MOTORSPORT

Future Cup asfalttisprint -sarjan finaaleissa draamaa – Saarinen, Autio ja Heikkinen uudet mestarit

Future Cup asfalttisprint -sarjan viides ja samalla kauden päättänyt kisaviikonloppu kaasuteltiin viikonloppuna Rovaniemellä.

Kilpailukauden 2017 päätösviikonlopussa pikipinnan valtiaiksi ajoivat 4-veto Cupia hallinnut Jarmo Autio, nuorten luokkaa dominoinut Oskari Heikkinen, sekä miesmuistiin dramaattisempien vaiheiden jälkeen 2-veto Cupin ykkössijalle noussut Jasu Saarinen. Samalla moottoriurheilusta tuttu käsite “mitään ei ole ratkaistu ennen maalilipun heilahdusta” todistettiin vääräksi, kun 2-veto Cupin kärkimies Mika Perttula teki viimeisen osakilpailun viimeisen lähdön maalilipun liehumisen jälkeen juniorimokan, joka kylmästi vei häneltä toisen MestariSauna by Salvos -pääpalkinnon.

Kilpailukauden huipennukseen startattiin herkullisista asetelmista, kun 4-veto Cupissa turboahdetuilla nelivetoisilla kilpureilla ajaneet Jarmo Autio, Mika Myllylä, Toni Kuortti ja Jukka Tenho olivat parhaiten keränneet pistekuhat aikaisemmista kilpailuista. Kuitenkin Autio on ollut eniten palkintokorokesijoituksilla ja näin hän starttasi ennakkosuosikkina 4-veto Cupin voittajaksi tietäen, että perussuorituksilla toisen MestariSauna by Salvos -pääpalkinnon sijainti olisi hänen valtakunnassaan Kokkolassa.

Vaikka Mika Myllylä oli, jälleen kerran, kummankin osakilpailun nopein kuljettaja ja täysien sarjapisteiden kerääjä, niin kahden luokkavoiton seurauksena Autio tullaan marraskuisessa palkintogaalassa viiden pisteen turvin kruunaamaan uudeksi sarjamestariksi ja pääpalkinnon saajaksi. Silti kahden yleiskilpailun voiton seurauksena Myllylä nousi 4-veto Cupin hopealle ennen vakuuttavasti ralliautoluokkaa koko kilpailukauden hallinnutta Toni Kuorttia.

Nuorten luokassa mestaruuden yhdeksännessä osakilpailussa varmistanut Oskari Heikkinen koki myös dramaattisia hetkiä, kun viimeisen osakilpailun ensimmäisen kierroksen loppuosuudella hänen Ford Fiesta autonsa koki teknisen murheen ja sen seurauksena Jasu Saarinen pääsi, viiden mestaruuspisteen turvin, nousemaan Cuppikunkun voittajaksi. Nuorten luokassa kauden viimeisessä suorituksessa metsähallituksen puolelle lipsahtanut Rasmus Tuominen onnistui kuitenkin nousemaan hopeasijalle ennen myöskin kovavauhtisen ulosajon kokenutta Niko Aholaa.

2-Veto Cupissa dramatiikan määrää ei voinut mitata millään asteikolla, koska ensiksi kärkisijalla ollut Marko Perttula spinnasi ja hetkeä myöhemmin serkku Mika Perttula ajoi ulos. Kun Saarinen onnistui ajamaan kärkiajan, niin menestyspaineet siirtyivät täysin Perttulan suvun kasvateille. Viimeisen kilpailun viimeiseen lähtöön Perttulat starttasivat iso sisupastilli suussaan ja kummatkin kuljettajat tekivät hurjat kärkiajat sillä erotuksella, että Mika ei kuitenkaan muistanut pysähtyä maalilipun jälkeisellä, pakollisella stop-merkillä.

Koska ensimmäisen kierroksen ulosajon seurauksena Mikalle ei aikaa tullut ja toisella hänen suorituksensa hylättiin, pääsi Saarinen nousemaan Cuppikunkun lisäksi uudeksi 2-Veto Cupin mestariksi ja toiseksi MestariSauna by Salvos
-saunapalkinnon saajaksi. Mika ja Marko Perttula, sekä Aki Mansikkamäki jäivät lopulta kolme pistettä Saarisesta.

Joukkuekilpailussa Hämeen Hurjat eli Jari Lamminsivu, Aki Mansikkamäki ja Marjo-Riitta Lunden olivat lopulta täysin omaa luokkaansa ja pokkasivat voiton 30 pisteen marginaalilla ennen Mika ja Marko Perttulan, sekä Juha-Pekka Pesosen Power Oil Teamia. Future Cup asfalttisprintsarjan kantakuljettajien eli Kaisa Sistosen ja Harri Hietalan HSH Motorsport nousi tiimin kolmannen jäsenen, Jasu Saarisen venymisen myötä palkintokorokkeen alimmalle sijalle.

Promoottori Kari Tasanko oli haltioissaan lähes eeppiseksi muodostuneista käänteistä.

– 15-vuoden aikana olemme saaneet rakennettua kilpasarjan, jonka mielenkiinto on ja jännitys, jo usean vuoden ajan, säilynyt viimeiseen lähtöön ja sen viimeiselle metrille saakka. Poikkeusta ei tapahtunut tänäkään vuonna, kun vuoden 2016 2-Veto Cupin mestari Mika Perttula menestyksekkäästi puolusti titteliään koko kilpailukauden viimeiselle senttimetrille eli stop-merkille saakka. Huippuaika olisi tuonut hänelle tuplamestaruuden, mutta karmiva stop-ohitus vei Mestarisaunan Jasu Saarisen reviirille. Kyllä siinä sanaton olo oli, kun selostajamme Markku Havia meinasi syödä mikrofonin tätä tapahtumaa kuuluttaessaan, Tasanko kertoo.

– Nyt on todistettu, että ei siis riitä, että menestyäkseen sarjassamme kaikki kilpailut pitää ajaa osakilpailukohtaisten kilparatojen maalilipulle saakka. Siitäkin huolimatta uudet mestarit ovat nyt selvillä ja paljon onnea heille, sekä muille mestareille ja kaikille muille palkittaville, jotka marraskuun 11. päivä tulevat putsaamaan Sastamalan Ellivuoressa olevan palkintopöydän. Palkintogaalaa ennen käydään läpi kulunut kilpailukausi ja kuullaan kauden 2018 suunnitelmat, jotka ovat erittäin hyvin hahmottuneet. Meillä on siis tulevalle kilpailukaudelle uusia kujeita tiedossa, Tasanko päätti.

Future Cup 2017 loppupisteet

4-Veto Cup

1) Jarmo Autio (Skoda) 155
2) Mika Myllylä (Mitsubishi) 150
3) Toni Kuortti (Mitsubishi) 141
4) Jukka Tenho (Mitsubishi) 136
5) Toni Ahola (Mitsubishi) 129

2-Veto Cup

1) Jasu Saarinen (BMW) 154
2) Mika Perttula (Toyota) 151
3) Marko Perttula (Ford) 151
4) Aki Mansikkamäki (Toyota) 151
5) Jarmo Suokko (BMW) 146

Nuoret

1) Oskari Heikkinen (Ford) 151
2) Rasmus Tuominen (Suzuki) 123
3) Niko Ahola (Toyota) 117
4) Jeremias Salomäki (Suzuki) 114
5) Roope Suomalainen (Suzuki) 114

Cuppikunkku

1) Jasu Saarinen (BMW) 233
2) Oskari Heikkinen (Ford) 228
3) Jarmo Autio (Skoda) 218
4) Ville Reuter (Toyota) 216
5) Marjo-Riitta Lunden (Toyota) 213

Joukkuekilpailu

1) Hämeen Hurjat 590
2) Power Oil Team 560
3) HSH Motorsport 556
4) Team Nordpeak 550
5) Kokkolan Vetomiehet 536

Teksti: Future Cup asfalttisprint -sarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com