Bottaksen upea voitto Abu Dhabissa sinetöi uuden merkittävän Suomen ennätyksen

29.11.2017 / 07:06
Valtteri Bottas (kesk.) teki sinivalkoista F1-historiaa tällä kaudella (Kuva: Glenn Dunbar / Pirelli Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Valtteri Bottaksen ensimmäinen kausi Formula 1:n MM-sarjassa Mercedes-tallissa päättyi kolmeen peräkkäiseen palkintosijoitukseen kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa ja ne toivat samalla nastolalaiselle uuden merkittävän Suomen ennätyksen.

Valtteri Bottas, 28, on nyt kautta aikojen eniten palkintosijoituksia yhden Formula 1 -kauden aikana saavuttanut suomalaiskuljettaja. Bottas nousi päättyneellä kaudella palkintopallille 13 osakilpailussa, kun vanha ennätys oli 12 palkintosijoitusta ja tuo ennätys oli Kimi Räikkösen nimissä. Räikkönen on saavuttanut 12 palkintosijoitusta yhden kauden aikana kahdesti, vuosina 2005 ja 2007.

Bottaksen ennätys alkoi näyttää enemmän kuin todennäköiseltä jo Singaporen osakilpailun aikaan syyskuussa, kun Bottas sijoittui kolmanneksi, se oli hänelle kauden 10. palkintosijoitus ja ajamatta oli vielä kuusi osakilpailua. Seuraavat kolme osakilpailua Malesiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa toivat kuitenkin tulosrivin 5-4-5 ja näin Bottaksen piti kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa jokaisessa sijoittua kolmen parhaan joukkoon napatakseen ennätys haltuunsa.

Ja sen Bottas myös teki. Meksikossa ja Brasiliassa sijoitus oli toinen ja kauden päättäneessä Abu Dhabin osakilpailussa Bottas ajoi viime sunnuntaina komeaan voittoon. Bottas ajoi tänä vuonna yhteensä kolme osakilpailuvoittoa, oli kuusi kertaa toinen ja neljästi kolmas. 305 MM-pistettä toivat kuljettajien MM-sarjassa kolmannen sijan.

Mika Häkkinen ajoi ensimmäisellä mestaruuskaudellaan vuonna 1998 palkintosijoituksia yhteensä 11 kappaletta tehden tuolloin uuden Suomen ennätyksen Formula 1:n MM-sarjassa yhden kauden palkintosijoitusten määrässä. Aiempi ennätys oli Häkkisen itsensä, sekä Keke Rosbergin nimissä. Häkkinen ajoi vuonna 1994 kuusi palkintosijoitusta, kun taas Rosberg nousi palkintokorokkeelle mestaruuskaudellaan 1982 myös kuusi kertaa.

Kaudella 1999 Häkkinen saavutti 10 palkintosijoitusta ja vielä F1-uran viimeinen kausi 2001 toi ennätystä sivuavat 11 palkintosijoitusta. Häkkisen Suomen ennätys kesti lopulta aina vuoteen 2005 asti, kunnes Kimi Räikkönen onnistui rikkomaan sen 12 palkintosijoituksen myötä. Räikkönen uusi temppunsa kaksi vuotta myöhemmin, mestaruuskaudellaan 2007.

Eniten palkintosijoituksia yhden kauden aikana ovat ajaneet Michael Schumacher, Sebastien Vettel, sekä Lewis Hamilton, joilla kaikilla ennätyslukema on 17 palkintosijoitusta. Tosin Schumacher erottuu tästä kolmikosta edukseen, sillä saksalaisen noustessa palkintopallille 17 kertaa yhden kauden aikana myös osakilpailuja oli 17. Vettel ajoi omalla ennätyskaudellaan 19 ja Hamilton 21 osakilpailua.

Suomalaiskuljettajista ylivoimaisesti eniten palkintosijoituksia kautta aikojen on saavuttanut Räikkönen, joka 91 palkintosijoituksellaan on kaikkien aikojen listalla peräti kuudentena. Häkkinen nousi F1-urallaan palkintopallille 51 kertaa, Bottaksen lukema kauden 2017 jälkeen on 22 palkintosijoitusta, Rosbergin palkintosijoitusten määrä on 17 ja lisäksi suomalaiskuljettajista palkintopallille F1-urallaan ovat nousseet Heikki Kovalainen (neljä kertaa), Mika Salo (kaksi) ja Jyrki Järvilehto (kerran).

Valtteri Bottaksen palkintosijoitukset F1-kaudella 2017

Australia – 3.
Bahrain – 3.
Venäjä – 1.
Kanada – 2.
Azerbaidzan – 2.
Itävalta – 1.
Iso-Britannia – 2.
Unkari – 3.
Italia – 2.
Singapore – 3.
Meksiko – 2.
Brasilia – 2.
Abu Dhabi – 1.

 

Vaunula

 

Lue myös! Bottas lähestyy Räikkösen sinivalkoista F1-ennätystä – Singaporessa kymppi täyteen (19.9.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit