Emma Kimiläisen mestaruusjahti käynnistyy kolmosrivistä – “Ei ihan sitä mitä tavoittelin”

26.6.2021 / 12:40
Emma Kimiläinen on W Series -sarjan ainoa suomalaiskuljettaja (Kuva: W Series).

[ A- ] / [ A+ ]

Vain naisille tarkoitetun W Series -formulasarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Red Bull Ringillä Spielbergissä, Itävallassa. Perjantaina ohjelmassa olivat aika-ajot.

685 päivää ehti kulua aikaa siitä, kun W Series -formulasarjan edellinen osakilpailu Brands Hatchin radalla Englannissa päätti tämän vain naisille suunnatun uuden sarjan avauskauden. Viime vuonna sarjaa ei koronan takia ajettu ollenkaan, mutta nyt W Series on jälleen hienosti esillä, kun kahdeksan osakilpailua käsittävä sarja ajetaan samoina viikonloppuina ja samoilla radoilla Formula 1:n MM-sarjan rinnalla.

Kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Red Bull Ringillä Spielbergissä, Itävallassa. Perjantaina ajetuissa aika-ajoissa parasta vauhtia piti jo harjoituksissa ykkösajan kellottanut Alice Powell, joka vuoden 2019 sarjassa sijoittui loppupisteissä kolmanneksi. Powell on myös hallitseva osakilpailuvoittaja, sillä kausi 2019 Brands Hatchissa, Englannissa päättyi Powellin voitonjuhliin.

Eturivistä lauantain kilpailuun starttaa kaksi brittiä, kun toisen lähtöruudun nappasi Powellin maannainen Sarah Moore. Kaksikon välinen aikaero oli vain reilu sekunnin kymmenys, mutta Powell oli ainoa kuljettaja, joka alitti 30 minuutin aika-ajosessiossa minuutin ja 29 sekunnin rajan. Kolmanteen lähtöruutuun asettuu sarjan tulokaskuljettaja Belen Garcia, Beitske Visser oli neljäs ja Emma Kimiläinen avasi toisen kautensa tässä sarjassa viidennellä sijalla.

– Viides sija, ei ihan sitä mitä tavoittelin. Mutta siitä olen iloinen, että pystyin vielä puristamaan ihan ok kierroksen aika-ajon loppuhetkillä, jolloin koin myös ison “ahaa hetken”. Mukautin ajoani säätöjen mukaan ja lopussa löysin luottamuksen jarruihin. Parhaat asiat eivät yleensä tule helpolla ja onneksi pisteet ovat jaossa vasta lauantaina, Kimiläinen kommentoi Instagram-tilillään aika-ajojen jälkeen.

Hallitseva W Series -mestari Jamie Chadwick kärsi autonsa tekniikkamurheista ja sijoitus kauden ensimmäisissä aika-ajoissa oli vasta kahdeksas. Sarjan ensimmäinen norjalaiskuljettaja, 27-vuotias Ayla Agren, avasi urakkansa aika-ajojen 10. sijalla. 17-vuotias venäläislupaus Irina Sidorkova loisti talvella ajetussa W Series -simulaattorisarjassa, mutta ensimmäiset oikeat aika-ajot eivät vielä tuoneet menestystä. Sidorkova starttaa kilpailuun 14. lähtöruudusta.

Kauteen valmistavat testit ajettiin toukokuussa Angleseyn radalla Walesissa, jossa radalla nähtiin myös Kimiläinen. 31-vuotias rattitaituri oli testiviikon antiin äärimmäisen tyytyväinen ja kun aikaa kauden avakseen oli noin kuukauden verran, helsinkiläinen naulasi sarjan tiedotteessa myös tavoitteensa alkavaan kauteen.

– Tavoite tälle kaudelle on voittaa mestaruus. Testiviikko Walesissa osoitti sen, kuinka kovatasoinen kokoonpano lähtöruudukkoon tänä vuonna asettuu ja mikäli pystyn olemaan kärkiporukassa, kun taso on näin kova, niin voitto tuntuisi vieläkin hienommalta. Olen varma siitä, että tulemme tällä kaudella näkemään kovia ja tiukkoja taisteluja, sekä jännittäviä kilpailuja, Kimiläinen ennakoi.

Kauden avauskilpailu Red Bull Ringillä käynnistyy lauantaina kello 17.30 Suomen aikaa. Suomessa W Series -sarjan kilpailut tänä vuonna ovat katsottavissa suorina lähetyksinä Viasat / Viaplay -palvelun kautta.

Itävallan aika-ajot top-10

1) Alice Powell (GBR) 1.28,964
2) Sarah Moore (GBR) 1.29,141
3) Belen Garcia (ESP) 1.29,171
4) Beitske Visser (NED) 1.29,212
5) Emma Kimiläinen 1.29,305
6) Jessica Hawkins (GBR) 1.29,309
7) Marta Garcia (ESP) 1.29,329
8) Jamie Chadwick (GBR) 1.29,333
9) Fabienne Wohlwend (LCH) 1.29,428
10) Ayla Agren (NOR) 1.29,459

 

 

W Series faktat kaudelle 2021

Historian toinen kilpailukausi
Sarja debytoi 2019, viime vuonna ei ajettu koronan takia
Kilpailut ensimmäistä kertaa Formula 1:n MM-sarjan yhteydessä
Mukana 18 kuljettajaa, kaikki ajavat samanlaisilla autoilla (Tatuus T-318 Formula 3)
Aika-ajot ja yksi kilpailustartti / viikonloppu, ei varikkopysähdyksiä
Sarjan voittajalle 500 000 USD ja 15 superlisenssipistettä
Toiseksi sijoittunut kuittaa 250 000 USD ja kolmas 150 000 UDS
Vuoden 2019 mitalikolmikko: Chadwick, Visser, Powell

Kilpailukalenteri 2021

26.06. Red Bull Ring, Itävalta
03.07. Red Bull Ring, Itävalta
17.07. Silverstone, Englanti
31.07. Hungaroring, Unkari
28.08. Spa-Francorchamps, Belgia
04.09. Zandvoort, Alankomaat
23.10. Austin, Yhdysvallat
30.10. Mexico City, Meksiko

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kimiläisen kommentit: Sarjan tiedote, Instagram


Facebook kommentit