuun.

Sähköformulat, Formula E, palaavat takaisin kilpailujen pariin elokuun alussa, reilun viiden kuukauden ja yhteensä 158 päivän mittaiselta kilpailutauolta. Sarjan kuusi viimeistä osakilpailua ajetaan kaikki Berliinissä, Saksassa 5.-13. elokuuta välisenä aikana. Tempelhofin käytöstä poistetun lentoaseman alueelle rakennettavalla radalla ajetaan kuusi kilpailua niin, että radan profiilia muutetaan aina kahden ajetun kilpailun jälkeen. Formula E:n MM-sarjassa 2019-2020 ajetaan yhteensä 11 osakilpailua. Viiden osakilpailun jälkeen sarjaa johtaa Antonio Felix da Costa, jolla on 11 pisteen etumatka Mitch Evansiin nähden. Kolmantena olevalla Alexander Simsillä on eroa kärkeen jo 21 pistettä.

Berliinissä elokuussa Formula E -sarjan kauden kuudessa viimeisessä osakilpailussa mukana nähdään myös rata-autoilun DTM-sarjan kaksinkertainen mestari Rene Rast, 33, joka hyppää Audi Sport ABT Schaeffler -tiimin toisen auton rattiin. Rastin tiimikaverina ajaa Lucas di Grassi, joka on viiden ajetun osakilpailun jälkeen pisteissä viidentenä. Rast on urallaan osallistunut aiemmin yhteen Formula E -sarjan osakilpailuun, Berliinin katuradalla vuonna 2016, kun hän edusti Team Aguria ilman suurempaa menestystä. Rast korvaa Audilla Daniel Abtin, joka sai aiemmin keväällä potkut jäätyään kiinni huijaamisesta simulaattorikilpailussa. Rast on viimeisen kolmen kauden aikana voittanut DTM-mestaruuden vuosina 2017 ja 2019, vuonna 2018 sijoitus oli toinen. Näiden kolmen kauden aikana Rast on voittanut peräti 17 osakilpailua.

Rallisarjoista maailmalla koronaviruksen takia varmuudella peruttuja kauden 2020 osalta ovat ainakin Afrikan rallisarja, sekä Brittien rallisarja. Afrikassa on tähän mennessä ajettu vain yksi osakilpailu, eikä loppukauden mahdollisesti ajettavat kilpailut tule kattamaan FIA:n vaatimaa 50 prosentin määrää kilpailukalenteriin merkittyjen osakilpailujen määrästä, jotta mestaruustitteli voitaisiin jakaa. Brittien rallisarjan viimeinen tainnuttava isku tämän vuoden osalta oli Walesin MM-rallin peruuntuminen, siellä kun oli tarkoitus ajaa Brittien rallisarjasta kaksi osakilpailua.

Rallin MM-sarjastakin tuttu M-Sport on saanut merkittävän sopimuksen kovatasoisesta ja maineikkaasta rata-autoilun Brittien vakioautosarjasta BTCC:stä. M-Sport toimittaa BTCC:lle vuodesta 2022 eteenpäin sarjan virallisen moottorin. Sopimus on viisivuotinen. Vuodesta 2011 lähtien sarjan moottori on nimetty sarjan promoottorin TOCA:n mukaan ja kaudella 2020 sitä käyttää reilu puolet sarjan tiimeistä. M-Sport tulee tekemään moottorin rakennus- ja kehitystyössä tiivistä yhteistyötä Cosworth-yhtiön kanssa. BTCC-kausi 2020 käynnistyy elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Donington Parkin radalla. Sarjassa ajetaan tänä vuonna yhteensä 27 kilpailulähtöä.

Historic-rallin EM-sarjassa pyritään tänä vuonna ajamaan viisi osakilpailua. FIA:n perjantaina julkistaman tiedon mukaan kausi käynnistyy 5.-6. syyskuuta Itävallasta, josta edetään Italian, Sveitsin ja Tshekin osakilpailujen kautta marraskuun viimeisenä viikonloppuna Espanjassa ajettavaan viimeiseen osakilpailuun. EM-sarjaan jo pitkään kuulunut Lahden osakilpailu piti ajaa elokuussa, mutta se peruttiin toukokuun puolella koronaviruksen asettamien haasteiden takia.

Toyotan Suomen maahantuojan julkaisema asiakaslehti Toyota Way on julkaissut verkkosivuillaan Kalle Rovanperän uraa kertaavan artikkelin. Ensimmäistä kauttaan Toyota Gazoo Racingia edustava Rovanperä muistelee uransa vaiheita tähän mennessä ja on artikkelissa mukana myös kuvia Rovanperän uudesta komeasta kulkupelistä, Toyota GR Suprasta.

Ensi vuonna rallin MM-sarjan viralliseksi rengasvalmistajaksi paluun tekevä italialainen rengasjätti Pirelli on palkannut testikuljettajakseen norjalaisen Andreas Mikkelsenin. Kuluvan viikon maanantaina 31 vuotta täyttänyt Mikkelsen on urallaan osallistunut 110 MM-ralliin, voittanut niistä kolme ja noussut palkintopallille yhteensä 25 kertaa. Viime vuonna Mikkelsen sijoittui kuljettajien MM-pisteissä neljänneksi, vaikka ei ajanutkaan täyttä kautta Hyundailla. Tänä vuonna hän jäi ilman tallipaikkaa. Pirelli ja Mikkelsen aloittavat testityöt Italian Sardiniassa heinäkuun puolivälissä, Citroen C3 WRC -autolla.

Simulaattoreilla ajettavan ja vain naisille tarkoitetun W Series Esports League -sarjan kauden kolmas osakilpailu “kaasuteltiin” torstaina Brands Hatchin radalla Englannissa. Aiemmissa kahdessa osakilpailussa ja kuudessa kilpailulähdössä kaksi lähtöä voittanut Emma Kimiläinen ei tällä kertaa yltänyt kärjen vauhtiin, vaan kirjautti tulosluetteloon sijoitukset 13-9-18. Kokonaispisteissä Kimiläinen on 9/30 ajetun kilpailulähdön jälkeen yhdeksäntenä. Brands Hatchin ykköstähti oli venäläinen, vasta 16-vuotias Irina Sidorkova, joka voitti kolmesta ajetusta lähdöstä kaksi. Sarjan pistejohtaja Beitske Visser puolestaan ylsi nyt yhteen lähtövoittoon ja johtaa kokonaispisteissä Sidorkovaa 27 pisteellä. Seuraavat kolme kilpailulähtöä ajetaan ensi vikon torstaina Brasilian Interlagosin radalla.

Rata-autoilun vakioautojen MM-sarjassa WTCR:ssä tullaan jatkossa palkitsemaan paras “itsenäinen kuljettaja”, joka ei nauti autotehtaan tukea suoraan tai ei ole asiakassuhteessa autotehtaan kanssa. Palkinto kantaa nimeä WTCR Trophy ja se ei ole kansainvälisen autoliiton FIA:n alainen palkinto, vaan sen myöntää sarjan promoottorina toimiva Eurosport Events. WTCR-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan Salzburgringillä Itävallassa 12.-13. syyskuuta. Sarjassa pyritään ajamaan vielä tänä vuonna yhteensä 16 kilpailulähtöä, kuudella eri radalla.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit