MOTORSPORT

Fafen klassikko armottoman tyly tulokas-Heikkilälle – “Nyt harmittaa todella paljon”

Mikko Heikkilä oli lähellä huipputulosta rallin EM-sarjan kauden avauksessa Portugalissa viime viikonloppuna.

Rallin SM-sarjan SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Mikko Heikkilä ajoi ehdottomasti uransa parhaan kilpailun tähän mennessä, kun rallin EM-sarja avattiin Portugalin osakilpailulla viime viikonloppuna. Heikkilä yhdessä kartanlukijansa Samu Vaalerin kanssa starttasivat kilpailun viimeiselle erikoiskokeelle johtoasemassa, mutta haaveet voitosta ja palkintosijoituksesta kariutuivat rengasrikkoon.

– Ei tullut mitään virhettä, eikä osuttu mihinkään. Ilmeisesti urassa jokin osui sitten sopivasti aiheuttaen rengasrikon. Ainahan tällaisessa rallissa sattuu ja tapahtuu, meille kuitenkin yllättävän vähän. Ajettiin niin kovaa kuin ikinä uskalletaan ja on sanomattakin selvää, että nyt harmittaa todella paljon, mutta ei auta katsella taaksepäin, Heikkilä kommentoi tiedotteessaan.

EM-sarjassa mukana on neljä eri rengasvalmistajaa ja yksikään niistä ei selvittänyt vaativaa kilpailua ilman rengasrikkoja. Kilpailun kärkikolmikko, Hayden Paddon (Pirelli), Mads Östberg (MRF) ja Georg Linnamäe (Michelin), mahtui lopputuloksissa vajaan puolen minuutin sisään ja jokainen heistä kilpaili eri rengasmerkillä. Heikkilän Skodassa alla olivat Michelinin renkaat.

– Täytyy kuitenkin kehua Michelinin porukkaa suorituskykyisistä ja vahvoista renkaista. Molemmat seokset toimivat loistavasti omissa keleissään ja renkaat kestivät äärimmäisen hyvin röykytyksestä ja syvistä urista huolimatta. Nyt kävi vaan pirun huono tuuri, Heikkilä korosti.

Heikkilä oli aiemmin urallaan osallistunut kahteen EM-ralliin, Latviassa vuosina 2020 ja 2022. Jos oli Portugali kilpailuna uusi kokemus nurmijärveläiselle 31-vuotiaalle rattitaiturille, niin nyt ajettu kilpailu oli Heikkilälle myös ensimmäinen yhdessä portugalilaisen The Racing Factory -tiimin kanssa.

– The Racing Factoryn kanssa kaikki pelasi hienosti ja suuret kiitokset tiimille siitä. Auto oli nopea ja helppo ajettava koko ajan. Oli mukava aloittaa yhteistyö ajamalla kunnolla voitosta koko kilpailun ajan. Harmi, että lopulta kävi näin. Kiitokset myös yhteistyökumppaneillemme ja meitä kannustaneille. Katsotaan millainen reissu Kanarialla on luvassa, Heikkilä käänsi katseensa jo EM-sarjan seuraavaan osakilpailuun.

Heikkilän johtomarginaali kilpailussa oli suurimmillaan 12,6 sekuntia, sunnuntain aamupäivän lenkin kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen. Kolmannen erikoiskokeen loppuvaiheessa Heikkilä kolhaisi autonsa oikeaa etukulmaa penkkaan sillä seurauksella, että ohjaus vaurioitui ja tämä näkyi heti ajassa seuraavalla erikoiskokeella, missä Heikkilän johtomarginaali kutistui 2,9 sekuntiin.

– Jouduttiin jännittämään kestääkö tanko, joten ajoin ihan liian varovaisesti. Toisaalta olisi voinut käydä huonomminkin jos oltaisiin puristettu kovempaa, Heikkilä muistutti.

Kyseinen erikoiskoe oli samainen erikoiskoe, missä Heikkilä kilpailun loppuvaiheessa koki rengasrikon. Ja vaikka erikoiskoe olikin nimetty Lameirinhaksi, niin yleisesti sitä kutsuttiin Fafeksi, onhan kyseinen tie ja ennen kaikkea lopun hyppyri tulleet tutuiksi Fafen nimellä Portugalin MM-rallista. Tulokas-Heikkilälle Fafen klassikko osoittautui nyt siis ensivisiitin perusteella armottoman tylyksi.

Sen sijaan kilpailun kärkikaksikolle, Paddonille ja Östbergille, Portugalin tiet ja Fafe eivät olleet uusi tuttavuus. Paddon on osallistunut urallaan Portugalin MM-ralliin seitsemän ja Östberg, 139 MM-rallin “veteraani”, 13 kertaa. Vuonna 2012 Östberg voitti Portugalin MM-rallin yleiskilpailun, kun taas Paddon vei nimiinsä SWRC-luokan. Samaan aikaan Heikkilä haki ensituntumaa ralleihin Lada VAZ 2110 -auton ratissa.

Rallin EM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Espanjassa 5.-6. toukokuuta.

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Mikko Heikkilän EM-urakka käynnistyy – “Turha sitä lähtöluetteloa on pelätä”

Mikko Heikkilä löysi heti huippuvauhdin EM-avauksessa – “Varovainen pitää olla”

Mikko Heikkilä yötauolle johtoasemassa – Tiimikaveri rajussa ulosajossa

Mikko Heikkilä hurjassa voittotaistelussa kahta WRC-voittajaa vastaan

Perkeleen rengasrikko! Mikko Heikkilän upeasti sujunut EM-ralli sai ikävän lopun

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com