MOTORSPORT

Esa Peltosesta rallin euroopanmestari: “Oli melkoista kilvanajoa”

Kaikkiaan yhdestätoista kilpailusta koostuva historic-rallin EM-sarja päättyi viikonloppuna Unkarin osakilpailuun.

Suomeen saatiin peräti 11 EM-mitalia; viisi kuljettajille, viisi kartanlukijoille ja yksi tiimien välisestä kilpailusta. Mestaruuden merkiksi kirkkaimmat EM-mitalit pujotetaan kauden päätösjuhlallisuuksissa Esa Peltosen ja kartanlukijan Hannu Lammisen kaulaan.

Lammilainen Esa Peltonen ja hänen kartanlukijansa joensuulainen Hannu Lamminen toivat Suomeen historic-rallien Euroopan mestaruuden kategoriassa 3 yhden pisteen erolla italialaiseen Maurizio Pagellaan. Ennen Unkarin kisaa Pagella oli yhdellä pisteellä johdossa, joten Peltonen tiesi, että hänen oli voitettava.

– Oli melkoista kilvanajoa tämä viimeinen ralli. Tiesimme kumpikin, että euroopanmestaruuden vie se, joka Unkarissa voittaa, kertasi Peltonen.

– Muissa tämän kauden kisoissa en ole noin tosissaan joutunut ajamaan. Välillä vähän pelottikin, kun metsäpätkillä oli oiottu rutkasti ja soraa keräytynyt paljon asfaltille. Siinä mentiin välillä melkoisissa luisuissa. Onneksi kartturini osaa hommansa. Nuotti tuli aivan loistavasti eikä tarvinnut lainkaan epäröidä ajamisessa.

Italialainen Pagella taisi ottaa suomalaisvastus-Peltosen myös tosissaan, sillä Italian osakilpailuihin elo- ja syyskuussa hän maksoi muutamalle kuljettajalle kaikki kustannukset osallistumisesta. Kerran aiemmin euroopanmestaruuden saavuttanut Pagella luotti siihen, että voittaisi kategorian ja saisi runsaamman osanottajamäärän perusteella enemmän pisteitä.

– Kun pisteet lasketaan seitsemästä kisasta ja olimme jo voittaneet neljästi, oli Pagellan pistettävä kolmeen viimeiseen kisaan kaikki peliin. Taktiikka näytti onnistuvan, sillä hävisimme hänelle Italian kisoissa 18 pistettä. Unkarissa onneksi näitä maksumiehiä ei enää näkynyt, paljasti Peltonen.

Tietoisuus pakkovoitosta Unkarissa aiheutti hieman päänvaivaa Peltosellekin. Pikkuisella, noin 1300-kuutioisella Starletilla taistelun kolmelitraista Porschea vastaan voisi olettaa olevan lähes toivotonta.

– Taktiikkana oli, että yritämme kiskoa eroa hitaammilla metsäpätkillä ja yrittää ns. lentokenttäpätkillä vain puolustautua mahdollisuuksien mukaan. Ja hyvin me onnistuttiin. Ennen viimeistä erikoiskoetta meillä oli jo noin minuutin johto, joten sen pystyimme ajamaan varmistellen. Oli se vaikeaa, mutta maalissa tunnelma oli loistava.

Historic-rallien suomalaismenestys oli vuonna 2016 ennätyksellinen. Koskaan ennen kauden aikana ei näin monta mitalia ole tullut Suomeen. Menestyksestä vastasi monta kotimaassakin tuttua rallinimeä:

Kategoriassa 3 ajava pari Klaus Wilkman–Anni Villikka suoriutui kaudesta Triumph TR8:llaan EM-pronssin arvoisesti. Kategoriassa 1 Sverre Norrgård, joka ajoi viime vuonna Euroopan mestariksi, nappasi tänä vuonna BMW:llään EM-hopeaa. Kategoriassa 2 Ville Silvasti toi Porschella myös hopeaa ja Lauri Heikkilä Lancialla EM-pronssia.

Kartanlukijoiden puolella taistellaan myös mitaleista omissa kategorioissaan. Hannu Lammisen EM-kullan lisäksi Silvastin kartturi Jonne Halttunen saa EM-hopeaa ja Norrgårdin kartanlukija Reeta Hämäläinen sekä Heikkilän Janne Mäntylä täydentävät listan pronssimitaleilla. Ja kuin pisteenä iin päälle suomalainen autourheiluseura Historic Rally Club Finland sijoittui tiimien välisessä kilpailussa, Team Trophyssa, kakkoseksi italialaisen Rododendri Historic Rally -tiimin jälkeen.

Historicien EM-sarja koostuu 11 kilpailusta, jotka ajetaan maaliskuusta lokakuuhun. Sarjan kilpailuista Suomen ja Viron osakilpailut ovat sorapintaisia, muut kestopäällysteellä ajettavia. Ensi vuonna suunnitelmissa on vähentää kilpailut yhdeksään, joista kuusi parasta lasketaan kilpailijoiden loppupisteisiin.

– Nautin suunnattomasti historic-kisoista, tunnelma on rennompaa kuin muissa kisoissa. Vielä en ole lyönyt ensi kauden suunnitelmia lukkoon, mutta historic-kisoissa jatkanen ja ehkä jonkin muunkin kisan ajan keväällä Suomessa, jutteli 62-vuotias Esa Peltonen.

EM-MITALISTIT 2016

Kategoria 3, kuljettajat

 1. Esa Peltonen FIN Toyota Starlet 1300 97 pistettä
 2. Maurizio Pagella ITA Porsche 911 SC 96 pistettä
 3. Klaus Wilkman FIN Triumph TR8 82 pistettä

Kategoria 3, kartanlukijat

 1. Hannu Lamminen FIN 97 pistettä
 2. Roberto Brea ITA 96 pistettä
 3. Anni Villikka FIN 82 pistettä

Kategoria 2, kuljettajat

 1. Valter Jensen NOR Porsche/Escort 112 pistettä
 2. Ville Silvasti FIN Porsche Carrera RS 94 pistettä
 3. Lauri Heikkilä FIN Lancia Fulvia HF 60 pistettä

Kategoria 2, kartanlukijat

 1. Erik Pedersen NOR 112 pistettä
 2. Jonne Halttunen 79 pistettä
 3. Janne Mäntylä 60 pistettä

Kategoria 1, kuljettajat

 1. Antonio Parisi ITA Porsche 911 S 131 pistettä
 2. Sverre Norrgård BMW 2002 TI 105 pistettä
 3. Nils Bergquist SWE Volvo 122 88 pistettä

Kategoria 1, kartanlukijat

 1. Giuseppe D’Angelo ITA 131 pistettä
 2. Karl-Erik Magnusson SWE 88 pisettä
 3. Reeta Hämäläinen 88 pistettä

Lähde: Historic Rally Clubin Finlandin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com