Eskelisellä ja Puhakalla loistava viikonloppu Suzukassa – “Mestaruustaistelu omissa käsissä”

2.7.2018 / 14:56
Mikko Eskelinen ja Juuso Puhakka (Kuva: Jani Kekoni).

[ A- ] / [ A+ ]

Lamborghini Super Trofeo Aasian ratasarjan Suzukan osakilpailu Japanissa viime viikonloppuna sujui Mikko Eskeliseltä ja Juuso Puhakalta erinomaisesti. Tuloksena oli menestystä niin lauantaina, kuin sunnuntainakin.

Paahtavan kuumissa 36 lämpöasteen olosuhteissa ajettu ensimmäinen kilpailupäivä lauantaina käynnistyi Juuso Puhakan neljänneksi nopeimmalla aika-ajosuorituksella, jossa hallitsevat sarjamestarit, japanilainen Kei Cozzolino ja malesialainen Afiq Yazid ajoivat ylivoimaisen paalupaikka-ajan. Kuitenkin hetkeä myöhemmin auton tarkastuksissa ilmeni, että mestareiden kilpuri oli reilusti alipainoinen ja näin tuomaristo pudotti heidät viimeiseen lähtöruutuun.

Itse kilpailussa Puhakka ajoi jälleen erinomaisen suorituksen ja toi auton nelossijalla Eskeliselle, jonka kohtalona oli suurimman osan ajasta ajella turva-auton perässä. Ensiksi kanssakilpailija suistui ulos radalta ja kun kilpailu jatkui, niin hetkeä myöhemmin Pro-Am-luokan mestaruustaistelun kannalta pahimman autokunnan tulipalo johti siihen, että kilpailun loppuosa ajettiin pitkälti turva-auton perässä.

Näin Eskelinen toi 620-hevosvoimaisen Lamborghini Huracan Super Trofeo -auton maalilipulle kakkossijalla, vain kolme sekuntia yllätysvoittoon ajanutta malesialaista Prabakaran Kumaria ja hänen italialaista tiimitoveria Massimiliano Wiseria hitaampana, jotka paremman taktiikan turvin saavuttivat kilpailukauden avausvoiton ja korkeimmat mestaruuspisteet.

Suomalaiskuljettajille maistui saavutettu hopeasija ja se, että mestaruustaistelun kannalta pahimmat kanssakilpailijat jäivät taakse.

– Vaikka en ihan täysin ole tyytyväinen omaan suoritukseeni, niin siltikin tavoitteiden täyttyminen tuntuu oikein mukavalle. Turva-auton myötä varikkopysähdyksen ajoitus, sekä ennakkoon päättämämme kuljettajan ajojärjestys oli tänään syy miksi emme voittoon yltäneet. Sen sijaan meitä reilusti hitaampi autokunta oli liikkeellä toisenlaisella kuljettajien ajojärjestyksellä ja heidän kilpailuaan turva-auton perässä ajaminen suosi meitä enemmän. Lisäksi kun Mikko pystyi ajovuorollaan pitämään pahimmat kilpailijat takanamme ja vaikka voitosta jäimme vain ajatuksen verran niin siitä huolimatta tulos oli tavoitteiden mukainen, Puhakka kertoo.

Eskelisen ja Puhakan menestyksen lisäksi heidän saksalaisessa Leipert Motorsport -tiimissä riemu oli ylimmillään, koska tiimin toinen autokunta oli suvereenisesti koko kilpailun nopein ja sen myötä australialainen Ben Gersekowski ja tanskalainen Frerick Schandorff keräsivät Pro-luokan korkeimmat sarjapisteet.

“Kuudessa kilpailussa viisi palkintokorokesijoitusta”

Suzukan kilpailuviikonlopussa Puhakka ja Eskelinen ylsivät miltei täyteen pistepottiin, kun lauantaisen kakkossijan lisäksi sunnuntaina tuloksena oli erittäin nautinnollinen luokkavoitto ja nouseminen vain kahden pisteen päähän luokkaa johtavista japanilaisista kanssakilpailijoista.

Lauantain tavoin myös sunnuntaina paahtavan helteisessä säässä ajetussa kilpailuissa kummatkin suomalaiskuljettajat ajoivat virheettömät suoritukset kilpailussa, josta lauantain tavoin ei draamaa puuttunut. Lauantaina Pro-Am-luokan sarjajohtajien auto siis paloi pahasti ja sunnuntaina lauantaisen osakilpailun voittanut kaksikko ajautui rengasvalliin. Kanssakilpailijoiden osittaisen epäonnen myötä saksalaisen Leipert Motorsport -tiimin suomalaiskaksikko saavutti 27 pistettä 32:sta mahdollisesta ja niiden turvin on jälleen vahvasti mestaruustaistelussa mukana.

Sunnuntain kilpailuun Eskelinen starttasi yleiskilpailun kahdeksannesta lähtöruudusta ja 22 minuutin kilvanajon jälkeen toi auton Puhakalle nelossijalla. Täydellisesti ajoitetun kuljettajanvaihdon myötä Puhakka nousi pahimpien kanssakilpailijoiden tuntumaan, kunnes valtavan paineen alla luokan kärkimies suistui ratavalliin. Kun kymmentä minuuttia myöhemmin turva-auto poistui radalta, Puhakka painoi kaasupolkimen pohjaan ja vakuuttavasti nousi luokkavoittoon. Maalilipulle hän toi tiimin auton yleiskilpailun neljännellä sijalla.

– Mikko ajoi vahvasti ja tasaisesti nakutti kovia kierrosaikoja ja sai pidettyä siedettävänä eron kanssakilpailijoihimme. Kun odottelin ajovuoroni alkua, niin päätin, että tänään meidän auto tulee maalilipulle voittajina. Sitten hetkeä myöhemmin lauantainen luokkavoittaja ajautui ulos radalta ja turva-auton myötä erot kutistuivat. Näin pääsin kanssakilpailijoideni iholle ja hyökkäsin heti kun kilvanajo jatkui. Lopulta pääsin suhteellisen helposti ohitse ja lopputulos oli toivomustemme mukainen, Puhakka kertoo.

Suzukan toisen kilpailulähdön yleiskilpailun voittoon ajoi Lamborghinin italialainen tehdaskuljettaja Andrea Amici ja hänen puolalainen tiimitoveri Artur Janoz. Lauantaina yleiskilpailun voiton saavuttanut Leipert Motorsportin toinen autokunta sortui sunnuntaina ylinopeuteen varikkosuoralla ja heidän kohtalona oli jäädä palkintosijojen ulkopuolelle.

– Kuudessa kilpailussa viisi palkintokorokesijoitusta, joista kaksi on voittoa. Herkullisen sarjatilanteen myötä tämä kilpailuviikonloppu näytti meille sen, että mestaruustaistelu on täysin omissa käsissä. Juuso oli tänäänkin yksi koko kilpailun nopeimmista kuljettajista ja kun minä myös pystyin tasaisesti ajamaan kärkiaikoja, niin tulos oli parempi kuin olimme tavoitteeksemme asettaneet. Nyt seuraavaksi käydään pyörähtämässä kotona Suomessa ja heinäkuun puolivälissä tullaan takaisin Japaniin, jossa edessä on Fujin tulivuoren juurella ajettavat osakilpailut, Eskelinen päätti.

Suzukan tulokset, Pro-Am-luokka

Lauantain kilpailulähtö

1) Prabakaran Kumar (MAS) – Massimiliano Wiser (ITA) 20 kierrosta
2) Juuso Puhakka – Mikko Eskelinen + 3,146
3) Akihiro Asai (JPN) – Evan Chen (TPE) + 3,635

Sunnuntain kilpailulähtö

1) Juuso Puhakka – Mikko Eskelinen 22 kierrosta
2) Asahiro Asai (JPN) – Evan Chen (TPE) + 0,479
3) Kang Ling (CHN) – Iban Bian (CHN) + 4,234

Pistetilanne 6/12 osakilpailun jälkeen

1) Asahiro Asai (JPN) – Evan Chen (TPE) 68
2) Juuso Puhakka – Mikko Eskelinen 60
3) Takeshi Matsumoto (JPN) – Toshiyuki Ochiai (JPN) 60
4) Prabakaran Kumar (MAS) 46
5) Cedrcic Sbirrazzuoli (ITA) 30

Teksti: Mikko Eskelisen ja Juuso Puhakan tiedote


Facebook kommentit