MOTORSPORT

Esapekka Lapilla hyviä muistoja Rovaniemeltä – “Tavoitteeni on voittaa”

Esapekka Lappi yhdessä luottokartturinsa Janne Fermin kanssa osallistuvat helmikuun viimeisenä viikonloppuna ajettavaan Rovaniemen MM-ralliin.

Esapekka Lappia, 30, ei rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailussa Monte Carlossa tammikuussa kilpailemassa nähty, mutta seuraavassa osakilpailussa Rovaniemellä parin viikon päästä pieksämäkeläinen on mukana. Lappi ja kartanlukija Janne Ferm osallistuvat Rovaniemen MM-ralliin italialaisen Movisport-tiimin väreissä, mutta Eero Räikkösen johtaman Printsport Racingin kalustolla. Auto ei ole WRC-auto, vaan Volkswagen Polo GTI R5.

– Minulla oli suunnitelmana osallistua kilpailuun RC2-luokassa, koska tiimipaikkoja WRC2-luokkaan ei juurikaan ollut tarjolla. Sitten sain vihjeen, että kannattaisi olla yhteydessä Movisport-tiimiin ja kysyä heiltä. Siitä se sitten lähti ja nyt suuntaamme yhdessä kohti Rovaniemeä, Lappi taustoittaa tuoreinta kilpailukuviotaan rallin MM-sarjan kotisivuilla.

Rallin MM-sarjan säännöt muuttuivat tälle kaudelle niin, että muun muassa “ykköskuuma kuljettaja”, eli WRC-autolla aiemmin MM-sarjassa kilpaillut kuljettaja ei saa kilpailla WRC3-luokassa. Ja kun WRC-autoa ei Lapille ollut tarjolla, päätti Suomen MM-rallin vuoden 2017 yleiskilpailun voittaja lähteä mittauttamaan vauhtiaan WRC2- ja WRC3-luokan ulkopuolella, vertaillen aikojaan muihin R5-auton kuljettajiin.

Koska Movisport-tiimi tarvitsi Nikolay Gryazinin rinnalle WRC2-luokkaan toisen kuljettajan, avasi tämä Lapille saadun vihjeen kautta mahdollisuuden. Lappi myöntää, että jatkoa kilpailujen osalta saattaa olla luvassa samaisessa tiimissä myös Rovaniemen MM-rallin jälkeen.

– Luulen, että se on mahdollista. Heillä on jonkinlainen suunnitelma minua varten, tai tavoite, ja kyseessä ei ole vain yksi kilpailu, joten mielelläni jatkaisin heidän kanssaan, Lappi korostaa.

Lapin edellinen kilpailu oli Italian Monzassa viime vuoden joulukuussa ajettu rallin MM-sarjan kauden päätösosakilpailu, missä sijoitus oli neljäs. Edellisen kerran Lappi nähtiin kilpailemassa R5-auton ratissa Australian MM-rallissa marraskuussa 2016, kun hän silloin luokkavoiton myötä varmisti samalla myös WRC2-luokan mestaruuden.

 

Esapekka Lappi kilpailee Rovaniemen MM-rallissa WRC2-luokassa Volkswagenilla (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Jo seuraavalla voi olla näkyvyyden kanssa ongelmia”

Tuon Australian kilpailun jälkeen Lappi on startannut 41 MM-ralliin WRC-autolla (Toyota, Citroen, Ford) saavuttaen yhden osakilpailuvoiton, seitsemän palkintosijoitusta (1-3-3) ja yhteensä 27 MM-pistesijoitusta. Vuoden 2018 MM-loppupisteissä Lapin sijoitus oli viides ja viime vuonna kuudes. Rovaniemellä WRC2-luokassa vastaan tulee ainakin Skoda-kuljettaja Andreas Mikkelsen, joka oli R5-auton kuljettajista Monte Carlossa täysin omaa luokkaansa.

– Tässä luokassa kilpailu on erittäin kovaa, eikä urakasta tule missään nimessä helppo. WRC2-luokassa ajaa tällä hetkellä useita hyviä kuljettajia. Haaste on kova ja kilpailu tulee olemaan tiukkaa, mutta minun tavoite on voittaa, Lappi paljasti tavoitteensa tulevaan kilpailuun.

Lapilla on hyviä muistoja Rovaniemeltä ja tulevan MM-rallin maisemissa vuosittain ajetusta Tunturirallista. Ensimmäisen kerran Lappi starttasi Tunturiralliin vonna 2010, sijoittuen SM2-luokassa viidenneksi. Seuraavana vuonna Lappi oli samaisen luokan ykkönen ja kolmas kerta todellakin toden sanoi, kun vuoden 2012 Tunturiralli päättyi yleiskilpailun osalta Lapin ja Fermin voitonjuhliin. Kokemusta Lapin kilpailuolosuhteista siis löytyy, mutta Lappi muistuttaa:

– Siitä on aikaa jo yhdeksän vuotta. Teiden luonne ei muutu, mutta silti siitä on kulunt jo paljon aikaa ja aikaa on kulunut paljon myös siitä, kun edellisen kerran ajoimme todellisen talvirallin lumipenkkojen kera. Ruotsi on hieman erilainen. Rovaniemellä on osittain nopeammat ja yksinkertaisemmat tiet. Pitkiä suoria, joiden päässä on ysikymppinen mutka, Lappi kuvailee.

Kyseisenä vuonna 2012 Lappi voitti rallin SM-sarjassa SM1-luokan Suomen mestaruuden oltuaan ykkönen kauden kaikissa osakilpailuissa. Seuraavien kahdeksan kauden aikana Lappia ei sitten Suomessa enää kilpailemassa nähtykään, paitsi tietysti Suomen MM-rallissa Jyväskylässä, sekä Autoglym Rallissa kesällä 2016. Ennen Rovaniemeä Lappi ajaa Lapissa kahden päivän mittaiset testit.

– Yksi asia mihin monikaan kuljettajista ei viime vuosina ole törmännyt, on lumipöly, varsinkin silloin, kun pakkasasteita on paljon. Ensimmäisenä reitillä, ei hätää, mutta jo seuraavalla voi olla näkyvyyden kanssa ongelmia. Kyseessä on todellinen seikkailu, koska olet “keskellä-ei-mitään” ja edes puhelimet eivät välttämättä toimi. Maisemat ovat kauniit, mutta jos joudut pysähtymään, niin olet todella yksin. Ehkä susia voi tulla seuraksi, Lappi lohkaisi lopuksi.

Rovaniemen MM-ralli käynnistyy perjantaina 26. helmikuuta ja maaliin saavutaan sunnuntaina 28. helmikuuta. Koronaepidemian takia yleisöltä on pääsy kielletty erikoiskokeille, sekä kilpailukeskuksen alueelle.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Rallin MM-sarjan kotisivut

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com