MOTORSPORT

FIA kaavailee isoja muutoksia WRC2-luokkaan – Yksityiskuljettajille enemmän näkyvyyttä

Brittiläisen Autosport-lehden mukaan autourheilun kattojärjestö FIA harkitsee isoja muutoksia rallin MM-sarjan WRC2-luokkaan. Tavoitteena on muutosten kautta auttaa nuoria kuljettajia urallaan eteenpäin ja saada enemmän yksityiskuljettajia mukaan MM-ralleihin.

Autosport-lehden mukaan FIA olisi suunnittelemassa rallin MM-sarjaan kaudesta 2020 eteenpäin WRC2-luokkaan omaa mestaruussarjaa niin tehdastalleille, kuin yksityiskuljettajillekin. Tehdastallien kuljettajat ajaisivat mestaruuspisteistä ainoastaan edustamalleen tallille, kun taas yksityiskuljettajien kesken ratkottaisiin WRC2-luokan kuljettajien maailmanmestaruuden kohtalo.

R5-luokituksen mukaiset ralliautot tulivat mukaan vuona 2013 ja sen myötä syntyneen WRC2-luokan MM-sarjan oli tarkoitus alunperin tarjota juuri yksityiskuljettajille mahdollisuus menestyä ja näkyä MM-sarjassa. Viiden kauden aikana WRC2-luokan maailmanmestaruuden on kuitenkin voittanut joka vuosi tehdastallin tukema kuljettaja: 2013 Robert Kubica (Citroen), 2014 ja 2015 Nasser Al-Attiyah (M-Sport), sekä Skodan Esapekka Lappi (2016) ja Pontus Tidemand (2017).

Mikäli FIA:n kaavailema uudistus olisi ollut käytössä jo esimerkiksi parin viimeisen vuoden ajan, niin 2016 WRC2-luokan maailmanmestariksi olisi ajanut perulainen Nicolas Fuchs, kun taas viime vuonna ykkönen olisi ollut meksikolaiskuljettaja Benito Guerra Jr. Sekä 2016, että 2017 tehdastallien maailmanmestaruuden olisi WRC2-luokassa kuitannut Skoda.

Mikäli FIA:n suunnitelmat toteutuvat, niin tehdastallien R5-autot saattavat saada myös lisää tehoa kaavailussa olevien uusien sääntöjen myötä. Tällä uudistuksella FIA:n tavoitteena on saada WRC2-luokassa kilpailevien tehdastallien autojen, sekä nykyisten WRC-autojen tehoeroa pienemmäksi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa ja se käynnistyy kuluvan viikon torstaina. WRC2-luokan MM-pisteiden kahden kärki, Jan Kopecky ja Tidemand, kohtaavat ensimmäistä kertaa samassa kilpailussa tällä kaudella.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: Autosport

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com