MOTORSPORT

Botniaringillä nähtiin tupla- ja triplavoittajia – “Loppu meni vain varmisteluksi”

Viime viikonloppuna Botniaringillä, Etelä-Pohjanmaalla Jurvassa, riitti vauhtia ja jännitystä, kun rata-autoilun Botniarace tarjosi ensimaistiaisia elokuussa ajettavaa lajin SM-sarjaa silmällä pitäen.

Botniaringillä kaksipäiväisenä ajettu Botniarace oli kansallisen tason kilpailu, mutta käytössä olivat rata-autoilun SM-sarjan säännöt. Mukana olivat SM-sarjan luokista BMW Xtreme, Legends, V1600 ja V8 Thunder. Lisäksi SM-sarjan yhteydessä ajettava Formula Open Finland -luokka esittäytyi nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa.

BMW Xtreme -luokassa ajettiin lauantaina kahdet aika-ajot ja kaksi kilpailulähtöä, sekä sunnuntaina vielä kolmas kilpailulähtö. Viikonloppu oli virolaisen EST1 Racing -tiimin suurta juhlaa, joka uudella kokoonpanollaan Jere Kalliokoski ja Juho Siekkinen kirjautti kolmesta kilpailulähdöstä kolme voittoa. Ensimmäisessä kilpailulähdössä Kalliokoski starttasi BMW-debyytissään paalupaikalta ja ajoi ruutulipulle ykkösenä, reilun viiden sekunnin voittomarginaalin turvin.

– Kisassa sain hyvän startin ja pääsin ykkösenä ensimmäiseen mutkaan. Ajoin muutaman kierroksen kovaa. Huomasin, että muut olivat jääneet, joten aloin seuraamaan tilannetta. Radan takaosassa alkanut sade levisi koko radan alueelle ja loppu meni vain varmisteluksi, Kalliokoski kommentoi.

Kari Haavisto oli toinen ja Markus Tirkkonen kolmas. Toisessa kilpailulähdössä oli Siekkisen vuoro napata EST1 Racing -tiimille voitto, vaikka tämän luokan hallitseva mestari joutuikin starttaamaan viimeisestä lähtöruudusta. Tämä johtui siitä, että Kalliokosken ajaessa ensimmäistä aika-ajoa, oli autosta hajonnut vaihdelaatikko. Sen seurauksena Siekkinen ei päässyt mukaan toiseen aika-ajoon ollenkaan.

Ensimmäisessä kilpailulähdössä mukana oli viisi ja toisessa kuusi autoa. Siekkinen ei heikosta lähtöruudustaan huolimatta kauan joukon hännillä viihtynyt, vaan nappasi johtopaikan haltuunsa jo ensimmäisen kierroksen jälkeen, ja ajoi lopulta myös voittoon. Maalissa ero toiseksi sijoittuneeseen Tomi Sundströmiin oli hieman alle kuusi sekuntia. Kolmanneksi sijoittui ensimmäisen kilpailulähdön tavoin Tirkkonen.

Kolmas kilpailulähtö oli kestoltaan selkeästi pidempi kuin lauantain kilpailulähdöt ja nyt rattiin hyppäsivät molemmat tiimin kuljettajat. Kuudesta mukana olleesta autokunnasta kolmessa nähtiin kaksi kuljettajaa, kun taas kolme muuta suorittivat kilpailun kokonaan yhden kuljettajan voimin. EST1 Racing -tiimistä startin viimeisestä lähtöruudusta hoiti Kalliokoski, joka teki “siekkiset”, nousten johtoon jo ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Kalliokoski toi auton kuljettajavaihtoon kilpailun puolivälissä johtoasemassa ja Siekkisen ajovuorolla johtomarginaali vielä kasvoi. Maalissa voittomarginaaliksi kirjattiin reilut 21 sekuntia. Haavisto ajoi toiseksi ja Tirkkonen täydensi lauantain kaksi kolmatta sijaansa sunnuntain kolmannella kolmossijalla.

– Sain hyvän startin, pääsin kahdesta autosta ohi. Toiseksi olin noussut avauskierroksen lopussa. Toisella kierroksella pääsin johtoon ja sen jälkeen ajatuksena oli vain ajaa täysillä ja kasvattaa eroa kakkoseen. Vaihto sujui hyvin ja Juho pääsi jatkamaan kärjessä. Kokonaisuutena oikein hyvä viikonloppu, Kalliokoski arvioi.

Siekkisen mukaan heidän tiimillään oli Botniaringillä yksi merkittävä etu muihin kilpailijoihin verrattuna.

– Käytimme Hestec -merkkistä moottorinohjausjärjestelmää. Olimme ainoa tiimi jolla se oli nyt käytössä. Arvioitiin, että siitä saatu etu oli noin puoli, tai jopa sekunnin luokkaa kierrokselta. SM-sarjassa sitten muillakin on Hestecit kiinni, joten tiukkaa kamppailua on odotettavissa, Siekkinen ennakoi.

“Ei ollut muita vaihtoehtoja”

Kotimaisen rata-autoilun tämän kauden uutuus, Formula Open Finland, oli kerännyt Botniaringille mukaan 11 kuljettajaa. Lauantaina ajettiin aika-ajot, sekä ensimmäinen kilpailulähtö ja sunnuntaina vielä toinen kilpailulähtö. Viikonlopun ehdoton ykkösnimi oli molemmissa lähdöissä ylivoimaiseen voittoon Formula 3 -autollaan ajanut Elias Niskanen. Niskasen voittomarginaali lauantaina oli 27,7 ja sunnuntaina 23,3 sekuntia.

Kärkikolmikko oli molemmissa kilpailulähdöissä sama, kun lauantaina ja sunnuntaina Niskasen jälkeen toisena ja kolmantena ruutulipulle saapuivat Juha Fred, serkä Markus Laitala. Lauantain kilpailulähdössä Niskanen oli lähellä kirjauttaa nimiinsä Botniaringin rataennätyksen. Paavo Tonterin voimassa oleva rataennätys 1.30,496 jäi vain 0,058 sekunnin päähän, Niskasen nopeimman kierrosajan ollessa 1.30,554.

Viime vuosina yksittäiset siivelliset formulaluokat eivät ole Suomessa onnistuneet tekemään läpimurtoaan kotimaiseen autourheiluun. Tähän muutoksen pyrkii aikaan saamaan Formula Open Finland, jossa kaikki formulaluokat kilpailevat yhden ja saman sarjan alaisuudessa. Vaikka nyt tuloksissa uutisoimmekin “yleiskilpailun” kärkikuljettajat, niin sarjassa jokainen Formula Open Finland -sarjassa kilpaileva luokka tulee ajamaan omien luokkasääntöjensä mukaan ja jokaiselle luokalle jaossa tulee olemaan myös omat sarjapisteet.

– Positiivista on ollut, että F4-puolella kiinnostus on tänä vuonna ollut runsas. Voidaan sanoa, että Formula Academy Finlandin nuoren historian aikana nyt on tullut ennätysmäärä kyselyitä. Keskusteltuani niin (Juha) Fredin kuin (Heikki) Hirsimäenkin kanssa, realistisesti voimme odottaa Formula Open Finlandiin yli 20 auton lähtöjä. Olisihan se hienoa, että jonain päivänä voisimme olla toiseksi isoin luokka rata-ajossa Suomessa, heti Legendsien jälkeen, Marko Koiranen kommentoi sarjan tiedotteessa aiemmin tänä vuonna.

Tiedotteessa korostetaan erityisesti sitä, että runsaslukuisemmat lähdöt tarjoavat etenkin nuorille kuljettajille hyvää oppia tulevaisuutta ja kansainvälisiä kilpailuja ajatellen. Ulkomailla kun tunnetusti kilpaillaan lähdöissä, joissa mukana on jo lähtökohtaisesti yli 20 kuljettajaa. Tälläisistä kilpailulähdöistä suomalaiskuljettajat saavat kotimaan radoilla harvemmin kokemusta.

– Ennenkuulumatontahan luokkien yhdistäminen ei ole. Ei ollut muita vaihtoehtoja ja tämä koskee ihan näitä kaikkia luokkia. Kukaan ei pysty yksin lyömään sellaisia automääriä pöytään, että pystyisi kantamaan tällä hetkellä yksin, Koiranen muistuttaa.

Eri luokkien välistä tasoeroa pitävät kurissa Suomen nykyiset rataprofiilit. Siinä missä vertailuun otetaan kansainväliset, isommat radat, on Suomessa ratojen pituudet lyhyitä ja radat ovat suhteessa pieniä. Tämä tarkoittaa sitä, että autojen nopeuserot ja luokkakohtaiset vahvuudet tasoittuvat. Siinä missä Formula 3 -auto on tehokkaampi ja saa edun etenkin suorilla, ottaa Formula 4 -auto aikaa takaisin mutkissa ketteryydellään ja keveydellään.

– Jos me täältä muutama talentti saataisiin potkittua eteenpäin vuosittain, suunta olisi oikea. Nopeasti kehittyvässä maailmassa yllättävän nopeastikin on mahdollista saada kuljettajia eteenpäin. Vaatii vain sen, että on hyvä pohja, josta lähteä liikkeelle. Loogisinta olisi, että saisimme kartingista nousevat kuljettajat pysäytettyä vuodeksi Suomeen edullisesti opettelemaan asiat ja sitä kautta olemaan valmiina maailmalle, Koiranen korostaa.

“En meinannut maalissakaan uskoa, että voitin”

Legendsit ajoivat lauantaina aika-ajot, sekä ensimmäisen kilpailulähdön ja sunnuntaina toisen, sekä kolmannen kilpailulähdön. Mukana oli kahdeksan kuljettajaa, joista suvereeni ykkönen aika-ajoista aina kolmannen kilpailulähdön ruutulipulle asti oli APR Competition -tiimin Leevi Lintukanto. 18-vuotias huippulupaus kellotti jo aika-ajoissa ykkösajan yli kahden sekunnin turvin, voitti kaikki kolme kilpailulähtöä ylivoimaisesti, ja lisäksi Lintukannon nimiin kirjattiin myös Botniaringin uusi Legends-rataennätys.

– Eipä ollut oikein painetta ajamisessa. Uusi pyörä on pitävämpi ja auto tuntui todella hyvältä, kun tiimi sai sen kunnolla säätöihin. Lähden hyvällä mielellä kohti SM-sarjaa ja uskon, että vauhtini on tänä vuonna lähellä kärkikuljettajia, Lintukanto vakuutti.

Kaikissa kolmessa kilpailulähdössä kolmen kärki oli täysin sama, kun Lintukannon jälkeen toiseksi kolme kertaa sijoittui Sakari Mäkilä ja Lenni Niemisen hattutemppu puolestaan muodostui kolmesta kolmossijasta. Legends-luokassa kilpaillaan tänä vuonna uudella rengasmerkillä, Hoosierin renkailla, ja se toi Botniaringillä joillekin kilpailijoille omat lisähaasteensa. APR Competition -tiimissä oikeat säädöt löytyivät ja se näkyi myös tuloksissa.

– Mitä harjoitusten perusteella olen kuullut, niin eivät muut kärkikuljettajatkaan yllä uudella renkaalla Leevin vauhtiin. Olemme tehneet omat läksymme hyvin muihin verrattuna, minkä takia ero oli tänä viikonloppuna niin valtava. SM-sarjassa tulemme olemaan hyvässä iskussa. Testaamme autoja vielä tässä välissä, jotta varmistamme paikkamme kärjessä Rata SM -sarjan tuloslistoilla, APR Competition tiimin keulahahmo Johan Ahokas taustoitti.

V1600-luokassa ohjelma oli sama kuin Legendseillä, eli lauantaina ajettiin aika-ajot ja ensimmäinen kilpailulähtö, sekä sunnuntaina vielä toinen ja kolmas kilpailulähtö. Arttu Kilpi Toyotallaan näytti kaapin paikan muille kaikissa kolmessa kilpailulähdössä ja voitoista ylivoimaisin tuli toisesta lähdöstä, missä voittomarginaali oli reilut 10 sekuntia. Miro Loppi kirjautti tulosrivin 3-2-3, Niko Kalliokoski oli kerran toinen ja kerran kolmas, kun taas Matias Nuoramon viikonlopun ainoa “podium” tuli kolmannesta kilpailulähdöstä kakkossijan myötä.

V8 Thunder oli kerännyt mukaan kahdeksan kuljettajaa. Lauantaina ajettiin aika-ajot, sekä ensimmäinen kilpailulähtö ja sunnuntaina toinen kilpailulähtö. Aika-ajoissa nopeimman ajan kellotti Philip Miemois, ennen Jonne Rautjärveä ja Milla Mäkelää. Ensimmäisessä kilpailulähdössä “kenttä” kuitenkin kääntyi, kun Mäkelä nousi voittoon, lyöden Miemoisin lähes 17 sekunnilla. Petri Ortju oli kolmas. Mäkelän tiimikaveri Rautjärvi joutui keskeyttämään Chevroletista ensimmäisellä kierroksella katkenneen kaasuvaijerin seurauksena.

– Parin testipäivän jälkeen tiedettiin, että ollaan vahvasti kärkikamppailussa mukana. Autoon oli erittäin hyvä luotto, kun saatiin se omaan käteen sopivaksi. Ainoa asia mikä meni hieman pieleen, oli aika-ajon nopein kierros. Jouduin nostamaan väistötilanteessa parhaalla kierroksella, joten lähtöruuduksi tuli tiukassa aika-ajossa kolmonen. Lähtö onnistui hyvin. Oli mahtava ajaa kärjessä, kun tiesi tarkalleen mihin auto ja kuski pystyy! Tehtiin tiimin kanssa kyllä loistavaa työtä testipäivinä, uudella autollaan ensimmäisen kilpailun ajanut Mäkelä hehkutti.

Ajettuaan ensimmäisessä kilpailulähdössä nopeimman kierrosajan, pääsi Mäkelä starttaamaan toiseen kilpailulähtöön paalupaikalta. Startti onnistui ja Mäkelä lähti johtamaan letkaa. Puolivälissä kilpailua Mäkelä kuitenkin kärsi autonsa jarrumurheista ja toisena ollut Miemois kuittasi kärkipaikan itselleen. Miemois oli ajamassa kohti voittoa, kunnes aivan loppuvaiheessa kilpailua tilanne muuttui vielä kerran.

– Viimeisellä kierroksella aioin vain tuoda auton kakkosena maaliin, sillä taakse oli lähes 15 sekuntia kaulaa ja jokainen jarrutus alkoi olla ihan riskirajoilla ulosajon kannalta. Miemoisin auto hajosi kuitenkin pari mutkaa ennen maalia ja ehdin viimeisessä mutkassa hänestä ohi ja voittoon. En meinannut maalissakaan uskoa, että voitin, viikonlopun toiseen voittoonsa ajanut Mäkelä ihmetteli.

Mika Mäkinen ajoi toiseksi, häviten voittajalle vajaat 15 sekuntia, kun taas kolmas oli Mäkelän tiimikaveri Rautjärvi. Mäkisen ja Rautjärven ero maalissa oli vain 0,253 sekuntia.

Botniaracen tulokset

BMW Xtreme

1. kilpailulähtö

1) Jere Kalliokoski 15.43,011
2) Kari Haavisto + 5,232
3) Markus Tirkkonen + 5,544
4) Roope Sundström + 8,345
5) Lauri Makkonen + 43,895

2. kilpailulähtö

1) Juho Siekkinen 15.28,380
2) Tomi Sundström + 5,971
3) Markus Tirkkonen + 6,197
4) Kari Haavisto + 13,871
5) Sami Oja + 23,036

3. kilpailulähtö

1) Jere Kalliokoski / Juho Siekkinen 41.47,891
2) Kari Haavisto + 21,148
3) Markus Tirkkonen + 32,052
4) Lauri Makkonen / Rauno Makkonen + 1.11,263

Formula Open Finland

1. kilpailulähtö

1) Elias Niskanen 20.03,157
2) Juha Fred + 27,769
3) Markus Laitala + 42,202
4) Pekka Rinne + 1.08,168
5) Axel Saarniala + 1.11,815

2. kilpailulähtö

1) Elias Niskanen 20.21,159
2) Juha Fred + 23,320
3) Markus Laitala + 25,572
4) Pekka Rinne + 45,201
5) Axel Saarniala + 46,820

Legends

1. kilpailulähtö

1) Leevi Lintukanto 14.58,713
2) Sakari Mäkilä + 22,176
3) Lenni Nieminen + 22,311
4) Simon Backlund + 22,497
5) Juha Nisula + 23,324

2. kilpailulähtö

1) Leevi Lintukanto 15.00,781
2) Sakari Mäkilä + 16,114
3) Lenni Nieminen + 17,554
4) Juha Nisula + 17,745
5) Simon Backlund + 21,286

3. kilpailulähtö

1) Leevi Lintukanto 14.59,318
2) Sakari Mäkilä + 19,334
3) Lenni Nieminen + 20,126
4) Juha Nisula + 20,306
5) Simon Backlund + 20,841

V1600

1. kilpailulähtö

1) Arttu Kilpi (Toyota) 18.42,229
2) Niko Kalliokoski (Volkswagen) + 4,760
3) Miro Loppi (Ford) + 7,658
4) Noora Lähteenmäki (Honda) + 12,698
5) Matias Nuoramo (Honda) + 17,354

2. kilpailulähtö

1) Arttu Kilpi (Toyota) 18.41,356
2) Miro Loppi (Ford) + 10,527
3) Niko Kalliokoski (Volkswagen) + 15,585
4) Matias Nuoramo (Honda) + 15,803
5) Iira Lindstedt (Mini) + 16,086

3. kilpailulähtö

1) Arttu Kilpi (Toyota) 18.44,962
2) Matias Nuoramo (Honda) + 6,497
3) Miro Loppi (Ford) + 8,932
4) Henrik Roehr (Honda) + 19,884
5) Tuomo Kantala (Ford) + 26,703

V8 Thunder

1. kilpailulähtö

1) Milla Mäkelä (Mercedes) 20.38,386
2) Philip Miemois (Chevrolet) + 16,699
3) Petri Ortju (Mercedes) + 21,226
4) Jarkko Tähtinen (Ford) + 24,752
5) Mika Mäkinen (Mercedes) + 29,362

2. kilpailulähtö

1) Milla Mäkelä (Mercedes) 20.45,335
2) Mika Mäkinen (Mercedes) + 14,383
3) Jonne Rautjärvi (Chevrolet) + 14,636
4) Jarkko Tähtinen (Ford) + 22,951
5) Petri Ortju (Mercedes) + 30,908

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com