MOTORSPORT

Edes rengasrikot eivät pysäyttäneet McRaeta marraskuussa 1995 – “Ylpeä hetki meille kaikille”

Colin McRaen suoritukset rallin MM-sarjassa ja erityisesti kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana voitettu maailmanmestaruus vuonna 1995 eivät unohdu koskaan.

Vuonna 1995 rallin MM-sarjassa ajettiin vain kahdeksan osakilpailua ja taistelu kuljettajien maailmanmestaruudesta säilyi jännittävänä aina viimeisen osakilpailun viimeiselle metrille asti. Espanjassa ajetun kauden toiseksi viimeisen osakilpailun jälkeen Toyota-kuljettajat Juha Kankkunen ja Didier Auriol putosivat ulos sarjasta ja Englannin päätösosakilpailu jäi heiltä ajamatta, kun Toyotan kauden suoritukset hylättiin laittoman turbon käytön seurauksena.

Näin mestaruudesta Englannissa taistelivat Subarun Carlos Sainz, sekä Colin McRae, joiden tulevalle kaksintaistelulle ensitahdit lyötiin jo Espanjassa. Kankkusen ajettua ulos kärkipaikalta Subaru-kaksikko nappasi kilpailussa kaksoisjohdon Sainzin johtaessa McRaeta viidellä sekunnilla. Subaru jäädytti tässä kohtaa tilanteen ja määräsi kuljettajat ajamaan maaliin ilman turhaa reuhaamista. McRae ei tästä päätöksestä kuitenkaan pitänyt, vaan jatkoi niin kuin ei olisi mitään määräystä koskaan kuullutkaan. Vasta viimeisen erikoiskokeen jälkeen ennen maalia britti otti tahallaan aikasakon ja putosi sen seurauksena lopputuloksissa Sainzin taakse toiselle sijalle.

Nuo Espanjan tulokset tarkoittivat samalla sitä, että kauden päätösosakilpailuun Englantiin Sainz ja MCRae lähtivät tasapisteissä, eli se kumpi olisi ensimmäisenä maalissa, olisi maailmanmestari. Oli selvää, että Sainz kokeneempana ja jo kaksi maailmanmestaruutta voittaneena kuljettajana lähti finaaliin selkeänä ennakkosuosikkina. McRae ajoi vasta uransa kolmatta täyttä kautta rallin MM-sarjassa ja suurin piirtein jokainen rallia seurannut ei-britti oli varma, että McRaen taistelu tulisi päättymään metsähallituksen puolelle jossain vaiheessa kilpailua.

Toisin kuitenkin kävi.

Iso-Britannian MM-rallissa ajettiin vuonna 1995 sunnuntaista keskiviikkoon neljän päivän aikana yhteensä 28 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 500 kilometriä. Toisen ajopäivän avauserikoiskokeella McRae ajoi pohja-ajan nousten rallin johtoon. Heti seuraavalla erikoiskokeella, 59-kilometrisellä Pundershawn pätkällä, McRae kärsi kuitenkin rengasrikon. Sainz nousi takaisin kärkipaikalle ja McRae oli tässä vaiheessa jäänyt espanjalaisesta jo minuutin ja 14 sekuntia.

Tässä kohtaa monet olivat jo varmoja siitä, että mikäli Sainz ei tekisi ajovirhettä ja auto pelaisi maaliin asti moitteettomasti, niin McRaen mahdollisuudet nousta vielä ohi ja mestariksi vaatisivat suurta ihmettä. “Mahdoton tehtävä”, asiantuntijatkin totesivat tuossa kohtaa 22 vuotta sitten.

McRaen sanavarastosta ei kuitenkaan löytynyt sanaa “mahdoton”, vaan tuosta hetkestä käynnistyi hurja takaa-ajo, jollaista ei rallin MM-sarjassa ole kovin usein nähty. Varsinkaan silloin, kun on taisteltu viimeisessä osakilpailussa maailmanmestaruudesta.

“Se päivä Chesterissä on yhä edelleen yksi elämäni parhaista hetkistä”

Rengasrikon jälkeen McRae kavensi kahdella seuraavalla erikoiskokeella Sainzin johdon jo alle minuuttiin. Kun 14 erikoiskoetta ja kaksi ajopäivää oli takana, niin Sainzin johto oli 39 sekuntia. Eikä McRaen vauhti hiipunut kolmantenakaan ajopäivänä, vaan ennen päivän viimeistä erikoiskoetta, 20 erikoiskokeen jälkeen, eroa oli enää viisi sekuntia. Päivän viimeisellä erikoiskokeella McRae olikin sitten noussut johtopaikalle, 17 sekunnin turvin Sainziin nähden.

“Unbelievable”, sana jota monet toistivat nähtyään tulokset ennen rallin viimeistä yötaukoa.

Eikä Sainzista löytynyt enää pysäyttäjää McRaelle viimeisenäkään ajopäivänä, vaan McRae latoi pohja-aikoja toisensa perään. Vielä viimeiselläkin erikoiskokeella, vaikka selkeässä johtoasemassa olisi voinut jo varmistella maaliin pääsyä, niin McRae latasi vielä yhden pohja-ajan lisää. Ensimmäisen rengasrikkonsa jälkeen McRae ajoi rallin 19 viimeiselle erikoiskokeelle 16 pohja-aikaa!

Ja todellakin ensimmäisen, sillä McRae kärsi vielä tuonkin jälkeen yhden rengasrikon lisää ja sellaisen, mikä olisi voinut jopa viedä maailmanmestaruuden. Legendaarisessa Kielderin metsikössä on ennenkin ratkottu rallin MM-sarjan historiassa maailmanmestaruuksia, mutta ei kuitenkaan tällä kertaa. Siitäkin huolimatta, että McRae koki siellä toisen rengasrikon, mikä rikkoi myös etupään jousitusta. Tästä kaikesta huolimatta McRae oli tuollakin erikoiskokeella Sainzia nopeampi. Siirtymäosuudella nähtiin huikea näytelmä, kun yleisö auttoi McRaeta nostamalla auton keulan ilmaan, että McRae ja kartanlukija Derek Ringer pääsivät tekemään huoltotöitä ennen seuraavaa erikoiskoetta.

Neljän päivän urakka mutaisilla ja liukkailla teillä Englannin sumuisissa metsiköissä vaati McRaelta ja Sainzilta aikaa erikoiskokeiden osalta reilut viisi tuntia. 22. marraskuuta 1995 tullaan ikuisesti muistamaan rallin MM-sarjan historiassa, sekä brittiläisen autourheilun historiassa, sillä tuolloin McRaen kruunattiin ensimmäisenä brittikuljettajana rallin maailmanmestariksi. Lisäksi McRae on edelleen yhä tänä päivänä rallin MM-sarjan historian nuorin maailmanmestari. Säkkipillien soidessa skotlantilaisen McRaen mestaruuden kunniaksi palkintoseremoniassa McRaella oli ikää tuolloin 27 vuotta ja 109 päivää.

Juha Kankkunen voittaessaan uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden vuonna 1986 oli 27 vuoden ja 249 päivän ikäinen.

Paikalla palkintoseremoniassa olivat tottakai myös Colinin vanhemmat, isä Jimmy ja äiti Margaret, sekä veli Alister.

– Se päivä Chesterissä on yhä edelleen yksi elämäni parhaista hetkistä. Se oli niin ylpeä hetki meille kaikille. Mikä olisikaan voinut olla parempaa, kuin että Colin voittaa maailmanmestaruuden kotirallissaan, Jimmy McRae sanoi Motorsport Magazinen haastattelussa kaksi vuotta sitten.

Vuoden 1995 rallin maailmanmestaruuden jälkeen kuningatar Elisabeth II nimitti McRaen ensimmäisenä ralliautoilijana Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäseneksi.

Tänään 15. syyskuuta 2017 tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Colin McRae menehtyi helikopterionnettomuuden seurauksena.

Colin McRae

Syntyi 5.8.1968 Lanarkissa, Skotlannissa
Kuoli 15.9.2007 helikopterionnettomuudessa 39-vuotiaana

Rallin maailmanmestari 1995
25 voittoa, 42 palkintosijaa
477 ek-pohjaa, 626 MM-pistettä

Viidenneksi eniten osakilpailuvoittoja rallin MM-sarjassa
Kaikkien aikojen kuudenneksi nuorin MM-rallin voittaja

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com