Brittisivusto sen sanoi: Wiman halutaan nähdä MM-sarjassa – “Enemmän kuin supertuuraaja”

22.2.2020 / 12:58
Joni Wiman Englannin MM-osakilpailussa 2019 (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Brittiläinen moottoriurheilun uutissivusto The Checkered Flag listasi kuusi rallicross-kuljettajaa, jotka se haluaisi nähdä kilpailemassa tänä vuonna rallicrossin MM-sarjassa koko kauden ajan. Yksi heistä on Joni Wiman.

Rallicrossin MM-sarjan kausi 2019 oli urheilullisen mielenkiintonsa puolesta yksi kaikkien aikojen parhaista kausista ja monien mielestä jopa kaikkien aikojen paras. Autotehtaiden vetäydyttyä MM-sarjasta kauden 2018 jälkeen pelättiin, että lajin ykkössarja tulisi kokemaan nopean kuoleman, mutta toisin kävi. Yksityistiimien välisessä taistelussa nähtiin useita eri osakilpailuvoittajia ja mestaruustaistelu ratkesi vasta viimeisen osakilpailun finaalin ruutulipulla.

Selvää toki on, että samalla kun tiimipaikkojen määrä kaudelle 2019 MM-sarjassa väheni, niin paljon mielenkiintoisia kuljettajia jäi MM-sarjan osalta työttömäksi. On myös sanomattakin selvää, että kun puhutaan MM-sarjasta, niin yleisö haluaisi parhaiden kuljettajien olevan aina mukana. Rallicrossissa näin ei varsinkaan viime vuonna ollut, useita lajin huipputähtiä ei ollut mukana taistelemassa mestaruudesta.

Brittiläinen moottoriurheilun uutissivusto The Checkered Flag listasi oman näkemyksensä niistä kuudesta kuljettajasta, jotka se haluaisi nähdä kilpailemassa rallicrossin MM-sarjassa tänä vuonna ja koko kauden ajan. Lista koostuu rallicrossissa jo uraa aiemmin tehneistä kuljettajista, eli mihinkään “fantasy roster” tyyppiseen ratkaisuun ei suinkaan lähdetty, joten muun muassa F1- ja WRC-tähdet jätettiin nyt sivuun.

Kuudesta kuljettajasta neljä on ruotsalaisia: Robin Larsson, Sebastian Eriksson, Oliver Eriksson, sekä Mattias Ekström. Larsson voitti viime vuonna rallicrossin EM-sarjassa Supercar-luokan mestaruuden. Sebastian Eriksson puolestaan piipahti yhden MM-osakilpailun keikalla Höljesissä, Ruotsissa, ja voitti sen. Oliver Eriksson on RX2-sarjan kaksinkertainen mestari ja Ekström puolestaan MM-sarjan Supercar-luokan vuoden 2016 maailmanmestari.

Viides kuljettaja on hollantilainen Kevin Abbring, joka viime vuonna liettualaisen ES Motorsport -tiimin Skodalla ajamissaan kahdessa MM-osakilpailussa selviytyi molemmilla kerroilla finaaliin ja oli kahdesti neljäs. Abbring kuitenkin kilpailee tänä vuonna EM-sarjan Supercar-luokassa ranskalaisen GC Kompetition -tiimin Renaultilla. Ja se kuudes nimi, joka itse asiassa listalla oli “rankattu” kolmanneksi, on Joni Wiman.

– Lentävä suomalainen, joka oli enemmän kuin “supertuuraaja” Niclas Grönholmille viime kaudella, kun hän ajoi Grönholmin autolla palkintopallille Belgiassa, vaikka ei ollut koskaan aiemmin kyseisellä autolla kilpaillut. Wimanin rallicross-uran alkuvaiheet olivat loistavat, kun hän voitti kaikki osakilpailut Global Rallycross -sarjan Lites-luokassa vuonna 2013 ja siitä hän siirtyi samaisen sarjan Supercar-luokkaan seuraavalle kaudelle, missä myös voitti mestaruuden, The Checkered Flag kirjoittaa.

26-vuotias Wiman, Marcus Grönholmin suojatti, oli ennen viime vuotta nähty MM-sarjassa vain yhdessä osakilpailussa, kun hän osallistui vuonna 2014 Kanadan osakilpailuun sijoittuen yhdeksänneksi. Viime vuonna Niclas Grönholmin sairausloman takia Wiman nostettiin GRX Taneco -tiimin varikkomuurilta tuuraajaksi ja heti ensimmäisessä kilpailussa Belgian Spassa pitkältä ajotauolta rallicrossin osalta palannut saukkolalainen taisteli heti voitosta, sijoittuen lopulta kolmanneksi.

Myös UrheiluUutiset.com päätti listata oman “top6-toivelistansa” samaan tyyliin. Valitsimme listallemme seuraavat kuljettajat: Wiman, Toomas “Topi” Heikkinen, Johan Kristoffersson, Sebastian Eriksson, Oliver Eriksson, sekä Sebastien Loeb. Wimanin ja Heikkisen taidot ja historia tiedetään. Kristoffersson jätti MM-sarjan dominoituaan kilpailuja kahden kauden ajan sarjan parhaalla autolla. Mihin autourheilun moniosaaja yltäisi erilaisista lähtökohdista? Sebastian Eriksson on “Ruotsin Joni Wiman”, Oliver Erikssonin taidot on jo nähty pienemmässä luokassa ja Loeb nyt ei esittelyjä kaipaa.

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan Barcelonassa, Espanjassa 18.-19. huhtikuuta.

 

 

Lue myös! Rallicrossin MM-sarjan starttiin pari kuukautta – “Silly season” on käynnistymässä (19.2.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit