MOTORSPORT

Azoreilla ajettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1965 – Hänninen ja Kankkunen suomalaisvoittajat

Azorien saaristo saa toisena vuonna peräkkäin kunnian toimia rallin EM-sarjan avausnäyttämönä. Ensimmäisen kerran Azorit Ralli ajettiin vuonna 1965 ja tämänvuotinen kilpailu on järjestyksessään 53.

Azorien saaristo sijaitsee Portugalin pääkaupungin Lissabonin ja New Yorkin välissä ja se koostuu yhdeksästä eri saaresta. Ensimmäisen kerran vuonna 1965 ajettu Azorit Ralli nousi mukaan Portugalin mestaruussarjaan vuonna 1970 ja EM-sarjan osakilpailu saaristossa ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.

26 vuotta sitten rallin EM-sarjassa osakilpailuja ajettiin huomattavasti enemmän kuin nykyisin ja siitä hyvänä esimerkkinä toimii juuri vuoden 1992 Azorien EM-ralli, joka oli EM-sarjan tuon kauden 27. osakilpailu. Yleiskilpailun voittoon ajoi ranskalainen Yves Loubet Toyota Celica GT-4:llä. Yvesin poika Pierre-Louis Loubet, 21, osallistuu Azorien EM-ralliin tänä vuonna, mutta joutui keskeyttämään jo toisella erikoiskokeella Hyundain tekniikkaongelmien takia.

Vuosina 2000 ja 2001 kaksi rallin MM-sarjasta tuttua Subaru-kuljettajaa, Markko Märtin, sekä Juha Kankkunen ajoivat Azoreilla EM-rallin voittoon. Vuosina 2009-2012 Azoreilla ajettiin IRC-sarjan osakilpailu ja voittajaksi nousivat muun muassa Kris Meeke, Andreas Mikkelsen, sekä Juho Hänninen, joka vuosina 2010-2012 saavutti värisuoran – voiton, sekä kakkos- ja kolmossijan.

– Meillä oli hyvä taistelu Andreaksen (Mikkelsen) kanssa ja täytyy sanoa, että tämä voitto tuntuu todella hyvältä. Loistava viikonloppu, Hänninen hehkutti vuoden 2011 voittonsa jälkeen.

Seitsemän vuotta sitten tulosluettelon kärjessä oli kolme Skoda-kuljettajaa järjestyksessä Hänninen, Mikkelsen ja Jan Kopecky. Nykyisin MM-sarjassa Hyundain tehdastallia edustava Mikkelsen hävisi Hänniselle 42,3 sekuntia.

– Juho oli tänä viikonloppuna uskomattoman nopea ja ei meillä ollut mitään mahdollisuutta vastata siihen vauhtiin, Mikkelsen jakoi kunniaa voittajan suuntaan.

Vuonna 2013 kilpailu palasi takaisin EM-sarjaan. Citroenilla MM-sarjassa tänä vuonna kilpaileva Craig Breen muuten ajoi vuoden 2013 kilpailussa toiseksi ja nousi voittoon kaksi vuotta myöhemmin. Viime ja tänä vuonna Azoreilla on ajettu rallin EM-sarjan avausosakilpailu. Menestynein kuljettaja Azorit Rallissa kautta aikojen on ollut Fernando Peres, Portugalin rallimestari vuosilta 1994, 1995, sekä 1996, joka on voittanut tämän kilpailun peräti seitsemän kertaa ja saavuttanut palkintosijoja yhteensä 10 kappaletta.

Azorit Rallia ei koskaan ole voittanut venäläiskuljettaja. Vuonna 2016 toiseksi ajanut Alexey Lukyanuk voi tuoda tähän tilastoon tänä viikonloppuna muutoksen, sillä Lukyanuk johtaa tämänvuotista kilpailua ensimmäisen ajopäivän jälkeen.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com