Ennakkopaketti: Höljesin maaginen viikonloppu, neljä päivää rallicrossin juhlaa

1.7.2020 / 19:26
Ruotsin Höljesissä ajetaan rallicrossia tällä viikolla peräti viitenä eri päivänä.

[ A- ] / [ A+ ]

Odotettu Höljesin “maaginen viikonloppu” käynnistyy kilpailutapahtumien osalta torstaina. Edessä on neljä päivää rallicrossin juhlaa.

Koronapandemia tunnetusti on sotkenut autourheilun arvosarjoja aina viime keväästä lähtien ja rallicrossin MM-sarja on yksi sarjoista, jota ei vielä olla päästy ajamaan yhtäkään osakilpailua. Tilannetta kuvaa parhaiten se, että tänä viikonloppuna Ruotsin Höljesissä ajettava All-Star Magic Weekend -tapahtuma on ensimmäinen kansainvälisen tason rallicross-kilpailu sitten viime vuoden marraskuun ja Etelä-Afrikan MM-osakilpailun. Aikaa tuosta on kulunut 33 viikkoa.

Jo usean vuoden ajan on Höljesissä ajettu MM-sarjan osakilpailu heinäkuun alussa ja tuota ainutlaatuista tapahtumaa on kutsuttu nimellä “Magic Weekend”, eli maaginen viikonloppu. Nyt kun koronan takia rallicrossin MM-sarjan kalenteri meni kuluvan vuoden osalta täysin uusiksi, siirtyi Höljesin osakilpailu elokuulle. Maaginen viikonloppu haluttiin järjestää myös nyt heinäkuun alussa ja tällä kertaa Höljesissä kilpaillaan RallyX Nordic -sarjan kauden avauspisteistä.

Höljesissä riittää tapahtumia aina torstaista sunnuntaihin asti. Tänään keskiviikkona kuljettajat pääsivät jo hakemaan ensituntumaa rataan vapaiden harjoitusten myötä, mutta ensimmäiset kilpailutapahtumat alkuerien muodossa ajetaan torstaina. Torstaina luvassa onkin tapahtumarikas päivä, sillä neljän eri luokan, Supercar, Supercar Lites, Crosskart ja Crosskart Junior, alkuerät, semifinaalit ja finaalit ajetaan saman päivän aikana.

Perjantaina on vuorossa legendojen ensimmäiset kilpailusuoritukset, kun taas lauantaina ja sunnuntaina ajetaan jälleen RallyX Nordic -sarjan osakilpailu, mutta tällä kertaa alkuerät on jaettu kahdelle päivälle ja semifinaalit, sekä finaalit ajetaan sunnuntaina. Sunnuntain ohjelmassa on myös legendojen kilpailun loppuratkaisut.

Höljesissä ei yleisö pääse katsomoihin seuraamaan kilpailun tapahtumia, mutta luvassa on neljän päivän aikana lähes 30 tuntia suoria lähetyksiä paikan päältä. Tuotannosta vastaa alansa ehdoton ammattilainen, suomalainen NEP, ja lähetysten “puhepuolesta” vastaavat MM-sarjasta tutut kasvot ja äänet, muun muassa Andrew Coley, sekä Neil Cole. Palvelu on maksullinen ja lisätietoja siitä löydät täältä.

 

GRX Taneco -tiimiä edustava Niclas Grönholm on valmis Höljesin “maagiseen viikonloppuun” (Kuva: Jari Hotti).

 

“Hän tulee pistämään minut koville”

Supercar-luokassa mukana on 19 kuljettajaa ja heistä suurimmat tähdet ovat ilman muuta rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, MM-sarjassa viime vuonna neljänneksi sijoittunut ja kaksi osakilpailua voittanut Niclas Grönholm, Supercar-luokan viime vuoden Euroopan mestari Robin Larsson, RallyX Nordic -sarjan vuoden 2018 mestari Oliver Solberg, RX2-sarjan kaksinkertainen mestari Oliver Eriksson, sekä rallista paremmin tunnettu, mutta viime vuonna hyviä otteita EM-sarjan Supercar-luokassa esittänyt Pontus Tidemand.

– Mahtavaa vihdoinkin päästä jälleen ajamaan kilpaa! Kilpailutauko on ollut pitkä ja liian pitkäksi tauko venyi varsinkin siitä, kun viimeksi istuin Hyundaissa. Mutta se kaikki on nyt taakse jäänyttä elämää ja odotan innolla sitä, että pääsen jälleen takaisin radalle ja tositoimiin. Höljesissä on hyvä tilaisuus ravistaa “ruosteet ranteista” ja valmistautua tulevaan MM-sarjaan, monien papereissa edessä olevan Höljesin kilpailuviikonlopun suurimmaksi ennakkosuosikiksi julistettu Grönholm hehkuttaa.

Grönholm kilpailee tänäkin vuonna isänsä Marcus Grönholmin johtaman GRX Taneco -tiimin väreissä ja alla on kilpailutauolla päivityksiä läpi käynyt Hyundai i20 Supercar, jota monet asiantuntijat pitivät jo viime vuonna MM-sarjan parhaana autona. Höljesissä myös isäntä itse, Marcus Grönholm, hyppää Hyundain rattiin, kun hän osallistuu legendojen kilpailuun. Vastaan asettuvat muun muassa Per Eklund, Andreas Eriksson, sekä Stig-Olov Walfridson.

– Saan mahdollisuuden vertailla kierrosaikojani Niclaksen kierrosaikoihin ja olen varma, että hän tulee pistämään minut koville, Marcus Grönholm ennakoi tulevaa viikonloppua ja isä-poika-asetelmaa, vaikka kaksikko eri sarjoissa ajaakin.

Mielenkiintoista on myös seurata kahden kuljettajan Supercar-debyyttiä, kun RX2-sarjasta (Supercar Lites) viime vuodelta tutut Jesse Kallion kilpakumppanit, Ben-Philip Gundersen, sekä Fraser McConnell, hyppäävät nyt ensimmäistä kertaa lajin kuninkuusluokkaan. MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan kauteen valmistautuva Kallio starttaa Höljesin kilpailussa Supercar Lites -luokkaan suurimpana ennakkosuosikkina.

– Viimeksi istuin helmikuussa tutun kilpa-autoni ratissa. Tässä on pitkä tauko takana, joten hyvältä tuntui päästä taas tositoimiin. Yllättävän äkkiä homma tuli tutuksi. Teimme pieniä muutoksia ja saimme säädöt kohdalleen. Autoni menee nyt hyvin. Ei tarvitse paljoa pyydellä. Se kääntyy mutkiin kivasti ja vaivattomasti. Vaikka moottori sijaitsee auton peräosassa, sen painojakautuma on tasapainossa. Voittoa tavoitellaan ja siihen on hyvät edellytykset, Kallio sanoo.

Crosskart-luokka on kerännyt mukaan peräti 40 kuljettajaa ja heistä ehdottomasti suurin mielenkiinto kohdistuu kaksikkoon Timmy Hansen – Thierry Neuville. Hansen on rallicrossin hallitseva maailmanmestari ja Neuville puolestaan rallin MM-sarjassa neljän edellisen kauden hopeamitalisti. Crosskart Junior -luokassa mukana on 10 kuljettajaa, muun muassa suomalaiset Elias Kalliokoski, tämän vuoden FinRX-talvisarjan 125-kuutioisten Suomen mestari, sekä Raoul Dahlqvist.

– Talven kisat menivät hyvin, pääsin aika nopeasti sinuiksi uuden auton kanssa. Kesällä olisi voinut vähän enemmänkin harjoitella, mutta olen päässyt ajamaan jonkin verran ja auto tuntuu tosi hyvältä myös soralla. Täytän kilpailun jälkeisenä tiistaina 13 vuotta, joten synttärilahjaksi toivon ehjää kisaa ja finaalipaikkaa. Sarjan jatko riippuu myös siitä, miten Höljesin kilpailussa menee ja ajetaanko tätä sarjaa ylipäätään vielä tällä kaudella, Kalliokoski pohtii.

UrheiluUutiset Motorsport seuraa Höljesin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Höljesin viikonlopun aikataulu

Torstai 2.7.

