MOTORSPORT

Driftingin EM-sarja alkoi – Heinonen heti toinen

Driftingin EM-sarja alkoi viime viikonloppuna Espanjasta Ricardo Tormon radalta. Lauri Heinonen jatkoi viime kaudelta tuttua menoaan, mutta osakilpailuvoitto antaa vielä odottaa.

Kausi alkoi pienoisella yllätyksellä, kun lajitteluissa ykköseksi nousi kuwaitilainen Ali Makhseed, jonka päivän paras veto tuotti pisteet 94,5. Toinen oli Liettuan Benediktas Cirba pistein 91.5 ja kolmas Lauri Heinonen, joka sai pisteet 89.

Muilla suomalaiskuskeilla lajittelu ei sujunutkaan niin mallikkaasti. Juha Pöytälaakso oli 17. pistein 78,50, Mika Keski-Korpi 23. pistein 73,50 ja viime vuoden pronssimitalisti Juha Rintanen vasta 28. Hämeenlinnalainen sai pisteet 70,50.

Toisaalta helppoa ei ollut muillakaan; hallitseva mestari Conor Shanahan ei päässyt lajitteluista jatkoon. Irlantilaiskuski ei saanut autoaan toimimaan kunnolla nopealla radalla ja tuomaristo rankaisi tästä armottomasti. Kultamitalisti keräsi lajittelusta vaatimattomat 66 pistettä.

Draamaa ei puuttunut, kun siirryttiin kaavioon ja finaaleihin. Juha Rintanen sai vastaansa Orjan Nilsenin. Norjalainen eteni jatkoon, kun Rintanen spinnasi. Tie nousi pystyyn myös Juha Pöytälaaksolla, joka taipui puolalaiselle Jakub Krolille.

Lauri Heinonen sen sijaan eteni helposti 16 parhaan joukkoon voitettuaan latvialaisen Edgars Krogerisin ja saman teki myös Mika Keski-Korpi, joka päihitti puolalaisen Jakub Przygonskin.

Seuraavalla kierroksella Heinonen sai vastaansa Duane McKeeverin ja Keski-Korpi Clint Van Oortin. Keski-Korpi teki muutamia virheitä chase-vuorossa, joten hollantilaiselle riitti omalla vuorollaan puhdas ajo ja tuomariäänin 3-0 hän otti jatkopaikan.

Heinonen vastaan McKeever oli kahden huippukuskin näytös. Ensin oli Heinosen vuoro olla lead-kuskina ja porilainen laittoi Nissaninsa laulamaan ajaen karkuun irlantilaiselta. Kun osia vaihdettiin, Heinosella ei ollut minkäänlaisia ongelmia pysyä McKeeverin kyydissä; vauhtia oli jopa liikaa ja porilainen osui viimeisessä mutkassa irlantilaisen kylkeen.

Tilanne mietitytti myös tuomaristoa, joka pohti pitkään päätöstään. Lopulta tilanne kääntyi Heinosen eduksi, joka eteni puhtaasti jatkoon tuomariäänin 3-0.

– Se oli varmasti vaikea päätös tuomareille. Hienoa, että he arvostivat aggressiivista ajamista, mutta totta kai olisin voinut itsekin olla hieman varovaisempi. Duane on vain sellainen kuski, jota vastaan on ajettava aggressiivisesti, Heinonen totesi.

Top8-vaiheessa Heinonen sai vastaansa unkarilaisen Kevin Piskoltyn. Chase-vuorossa Heinosella ei ollut suurempia ongelmia ja Piskolty joutui tekemään tosissaan töitä, jotta pysyisi porilaisen kannassa. Kun rooleja vaihdettiin, unkarilainen teki muutamia virheitä, joiden ansiosta tuomariston oli helppoa päättää jatkoon menijä.

Kun porukasta oli jäljellä enää neljä kuskia, Heinosta vastaan asettui liettualainen Benediktas Cirba. Liettualainen ajoikin lead-vuorossaan kuin riivattu, ja se ehkä vähän yllätti Heinosen, joka oli aiemmilla kierroksilla joutunut jarruttelemaan menoaan. Kun osia vaihdettiin, Heinonen ajoi jälleen karkuun, eikä Cirballa ollut samanlaista kyytiä tarjottavanaan.

Finaalissa Heinonen kohtasi virolaisen Kevin Pesurin, joka oli valittiin viime kaudella sarjan tulokaskuskiksi. Ennen finaalia oli varmaa, että sarjalle saataisiin uusi osakilpailuvoittaja, sillä kumpikaan kuskeista ei ollut aiemmin noussut palkintokorokkeen korkeimmalle askelmalle.

Voittoon ajoi lopulta Pesur, jonka suoritus oli lähes täydellinen. Chase-vuorossaan virolainen käytännössä hipaisi muutamaan otteeseen Heinosen takapuskuria. Kun osia vaihdettiin, Heinoselta vaadittiin samanlaista aggressiivista ajoa kuin aiemmin McKeeveria vastaan.

Aivan samanlaiseen puristukseen ei porilainen päässyt, vaan entryssa tuli pieni virhe. Vaikka loppuosuus sujuikin hienosti ja Heinonen oli aivan Pesurin BMW:n kyljessä kiinni, tuomaristo arvosti enemmän Pesurin suoritusta.

– Tämä on uskomatonta ja todellinen unelmien täyttymys. Kaikki vuosien työ, omistautuminen ja tiimin toiminta tuotti vihdoin tulosta. Upea tapa aloittaa tämä kausi, Pesur iloitsi finaalin jälkeen.

Kausi jatkuu kesäkuun puolivälissä Irlannissa.

Drift Masters -sarjan tilanne 1/6 osakilpailun jälkeen:

  1. Kevin Pesur (EST) – 100 p.
  2. Lauri Heinonen (FIN) – 96 p.
  3. Adam Zalewski (POL) – 76 p.
  4. Benediktas Cirba (LTU) – 74 p.
  5. Kevin Piskolty (HUN) – 51 p.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com