MOTORSPORT

EK9: Ogier hurjassa vauhdissa lauantain maratonavauksessa

Monte Carlon MM-rallin kolmas ajopäivä käynnistyi hurjalla, lähes 52-kilometrisellä erikoiskokeella ja kovinkaan suuri yllätys ei ollut se, että heti maratonmainen aamunavaus tarjosi runsaasti dramatiikkaa ja muutoksia tuloslistalla. Rallia perjantaina jälkeen johtanut Volkswagenin Sebastien Ogier oli yhdeksännellä erikoiskokeella 10,6 sekuntia Citroenin Kris Meekea nopeampi kasvattaen johtomarginaalinsa nyt 20,1 sekuntiin.

Ensimmäisenä reitillä ollut Sebastien Ogier oli heti kolmannen ajopäivän avauksessa täysin omaa luokkaansa. Hallitseva maailmanmestari oli todella tyytyväinen erikoiskokeen maalissa siihen, että väliajat matkalta kertoivat hänen tulleen kovempaa kuin takana tulijat.

– Ne ovat hyviä uutisia, koska minulla ei ollut matkan aikana mitään tietoa tilanteesta. Erittäin liukasta ja paljon enemmän jäätä kuin odotin, Ogier pyöritteli päätään.

Liukasta oli myös takana tulleella Kris Meekella, joka joutui kokemaan Monte Carlon katsojien ikävän, mutta varsin perinteisen tavan potkia oman suosikkikuljettajansa jälkeen lunta tielle hidastamaan muiden, takaa tulevien kuljettajien vauhtia.

– Kyllä, siellä oli joissain kohtaa tielle potkittua lunta. Tein parhaani ja se riitti nyt tälläiseen aikaan, Meeke kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Jari-Matti Latvala oli kolmas ja asema kokonaiskilpailun kolmannella sijalla vahvistui, kun taakse jäivät ek-ajoissa tallikaveri Andreas Mikkelsen, sekä Hyundain Thierry Neuville.

– Vaikeaa oli ja Sebin (Ogier) aika kertoo sen miten hyvin hän on ajanut. En ottanut yhtään riskejä, eikä ollut mitään tilanteita ja olen tyytyväinen tähän suoritukseen. Kyllähän aikaero on hurja, mutta hei – tämä on Monte Carlo, Latvala muistutti.

Mikkelsenin ottama riski kostautui

Latvalan ja Mikkelsenin välinen ero perjantain jälkeen oli 25,7 sekuntia, mutta norjalainen otti lauantain avaukseen rengasvalinnan suhteen riskin ja se kostautui. Siinä missä muut ajoivat superpehmeillä renkailla, Mikkelsen otti eteen vasemmalle ja taakse oikealle nastoitetun renkaan. Eroa Ogierin kärkiaikaan tuli yli minuutti ja Mikkelsen putosi kokonaiskilpailussa Thierry Neuvillen taakse viidenneksi.

– Yritettiin tänne jotain erilaista, mutta tie kuivui nopeammin mitä odotimme. Mutta seuraavalla erikoiskokeella pitäisi olla parempi tilanne, Mikkelsen viittasi tietoihin joiden mukaan 10. erikoiskokeella olisi lunta ja jäätä huomattavasti paljon enemmän ja jopa osuuksia, joilla tie olisi kokonaan lumen peitossa.

Hyundai-kolmikosta Neuville on kiinni hyvässä sijoituksessa uuden i20 WRC-auton debyyttikilpailussa.

– Loppupuolella erikoiskoetta oli hankalaa, koska tie oli muuttunut paljon sitten nuotitusvaiheen. Jousitus on nyt parempi. Yritettiin uusien säätöjen kautta saada autoa paremmin ajettavaksi liukkaille osuuksille, Neuville taustoitti.

Perjantaina ulosajaneet Ford-kuljettajat Robert Kubica, Eric Camilli ja Lorenzo Bertelli eivät startanneet Superralli-säännön turvin lauantain etapille, mutta sen sijaan Hyundai-kuljettaja Hayden Paddon on mukana. Siinä missä Hyundai-kolmikosta Neuville ajaa hienosti neljäntenä, tallikavereille Paddonille ja Dani Sordolle kilpailu on ollut vaikea. Sordo oli vielä lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella ensimmäisten 22 kilometrin ajan hyvässä vauhdissa, mutta neljä kilometriä myöhemmin espanjalainen täräytti reunavalliin rikkoen autosta oikean etupyörän ja myös jousitus vaurioitui osuman myötä. Sordo jäi Ogierin pohja-ajasta yli kuusi minuuttia pudoten seitsemänneltä sijalta kymmenenneksi.

Lappi ja Suninen erinomaisessa vauhdissa

WRC 2-luokassa nähtiin kärkikuljettajien osalta runsaasti dramatiikkaa kolmannen ajopäivän avauksessa. Luokkaa ylivoimaisesti perjantain jälkeen johtanut Elfyn Evans kärsi rengasrikon, menetti aikaa lähes kaksi minuuttia ja Ford-kuljettajan perjantaina hankkima puolentoista minuutin johtomarginaali vaihtui toiseen sijaan. Kärkeen nousi Skoda-kuljettaja Armin Kremer 5,8 sekunnin erolla ennen Evansia. Kolmantena perjantain jälkeen ollut Skodaa käskyttävä Julien Maurin puolestaan joutui keskeyttämään teknisten ongelmien takia. Rengasrikosta Evansin tavoin kärsi myös Citroenin Quentin Gilbert, joka putosi neljänneltä sijalta viidenneksi.

Suomalaiskaksikko, Skodalla ajavat Esapekka Lappi ja Teemu Suninen, olivat heti kolmannen ajopäivän avauksessa hyvässä iskussa. Lappi oli erikoiskokeen viidenneksi nopein jääden Yoann Bonaton ajamasta pohja-ajasta vain 26 sekuntia. Sunisen sijoitus oli kuudes. Luokan kokonaistilanteessa Lappi nousi sijalta yhdeksän kolme pykälää sijalle kuusi ja Suninen sijalta kymmenen seitsemänneksi. Lapin ja Sunisen välinen ero on nyt 45,3 sekuntia.

Erikoskoe numero 10 pyörähti käyntiin Suomen aikaa kello 10.52. Ralli päättyy sunnuntaina ja rallin MM-sarjan avausosakilpailun tapahtumia seurataan tiiviisti UrheiluUutiset.comin sivuilla.

Yleiskilpailun tilanne 9/16 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 1.59.53,9
2) Kris Meeke (Citroen) + 20,1
3) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 1.39,4
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 2.24,8
5) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 2.47,3
6) Mads Östberg (Ford) + 3.32,4
7) Stephane Lefebvre (Citroen) + 5.22,5
8) Bryan Bouffier (Ford) + 5.52,9
9) Ott Tänak (Ford) + 7.12,1
10) Dani Sordo (Hyundai) + 9.35,3

EK-pohjat: Ogier 6, Meeke 3
Ogierin keskinopeus: 104,9 km/h

Monte Carlon MM-rallin 3/4 päivä – La 23.1.2016

EK 10 kello 10.52 alkaen (17,13 km)
EK 11 kello 13.03 alkaen (51,55 km)
EK 12 kello 14.51 alkaen (17,13 km)
EK 13 kello 16.48 alkaen (36,60 km)

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com