MOTORSPORT

Ennakkosuosikit vahvimmat F-Cupin toisessa osakilpailussa

F-Cupin kauden toinen osakilpailu ajettiin viikonloppuna Kangasniemellä. Eri kategorioissa menestyjät olivat pääosin ennakkosuosikkien joukossa olleita.

Nuotti-kategoria starttasi ensimmäisenä matkaan ja sarjajohtajan numero 1 kyljissään ajoi Joonas Lindroos, joka ennakoi ennen kilpailua, että lähtöpaikasta voisi tällä kertaa olla hieman hyötyä. Kuin luottamusta lähtöpaikkaan alleviivatakseen ilmoittautui Lindroos kartanlukijansa Jouni Lampisen kanssa korotettujen pisteiden tavoitteluun. Tälle kaudelle mukaan F-Cupiin tullut uudistus mahdollistaa kilpailijoille yhdessä kilpailussa 1,5-kertaiset pisteet, mutta pisteiden tavoittelu tulee ilmoittaa ennalta.

Avauspätkällä hieman vielä haettiin ajotuntumaa, mutta jo seuraavalla Lindroosin BMW M3 pakeni muilta väkevästi karkuun. Peräti 12,5 sekunnin pohja-aika katkaisi muilta selkärangan voittotaiston suhteen, mutta muista sijoista käytiin kovaa kamppailua loppuun asti.

Yleiskilpailun ja samalla isoimman kuutiotilavuusluokan kakkossijasta väänsivät loppuun asti Markus Hellström ja Kalle Asikainen. Viimeiselle erikoiskokeelle Asikainen starttasi kahden sekunnin etumatkalla ja onnistui lopulta viemään Bemarikuskien taiston 5,6 sekunnin erolla.

Väliluokassa pari isoa nimeä tippui jo alkuvaiheessa; sarjakakkosena startannut Peetu Patajoki joutui keskeyttämään johtopaikalta toisen erikoiskokeen jälkeen vetoakselin rikkouduttua ja Juho Koski-Lammi kakkospaikalta puolestaan jäi reitille moottoririkon myötä. Taistelun kovuus luokkavoitosta ei tästä kuitenkaan laimentunut.

Heikki Koski-Lammi otti ohjat ja kiidätti Escortinsa kolmeen peräkkäiseen pohja-aikaan. Honda Civic Type-R:ää vauhdikkaasti käskyttänyt Eetu Kortelainen ei kuitenkaan antanut periksi, vaikka ero oli kasvanut 10,3 sekuntiin. Viimeistä edellisellä EK:lla Kortelainen kavensi eron 6,5 sekuntiin ja viimeiselle pikataipaleelle huimapää tykitti koko kisan kovimman noteerauksen. Näin ollen Koski-Lammi taipui lopputuloksissa 3,8 sekunnilla.

Myös kolmospaikasta käytiin kova taistelu, jonka lopulta Toni Tahvanainen käänsi edukseen viimeisen pätkän onnistumisellaan. Opel Astralla ajaneen Tahvanaisen voittomarginaali Honda Civic Type R:ää puikottaneeseen Mika Ruohioon oli 6,2 sekuntia.

Pikkuluokassa alku sujui Juuso Jorvalan Toyota Corolla GT:n tahtiin, mutta kahden erikoiskokeen jälkeen Nico Valkonen VW Golf GTI:llään oli vain 1,5 sekunnin päässä. Hieman tahmeasti kisansa käynnistänyt Tuukka Kauppinen Ford Fiesta R2:lla oli kolmas, mutta eroa kärkeen oli jo 16,5 sekuntia.

Valkonen takoi pohjat kolmelle seuraavalle pätkälle ja starttasi viimeiselle pikataipaleelle 10,1 sekunnin johtoasemassa Jorvalaan. Kauppisen ajovireen parannuttua läpi kisan, meni viimeisellä pohjat laukaalaiselle. Luokkavoiton nappasi kuitenkin Valkonen, josta Jorvala jäi 15 sekuntia ja kolmoseksi Kauppinen, joka jäi lopulta vain 2,7 sekunnin päähän Jorvalasta.

Lindroos jatkaa sarjakärjessä ainoana puhtaasti voitoilla. Kahden voiton ja korotettujen pisteiden myötä etumatkaa lähimpinä vaaniviin Eetu Kortelaiseen ja Juuso Jorvalaan on nyt 7,5 pistettä.

– Nuotituksen jälkeen ajattelin, että kyllähän täällä uskaltaa nyt koettaa korotettuja pisteitä, kun talven kisat on sujuneet niin hyvin. Kakkonen ja kolmonen olivat sellaisia itselle hyvin sopivia kovavauhtisia pätkiä, joissa oli hyvä koettaa vähän repäistä. Mitään erityisiä ongelmia ei kisan aikana ollut.

– Kolme ensimmäistä pätkää olivat olosuhteiltaan paremmat kuin kolme jälkimmäistä, sen verran lämpö päivän aikana pehmensi. Renkaiden kulumisesta ei kuitenkaan keulapaikalla lähtiessä ollut mitään huolta. Nyt pistetään moottori huoltoon ja ruvetaan odottelemaan innokkaasti kesäkauden alkamista, kertasi Lindroos.

Nelivedoissa sarjajohtaja vaihtui

Nelivedoissakin kärkinimiä putosi jo heti alussa. Sarjajohtajana avauskisan jälkeen ollut Jooa Iivari joutui heittämään pyyhkeen kehään teknisen vian myötä vain hetkeä ennen kilpailun starttia. Ensimmäisellä erikoiskokeella puolestaan viime vuoden mestari Tomi Rönnemaan ajokki roihautti näyttävät liekit ja seurauksena oli keskeytys.

Vanhempaan Subaru Impreza 555:een luottanut Pekka Karjalainen oli oivassa vireessä heti alusta alkaen, liekö kartanlukija Riikka Hokkasen kotikonnuilla ajettu kilpailu tuonut vielä pientä lisävauhtia. Neljä erikoiskoetta tultiin Karjalaisen johtaessa, mutta sen jälkeen vierailevana kuljettajana luokassa ajanut Kazakstanin Petr Borodin löysi oivan ajovireen uudehkon Ford Fiesta Rally3:n ohjaamossa ja kiihdytti voittoon noin puolen minuutin erolla.

Sarjapisteistä ajavien voitto Karjalaiselle, josta puolisen minuuttia jäi Jari Puntanen Mitsubishi Lancer EVO 5:lla. Kolmanneksi korkeimmat pisteet nappasi Juha Koljonen Subaru Imprexa WRX Sti:llä. Sarjatilanteessa Karjalainen siirtyi selkeään kahdeksan pisteen johtoon ennen Teuvo Niskalaa (Ford Fiesta Rally3) ja Teemu Vesalaa (Mitsubishi Lancer EVO 9).

– Onnistunut ja hauska päivä, vaikkei luokkavoittoon lopulta yllettykään. Ensimmäiset neljä pätkää sopi meille ja Subarulle hyvin, kun mentiin isoa kovaa. Vitosella tuli jonkinlainen nukahdus ja Borodin meni menojaan.

– Kutonen tultiin melko varmistellen läpi, koska plakkarissa oli kuitenkin sarjaa ajavien paras sijoitus ja parhaat pisteet. Sarjajohdossa on hyvä jatkaa kohti kesäkauden osakilpailuja, kommentoi Karjalainen kisaansa.

Yleisessä penkat ratkaisivat

Yleisessä kovinta vauhtia aloitti Juha Högström Toyota Corolla GT:llä. Kahden EK:n jälkeen johtomarginaali samanlaisella autolla ajaneeseen Aki Laakkioon oli jo 21,5 sekuntia. Kolmannella erikoiskokeella Högströmin voitonavaimet kuitenkin hukkuivat maalipään yllättävässä oikeassa. Piirun verran liikaa kyytiä ja auto heilahti penkan yli upottavaan hankeen yli neljäksi minuutiksi.

Samaan aikaan hieman uneliaasti aloittanut avauskisan voittaja Eetu Kainulainen Toyota Starletillaan alkoi löytää ajovirettään, nousten vain 2,9 sekunnin päähän johtopaikan ottaneesta Aki Laakkiosta. Nelospätkällä Högström jatkoi pohjien tehtailua, mutta kokonaistilanteessa Kainulainen kuittasi Laakkion edelle kolmen sekunnin turvin.
Viidennellä pätkällä Högström raapi jälleen pohjat, mutta nyt tapahtui jälleen johtopaikalla, kun Kainulaiset sukelsivat hankeen.

– Alkupäässä pikkuisen otettiin oikealle taittuvassa mutkassa liian sisästä ja pyörähdettiin hankeen jumiin. Onneksi paikalla oli muutama katsoja nostamassa, mutta aikatappiota tuli kuitenkin puolisentoista minuuttia, Kainulainen kertasi 

Johtopaikalle nousi nyt jälleen Laakkio, mutta tutkan alapuolella läpi kisan tullut isomman luokan kuljettaja Niko Jousi Volvo 240:llä oli noussut nyt toiseksi vain 6,3 sekunnin päähän. Vaikka luokittaisista pisteistä ajetaankin, on kategorian voitto tietenkin aina mukava lisä.

Laakkio painoi viimeiselle pätkälle pohjat ja Jousi jäi toiseksi 17,8 sekunnin erolla kokonaistilanteessa. Muutamaa sekuntia vaille minuutin voittajalle jäi Tomi Tikanmäki VW Golf GTI:llä, joka ajoi isommassa luokassa toiseksi.

Pikkuluokan kolmen kärki oli Aki Laakkio, toiseksi Jani Laaksonen VW Pololla ja kolmanneksi lopulta Kainulainen. Isommassa luokassa lopulta Jousi ja Tikanmäki olivat ainoat maaliin asti päässeet.

Korotettujen sarjapisteiden ansiosta Tikanmäki nousi sarjakärkeen 4,5 pisteen erolla Laakkioon, josta puolestaan vain pisteen päässä vaanii Kainulainen.

Senioreissa sarjatilanne kiristyi

Senioreissa kamppaillaan pisteistä kahdessa luokassa; nuotittavat ja nuotittomat. Avauskisassa Jämsässä nuotittavia oli enemmän ja siellä jaettiin isommat sarjapisteet. Kangasniemellä asetelma kääntyi päälaelleen ja nyt nuotittomia oli enemmän. Sen myötä sarjatilannekin tasoittui selkeästi.

Nuotista ajavien osalta Mika Rantasalo täräytti pohjat jokaiselle erikoiskokeelle Opel Kadett E GSi:llään. Voitaneen kai sanoa, että niin nuoren miehen menestyäkseen pitääkin, koska ikätasoitusten myötä nuoremman tulee ajaa kovempaa kuin vanhemman.

Reijo Muhonen ja Heikki Hosionaho BMW M3:illaan roikkuivat kuitenkin kaiken aikaa kohtuullisen lähellä Rantasaloa erikoiskoeajoissa ja tämän kolmikon kesken podiumin paikat jaettiinkin. Voittajaksi Muhonen 45,8 sekunnin erolla Rantasaloon, josta puolestaan 24,8 sekunnin päähän jäi viime vuoden juniorien voittaja Hosionaho.

Nuotittomien puolella Mika Korhonen naputti Honda Civic Type-R:llään neljä pohja-aikaa ja kaksi meni näyttävästi Toyota Corolla GT:llä edenneen Kai Mäkelän nimiin. Ikätasoitukset pitivät taukotilanteessa kärjessä Lasse Hirvijärven BMW 325i:llä, Korhosen hiostaessa 14 sekunnin päässä.

Tauon jälkeen Hirvijärven erikoiskoeajoissa näkyi selkeää parannusta, mutta Korhonen nousi viidennellä pätkällä vastustamattomasti ohi ja lopulta eroa lopputuloksissa 23,6 sekuntia Korhosen eduksi. Kolmanneksi ajoi hyvällä sykkeellä päivän läpi tullut Kai Mäkelä joka jäi Hirvijärvestä vain 3,1 sekuntia.

Sarjatilanteessa Reijo Muhonen johtaa tasapistein Mika Korhosen kanssa, korotettujen pisteiden avulla kolmanneksi nousi Ari Sorsa ennen Mika Rantasaloa ja Heikki Hosionahoa. Kai Hukkanen on kuudentena.

Junioreissa yksi ylitse muiden

Junioreiden kolmessa luokassa on talven kisoissa ollut ilahduttavan paljon osallistujia. Kangasniemellä ensimmäiseltä erikoiskokeelta kirjautettiin aika yli 40:lle osallistujalle.

Pikkuluokassa sarjajohtaja Tommi Lämsä starttasi neljällä pohja-ajalla. Suoritusta voi pitää hyvänä, kun ottaa huomioon, että kilpailua edeltävänä päivänä Toyota Starlet kaatui testeissä mieluisien alustasäätöjen löydyttyä. Viidennellä erikoiskokeella Lämsä intoutui hieman liikaa ja irtolumen päällä luisteluun hukkui aikaa. Pohjat kirjautti Otto Autio Ford Fiestallaan.

Viimeiselle EK:lle startattiin Lämsän johtaessa 9,5 sekunnin erolla Antti Laakkioon, joka myös ajoi Toyota Starletilla. Mutta vain 0,9 sekunnin päässä Laakkiosta oli Otto Autio. Viimeisellä erikoiskokeella Lämsän ajokki hukkasi öljynpaineet ja auto oli ohjattava sivuun. Autio puristi pohjat 1,4 sekunnin erolla Laakkioon ja nousi luokkavoittoon 0,5 sekunnin erolla.

Jossitelun varaakin jää. Laakkio jäi avauspätkällä edellä ajavan taakse hieman jumiin, mutta koska ei joutunut pysähtymään, ei tapahtumasta voitu antaa sääntöjen mukaan aikahyvitystä. Pikkuluokan kolmas oli sarjan ulkopuolinen Jonne Merenniemi Toyota Starletilla, joten pisteet menivät Toyota Corolla GT:llä ajaneelle Sami Laurilalle.

Väliluokassa avauskisaa hallinnut Timo Viitanen oli Honda Civic Type-R:llä jälleen vahvassa vedossa. Kolme pohja-aikaa alkuun ja sen jälkeen kontrolloitua ajoa loppupäivän. Toni Ketomäki ajoi Citroen Xsara VTS:llä hyvän päivän ollen toinen; eroa Viitaseen kertyi 14,1 sekuntia. Avauskisassa keskeyttänyt Joni Kohtaniemi onnistui tällä kertaa, Seat Ibiza GTI selvisi maaliin asti ja korotetut pisteet avasivat pistetilinkin mallikkaasti. Eroa Ketomäkeen oli maalissa 16 sekuntia.

Isossa luokassa vahvin yhdistelmä oli avauskisan tapaan Tomi Hämäläinen ja BMW M3. Ykköselle ja kakkoselle pohjat, jonka jälkeen pahin kiire oli saatu tasattua; johtomarginaali merkki- ja mallikumppani Joakim Löfvikiin oli 17,8 sekuntia. Loppupäivän aikana Hämäläisen johto kasvoi tasaisesti, vaikka pohja-aikoja ajoivat muutkin.

Kakkossijasta käytiin hyvä vääntö Löfvikin ja Markus Lehtosen kesken. Kamppailu kääntyi Löfvikille, josta Lehtonen jäi vain 0,7 sekuntia.

Yleiskilpailun kolmen kärjessä Hämäläisen voittomarginaali oli 27,7 sekuntia Autioon, josta Laakkio jäi 0,5 sekuntia.

Sarjatilanteessa korotettujen pisteiden kera voittoisan päivän ajaneet Hämäläinen ja Autio repivät hieman eroa muihin. Johdossa Hämäläinen 27,5 pisteellä, toisena Autio 25,5 pisteellä, kolmospaikalla Viitanen 22 pisteellä.

V1600 Cupissa uusia nimiä kärkeen

V1600:ssa vahvimmin avasi avauskisassa kutoseksi jätetty Timo Rajala. Kuin uudesti syntyneenä pyyhälsi mies Honda Civicillään kaksi pohja-aikaa kisan alkuun ja johtomarginaali oli 18,2 sekuntia. Pohja-aikoihin ei loppupäivän osalta ollut tarvetta, lähimpänä roikkui Jämsässä neloseksi ajanut Otto Järvinen Suzuki Igniksellä. Rajalan ero Järviseen oli lopulta 12 sekuntia.

Kolmossijasta käytiin tiukka taistelu. Pääosissa siinä taistelussa olivat avauskisan kolmostilan ja korotettujen pisteiden myötä sarjajohdossa Kangasniemelle startannut Lauri Ahoketo Nissan Almeralla sekä Jämsässä kakkoseksi ajanut Nuutti Korhonen Ford Focuksella. Tasatahtia ajanut kaksikko sai lopulta välit selvitettyä; Ahoketo niukalla puolen sekunnin erolla kolmanneksi.

Avauskisan voittaja Teemu Varjo hukkasi toisella erikoiskokeella Peugeot 206:staan jarrupalat aivan kirjaimellisesti ja kilpailun kolmospaikka vaihtui keskeytykseen.

Sarjakärjessä on Otto Järvinen 20,5 pisteellä ja toisena vain 0,5 pisteen päässä on Lauri Ahoketo. Kärkikaksikko on hyödyntänyt korotetut pisteet. Kolmantena on Timo Rajala 16 pisteellä ja neljäntenä Nuutti Korhonen tasapistein Rajalan kanssa.

Nuorten Cupissa suosikit pitivät

Nuorten Cupissa edettiin pitkälti käsikirjoituksen mukaan. Avauspätkälle pohjat ajoi komeasti Miska Tuomisto Honda Civicillään 7,7 sekunnin erolla Toyota Auris -kuski Veikka Koskiseen. Parilla seuraavalla Tuomistolla hukkui kuitenkin aikaa ylimääräisiin kuvioihin ja sijoitus putosi kuudenneksi.

Koskinen puolestaan otti paikkansa kärjessä, eikä siitä luopunut. Avauskisan tavoin lähimpänä uhkaajana roikkui Miko Suvanto Seat Ibizallaan, jääden Koskisesta päivän aikana 28,5 sekuntia. Kolmanneksi parhaiten päivän ajoi Vili Hyytiäinen Opel Astra G CC:llä; eroa voittajaan 49,3 sekuntia. Neljänneksi nousi lopulta Tuomisto, eroa voittajaan reilu minuutti.

Pistetilanteessa Koskinen kärjessä 22 pisteellä ja toisena Suvanto 18 pisteellä. Kolmantena on Tuomisto 15 pisteellä, tasoissa Hyytiäisen kanssa.

Tulokset: XXI Kangasniemi Ralli, Kangasniemi
Nuotti

 1. Joonas Lindroos (lk3) 35.15,0 
 2. Kalle Asikainen (lk3) +38,6
 3. Markus Hellström (lk3) +44,2
 4. Eetu Kortelainen (lk2) +58,5
 5. Heikki Koski-Lammi (lk2) +1.02,3

Yleinen

 1. Aki Laakkio (lk4) 39.40,9 
 2. Niko Jousi (lk5) +17,8
 3. Tomi Tikanmäki (lk5) +55,1
 4. Jani Laaksonen (lk4) +1.18,8
 5. Eetu Kainulainen (lk4) +1.32,0 

Seniorit

 1. Reijo Muhonen (lk7) 40.31,6
 2. Mika Rantasalo (lk7) +45,8
 3. Heikki Hosionaho (lk7) +1.10,6
 4. Mika Korhonen (lk8) +1.14,4
 5. Lasse Hirvijärvi (lk8) +1.38,1

Juniorit

 1. Tomi Hämäläinen (lk11) 39.18,5 
 2. Otto Autio (lk9) +27,7
 3. Antti Laakkio (lk9) +28,2
 4. Joakim Löfvik (lk11) +31,7
 5. Markus Lehtonen (lk11) +31,7

Neliveto Cup

 1. Petr Borodin 35.46,9 
 2. Pekka Karjalainen +31,7
 3. Jari Puntanen +1.02,2
 4. Juha Koljonen +1.28,2
 5. Teemu Vesala +1.36,5

V1600 Cup

 1. Timo Rajala 43.33,3 
 2. Otto Järvinen +12,0
 3. Lauri Ahoketo +26,1
 4. Nuutti Korhonen +26,5
 5. Niko Hilander +51,3

Nuorten Cup

 1. Veikka Koskinen 43.22,5 
 2. Miko Suvanto +28,5
 3. Vili Hyytiäinen +49,3
 4. Miska Tuomisto +1.11,7
 5. Aatu Nikusaari +2.02,9

Lähde: F-Cup tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com