Eskelinen ja Puhakka nappasivat Fujista voiton ja kakkossijan – “Pitää olla tyytyväinen”

23.7.2018 / 16:35
Juuso Puhakka ja Mikko Eskelinen ajoivat onnistuneen kilpailuviikonlopun Fujissa (Kuva: Jani Kekoni).

[ A- ] / [ A+ ]

Lamborghini Super Trofeo Aasian mestaruusarjan kilpailukauden neljäs osakilpailuviikonloppu Japanin Fujissa sujui erinomaisissa suomalaistunnelmissa kun Juuso Puhakka ja Mikko Eskelinen ylsivät jälleen lähes maksimisuoritukseen ja saalistivat 28 mestaruuspistettä 32 mahdollisesta. Lauantaina kaksikko juhli kilpailukauden kolmatta luokkavoittoa ja sunnuntaina sarjan ainoa suomalaisautokunta piti Pro-Am-luokan toiseksi kiireisintä kyytiä.

Helteisen aurinkoisissa olosuhteissa lauantaina ajettuun kilpailuun suomalaisautokunta starttasi kuudennesta lähtöruudusta. Lähtökiihdytyksessä Mikko Eskelinen onnistui nousemaan yhden sijoituksen ja 22 minuutin kilvanajon jälkeen toi auton Juuso Puhakalle tuolla samalla yleiskilpailun sijalla.

Ammattikuljettajan statuksella ajava Puhakka näytti oman 28 minuutin ajovuoronsa aikana jälleen olevansa tittelinsä arvoinen ja vakuuttavasti ohitti niin Pro-Am-luokkaa hallinneen sarjajohtajan, kuin Leipert Motorsport tiimin toisen autokunnan eli tallitoverinsa. Maalissa kaksikko korosti voiton tärkeyttä eli pahimpien kanssakilpailijoidensa lyömistä heidän omalla kotiradallaan.

– Ajoin ehkä koko urani yhden parhaimmista aika-ajoista ja kuudes lähtöruutu oli meille hyvä perusta menestykselle. Sitten lähdössä olin kerrankin kunnolla hereillä ja pääsin yhdestä kanssakilpailijasta ohitse. Sen jälkeen sain koko ajovuoroni ajan tehdä omaa suoritusta ja pidin tuon sijoituksen kuljettajan vaihtoon saakka, Eskelinen kommentoi lauantain kilpailun jälkeen.

– Juuso oli tänäänkin meidän sankari, kun oman ajovuoronsa lopussa runttasi uusiksi niin tallimme sisäisen nokkimisjärjestyksen, kuin Pro-Am-sarjajohdon. Juuson ohitukset olivat kyllä todellisen ammattimiehen suoritukset ja sen myötä kilpailukauden kuudes palkintokorokesijoitus ja kolmas voitto maistuu oikein mukavalle, Eskelinen hehkutti.

Kuuman kilpailun suvereeniin yleiskilpailun voittoon ajoi hallitsevat sarjamestarit, japanilainen Kei Cozzolino ja hänen malesialainen tallitoveri Afiq Yazid. Eskelinen ja Puhakka jäivät heistä vain 10,908 sekuntia, joten suomalaisten suoritusta on pidettävä vähintäänkin täydellisenä.

– Kun kilpailun loppupuolella saavutin pahimman kanssakilpailijamme, niin kyllä siinä hetkessä päätin, että maalilipulle tullaan ihan toisenlaisessa järjestyksessä, eikä siinä sitten montaa mutkaa mennyt, kun tilaisuus avautui ja käytin sen heti hyväksemme. Lisäksi, kun Mikko pystyi vastaamaan pyyntööni, eli jälleen parantamaan omaa suoritustaan, niin tulos oli juuri sellainen kuin olimme ajatelleet. Erityisen ylpeä olen meidän kilpailuvauhdista, joka oli hyvin pitkälti maksimia mitä teoriassakin olisimme pystyneet ajamaan, Puhakka korosti.

“Tottakai jossitella voidaan”

Sunnuntaina Eskelinen ja Puhakka johtivat luokkaa aina sen viimeiselle kierrokselle saakka, kunnes mestaruustaistelun kannalta pahin kanssakilpailija painoi pääsuoran jarrutuksessa ohitse ja karkasi lopulta reilun sekunnin voittoon. Vaikka kakkossijasta sai repullisen mestaruuspisteitä, tuntui se härmäläisissä suurelta pettymykseltä.

– Eilisen voiton jälkeen lähdimme tavoittelemaan samanlaista tulosta ja siltä se näytti aina viimeiselle kierrokselle saakka. Starttasin yleiskilpailun kolmannelta sijalta ja sain erinomaisen lähdön, jonka myötä pystyin haastamaan kakkossijalla olleen Lamborghinin tehdaskuljettajan, italialaisen Andrea Amicin. Hän kuitenkin käänsi suoraan eteeni ja välttääkseni kolarin jouduin jarruttamaan osittain radan ulkopuolella. Siitä sitten kolmannella sijalla ajelin aina kuljettajan vaihtoon saakka, jonka jälkeen Mikko teki jälleen hyvää työtä tuoden meille lopulta toiseksi korkeimmat Pro-Am-luokan mestaruuspisteet ja yleiskilpailun neljännen sijan, Puhakka kertoo.

– Juuso on koko viikonlopun tehnyt kellontarkkaa ja virheetöntä työtä. Kuitenkin minulla oli eilen parempi vauhti päällä kuin tänään, jossa suoritin ajovuoroni karvan verran liian pehmeästi ja pahin kanssakilpailija sai Juuson ajaman etumatkan kurottua umpeen. Sitten Fujin lähes kahden kilometrin mittaisen pääsuoran päässä tuo samainen autokunta pääsi jarrutuksessa rinnalle ja lopulta myös ohitse, Eskelinen harmitteli.

– Tottakai jossitella voidaan, että olisin voinut blokata kaverin suorituksen, mutta nyt kuitenkin täytyy muistaa, että ajamme pitkää sarjaa, jossa on vielä neljä osakilpailua ajamatta. Kolari ja nollapisteet olisi ollut vielä suurempi pettymys, kuin hävitty voitto ja siten kauden seitsemänteen palkintokorokesijoitukseen pitää olla tyytyväinen, Eskelinen muistutti.

Eskelinen ja Puhakka ovat Pro-Am-luokassa toisena, vain kaksi pistettä sarjajohtajia perässä ja jo 24 pistettä pronssisijalla olevia edellä. Näin huikea taistelu maineesta, kunniasta ja suurista uroteoista jatkuu syyskuun kolmantena viikonloppuna Kiinan Shanghain Formula 1 -radalla ajettavissa kahdessa seuraavassa osakilpailussa.

Sitä ennen kaksikko nähdään Suomen MM-rallissa, kun Puhakka on kilpailun huoltoalueella promotoimassa niin itseään, kuin Autourheilun Kansallisen Keskusliiton kuljettaja-akatemiaa ja Eskelinen janoaa MM-rallin yhteydessä ajettavan Vetomies-kilpailun voittoa Mitsubishi Lancer WRC-autollaan.

Pistetilanne 8/12 osakilpailun jälkeen

1) Asahiro Asai (JPN) – Evan Chen (TPE) 96
2) Juuso Puhakka – Mikko Eskelinen 94
3) Takeshi Matsumoto (JPN) – Toshiyuki Ochiai (JPN) 70
4) Prabakaran Kumar (MAS) 64

Teksti: Mikko Eskelisen ja Juuso Puhakan tiedote


Facebook kommentit