10.10 – Crosskart Junior 1. alkuerä
10.20 – Crosskart 1. alkuerä
11.00 – Supercar Lites 1. alkuerä
11.25 – Supercar 1. alkuerä

12.20 – Crosskart Junior 2. alkuerä
12.30 – Crosskart 2. alkuerä
13.10 – Supercar Lites 2. alkuerä
13.35 – Supercar 2. alkuerä

15.10 – Crosskart Junior 3. alkuerä
15.20 – Crosskart 3. alkuerä
16.00 – Supercar Lites 3. alkuerä
16.25 – Supercar 3. alkuerä

17.10 – Crosskart Junior semifinaalit
17.20 – Crosskart semifinaalit
17.40 – Supercar Lites semifinaalit
17.55 – Supercar semifinaalit

18.20 – Crosskart Junior finaali
18.30 – Crosskart finaali
18.40 – Supercar Lites finaali
18.50 – Supercar finaali

Perjantai 3.7.

13.00 – Legendat vapaat harjoitukset
17.00 – Legendat Shoot-out
18.00 – Legendat 1. alkuerä

Lauantai 4.7.

09.00 – Vapaat harjoitukset, kaikki luokat
11.20 – Vapaat harjoitukset, kaikki luokat

14.10 – Crosskart Junior 1. alkuerä
14.20 – Crosskart 1. alkuerä
15.00 – Supercar Lites 1. alkuerä
15.25 – Supercar 1. alkuerä

16.20 – Crosskart Junior 2. alkuerä
16.30 – Crosskart 2. alkuerä
17.10 – Supercar Lites 2. alkuerä
17.35 – Supercar 2. alkuerä

19.00 – Legendat vapaat harjoitukset

Sunnuntai 5.7.

09.30 – Warm-up, kaikki luokat

10.10 – Crosskart Junior 3. alkuerä
10.20 – Crosskart 3. alkuerä
11.00 – Supercar Lites 3. alkuerä
11.25 – Supercar 3. alkuerä

12.20 – Crosskart Junior 4. alkuerä
12.30 – Crosskart 4. alkuerä
13.10 – Supercar Lites 4. alkuerä
13.35 – Supercar 4. alkuerä

15.00 – Crosskart Junior semifinaalit
15.10 – Crosskart semifinaalit
15.30 – Supercar Lites semifinaalit
15.45 – Supercar semifinaalit

16.10 – Crosskart Junior finaali
16.20 – Crosskart finaali
16.30 – Supercar Lites finaali
16.40 – Supercar finaali

17.30 – Legendat semifinaalit
18.00 – Legendat finaali

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Supercar kuljettajat

Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen Polo
Ben-Philip Gundersen (NOR) Audi S1
Robin Larsson (SWE) Audi S1
Lars Andersson (SWE) Ford Fiesta
Christer Dalmans (SWE) Volkswagen Polo
Oliver Solberg (SWE) Citroen DS3
Anders Michalak (SWE) Ford Fiesta
Oliver Eriksson (SWE) Ford Fiesta
Mats Öhman (SWE) Audi S1
Dennis Olsson (SWE) Volkswagen Scirocco
Enzo Ide (BEL) Audi S1
Fraser McConnell (JAM) Ford Fiesta
Pontus Tidemand (SWE) Volkswagen Polo
Lukas Walfridson (SWE) Renault Clio
Thomas Bryntesson (SWE) Volkswagen Polo
Andreas Carlsson (SWE) Renault Clio
Niclas Grönholm (FIN) Hyundai i20
Linus Westman (SWE) Ford Fiesta
Daniel Thoren (SWE) Volkswagen Polo
Frank Valle (NOR) Ford Fiesta

Supercar Lites kuljettajat

Gustav Johansson (SWE)
Martin Jonsson (SWE)
Mats Oskarsson (SWE)
Nils Andersson (SWE)
Linus Östlund (SWE)
Marcus Höglund (SWE)
Nathalie Petersson (SWE)
Jesse Kallio (FIN)
Simon Olofsson (SWE)
Thomas Holmen (NOR)
Martin Enlund (SWE)
Henrik Krogstad (NOR)
Jimmie Walfridson (SWE)
Niklas Aneklev (SWE)
Dan Skocdopole (CZE)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit