MOTORSPORT

Grönholm ravisteli gorillan harteiltaan, tämä asia käänsi kurssin – “Se muutti kaiken”

Niclas Grönholmin uran kolmas MM-osakilpailuvoitto ei olisi inkoolaisen osalta koko kautta ja hänen edustamaansa GRX Taneco -tiimiä ajatellen tulla paremmalla hetkellä, kuin tuli sunnuntaina Kouvolassa.

Jos palloilu-urheilussa on tykätty käyttää maalintekijän pitkän maalittoman putken katkettua sanontaa “nyt lähti apina harteilta”, niin Niclas Grönholmin, 24, ylitettyä Tykkimäen moottoriradan maaliviivan rallicrossin MM-sarjan kauden neljännen osakilpailun finaalissa Kouvolassa sunnuntaina, se oli vähintäänkin gorilla, mikä hyppäsi pois inkoolaisen harteilta, sen verran vaikea on alkukausi Grönholmilla ollut.

– Huojentunut fiilis! En sanoisi, että voittaminen täällä Kouvolassa eroaa mitenkään voittamisesta muualla, mutta huojentunut fiilis koko touhusta. Ihan oikeasti on ollut vaikeaa, joka ilta istuttu alas, että mitä helvettiä me tehdään. Kaikkien mielipiteet ollut vähän erilaisia tiimin sisällä, ei oikein tiedetä mihin suuntaan pitäisi mennä, Grönholm kuvaili fiiliksiään tuoreeltaan sunnuntaisen finaalin jälkeen.

Kun Grönholm kotimaisen median eteen finaalin ja palkintoseremonian jälkeen saapui, UrheiluUutiset Motorsport pisti GRX Taneco -tiimin kuljettajan heti tiukan kysymyksen eteen. Kun tuoreessa muistissa oli Höljesin viikonlopun tapahtumat ja vaisu MM-avaus, Kouvolan lauantaisen kilpailun neljäs sija ja tappio tiimikaverille, Juha Rytkösen MM-debyytissä, ja siihen vielä päälle selkeä tappio Rytköselle heti sunnuntain ensimmäisessä alkuerässä, niin mitä ihmettä tauolla ennen toista alkuerää tapahtui, koska toisen alkuerän huipputuloksesta Grönholmin nousu kohti voittoa toden teolla sitten käynnistyi?

– Oli masentunut fiilis, tuntui ettei mikään onnistu, eikä siitä tullut taas mitään ensimmäisessä alkuerässä. En jutellut kenellekään, sanoin vain, että pidetään auto tälläisenä ja minä vain ajan, Grönholm taustoitti.

Ennen Kouvolan sunnuntain osakilpailun toista alkuerää, oli Johan Kristoffersson vienyt nimiinsä siihen mennessä ajetuista kymmenestä alkuerästä kahdeksan. Toinen alkuerä Kouvolassa ja kauden 11. alkuerä koko MM-sarjassa kuluvan kauden osalta oli kuitenkin Grönholmin heiniä ja samalla myös GRX Taneco -tiimille kauden ensimmäinen alkuerävoitto. Tämä oli juuri se tulos, mikä käänsi Grönholmin suoritustason uuteen nousuun.

– Se käänsi kaiken, saatiin yksi kunnon onnistuminen. Ei mikään kolmas sija, vaan alkuerän voitto. Sen jälkeen keskityin vain siihen, että olen rento ja en stressaa autosta niin paljon. Silloin kun minulla on hyvä ja rento fiilis ajaa, niin sitten se tulos tulee. Ei auton tarvitse aina olla sataprosenttinen. Etelä-Afrikassa viime vuonna minulla oli todella hyvä fiilis koko viikonlopun ajan ja voitin, Grönholm muisteli viime kauden MM-sarjan viimeistä osakilpailua.

Toisessa alkuerässä Kristoffersson jäi autonsa tekniikkamurheiden seurauksena vasta sijalle 14. Kolmannessa ja viimeisessä alkuerässä ruotsalainen kuitenkin pääsi sen myötä ajamaan toisessa lähdössä ja se toi jättimäisen edun, koska jatkuva sade kasteli rataa koko ajan ja olosuhteet menivät huonommaksi minuutti minuutilta. Kristoffersson pääsi toisessa lähdössä ajamaan selkeästi paremmissa olosuhteissa, kuin esimerkiksi Grönholm viimeisessä lähdössä ja ykkössijan myötä lajin kaksinkertainen maailmanmestari kirjautti alkuerien kokonaisvoiton itselleen.

 

Niclas Grönholm ja Marcus Grönholm Kouvolan MM-rallicrossin sunnuntain voiton jälkeen (Kuva: Jari Hotti).

 

“Otin ihan vain iisisti”

Grönholmin oltua kolmannessa alkuerässä neljäs, oli sijoitus kokonaispisteissä heti Kristofferssonin jälkeen toinen. Se tiesi semifinaalilähtöön paalupaikkaa, joten lähtökohdat tässä kohtaa kilpailua olivat Grönholmille huomattavasti paremmat kuin oli ollut lauantaina, kun rengasrikko viimeisessä alkuerässä maksoi aikaa ja sijoituksia.

– Rengasrikko oli aika lailla harmina. Ja sitten kun joutuu tuollaiseen semifinaaliin missä on Kristoffersson, Hansenit ja kumppanit, niin vaikeaa on. Vauhti tuntui varsinkin semifinaalissa olevan hyvää, ajettiin samoja kierrosaikoja kuin Kristoffersson. Ja auto tuntui nyt hyvältä, varsinkin semifinaalissa, Grönholm kommentoi lauantaisen kilpailun jälkeen.

Sunnuntaina semifinaalissa Grönholm ajoi oman lähtönsä voittoon vakuuttavan esityksen jälkeen ja kun Kristoffersson hoiteli oman lähtönsä myös vakuuttavasti, asettuivat finaalin eturiviin paalupaikalle Kristoffersson ja toiseen ruutuun Grönholm, alkuerien kaksi parasta kuljettajaa. Tässä kohtaa on hyvä nostaa esiin se mitä Grönholm totesi lauantain kilpailun jälkeen, kun esille nostettiin Kristoffersson ja se, että voiko ruotsalaista lajilegendaa mitenkään kukistaa.

– Jos Johan keulaan pääsee, niin joo, on aika lailla voittamaton. Mutta ei Johan vauhdillisesti mitenkään valovuoden edellä ole. Kun kaikki vain saadaan onnistumaan, niin kyllä hänet pystyy haastamaan, Grönholm korosti lauantaina.

Finaalissa sitten kaikki onnistui ja etenkin sillä tärkeimmällä hetkellä, eli startissa, missä Kristoffersson on urallaan ratkaissut monta osakilpailuvoittoa edukseen nappaamalla heti keulapaikan haltuunsa. Kristofferssonin ja Grönholmin lähtö oli äärimmäisen tasainen, mutta kun Kristoffersson ensimmäisessä mutkassa ajoi hieman leveäksi, kuittasi Grönholm ohi ja kärkeen. Finaalin käsikirjoitus oli tässä kohtaa ruotsalaisvinkkelistä katsottuna revitty roskiin.

– Se oli motto, että ensimmäisessä tai toisessa mutkassa on pakko päästä ohi. Muutenhan Johan olisi taas karannut ylivoimaiseen voittoon, Grönholm taustoitti taktiikkaansa finaaliin.

“Ei tuolla pääse ohi, eikä siellä mitään taikatemppuja tehdä”, totesi Grönholm jo lauantaina Kouvolan radasta, missä ohittaminen on äärimmäisen vaikeaa, varsinkin kun puhutaan lähdöistä missä mukana ovat MM-sarjan parhaat ja äärimmäisen taitavat kuljettajat. Sunnuntain finaalissa erityisesti radan keskivaiheilla, hyppyrin jälkeisen alamäen päässä olevassa neulansilmässä, Kristoffersson pariinkin kertaan kolautti Grönholmin Hyundain takapuskuriin, että täällä olisi haluja kovempaankin vauhtiin. Grönholm ei kilpakumppaninsa tempuista hätkähtänyt.

– Tiesin, että jos se työntää ja menee sen avulla ohi, niin saa siitä rangaistuksen. Eihän niin voi tehdä, oli keli mikä tahansa. Otin ihan vain iisisti ja ajoin radan sisälinjoja nuollen loppukierrokset, kukaan ei tulisi kuitenkaan ulkokautta ohi. Ei auto mitenkään hyvä ollut sateella, Grönholm myönsi.

 

Finaalissa Niclas Grönholm ohitti startin jälkeen Johan Kristofferssonin (Kuva: Set Promotion / Toni Ollikainen).

 

“Kaikki muut näyttää ihan pelleiltä”

Kouvolan sunnuntain finaali oli alusta loppuun asti äärimmäisen jännittävä ja välittömästi ruutulipun heiluttua, sosiaalisessa mediassa se nostettiin jo MM-sarjan suurten klassikoiden joukkoon. MM-sarjan virallinen selostaja Andrew Coley nosti jo selostuksensa aikana esiin sen, että Grönholmilla on niskassaan “kaikkien aikojen painetila”, kun takana hiillostaa lajin kaksi maailmanmestaria ja legendaa, Johan Kristoffersson, sekä Mattias Ekström.

Viimeisen kierroksen tapahtumat ovatkin sitten jo ihan oma lukunsa ja videoita siitä katsotaan monen rallicross-fanin kotona vielä moneen kertaan. Kun kuljettajat saapuivat lisälenkin eli “jokerin” sisääntulon kohdalle, oli kärkikolmikko Grönholm, Ekström ja Kristoffersson sekunnin sisällä toisistaan, mutta kolmikosta vain Kristoffersson oli lisälenkin jo suorittanut. Tässä kohtaa kaikki näytti jälleen kerran kääntyvän Kristofferssonin eduksi, kun Grönholm ja Ekström poistuisivat pois edestä ja lisälenkille.

– En juuri ollenkaan tiennyt tilanteesta mitään siinä kohtaa. Tiesin, että joku on lähellä ja näin, että Mattias tulee sieltä. Jussi (Pinomäki, Grönholmin radiomies eli “spotteri”) huusi radioon, että “nyt sitten tiukkana”. Menin kanttarin päälle (viimeisessä mutkassa) niin paljon kuin vain pystyin, Grönholm kertasi huikean finaalin huikeaa loppua.

Grönholm saapuessaan lisälenkiltä takaisin radalle ja viimeiseen mutkaan, säilytti hän johtopaikkansa äärimmäisen niukasti. Ekström oli aivan takapuskurissa kiinni, kun taas ulkokautta vielä ohitusta yrittänyt Kristoffersson ajautui leveäksi ja takaa tuli vielä Grönholmin tiimikaveri Timur Timerzyanov nousten kolmanneksi.

Selvää on, että kun taistelu radalla on näinkin tiukkaa ja voitosta taistelee useampikin kuljettaja, on “spotterilla” entistäkin tärkeämpi rooli.

– Lauantain jälkeen sovittiin, että pidetään se puhuminen lähtöjen aikana tosi vähäisenä ja sitten se mitä sanotaan, niin sanotaan rauhallisesti. Välillä on ollut vähän sitä, että kun on tilanne päällä, niin Jussikin hermostuu ja se kuuluu hänen äänestään. Nyt suorilla Jussi ilmoitti, että mikä on ero taakse ja milloin “jokerille”, Grönholm kuvaili yhteistyötään radiomiehensä Jussi Pinomäen kanssa, joka toimii myös GRX Tanecon tiimipäällikkönä.

Grönholmille nyt tullut voitto oli MM-sarjassa uran kolmas ja erityisen maistuvan siitä teki se, että Kristoffersson ei pelkästään jäänyt ilman voittoa, vaan myös kokonaan kärkikolmikon ulkopuolelle.

– Koko MM-sarjan kannalta iso juttu, ettei Johankaan kaikkea voita. Näyttäähän se vähän tyhmältä, että hän on vuoden pois ja sitten tulee tänne kukkoilemaan. Kaikki muut näyttää ihan pelleiltä. Ehkä tämä (finaalin tulos) ei vauhdillisesti kerro totuutta, mutta eipähän ainakaan Johan voittanut, eikä ollut palkintopallilla, Grönholm hymyili.

 

GRX Tanecon juhlaa, Niclas Grönholm voitti ja Timur Timerzyanov oli kolmas (Kuva: Set Promotion / Toni Ollikainen).

 

“Vielä on töitä edessä”

Jos oli Juha Rytkönen MM-debyytissään lauantaina tuonut GRX:lle kauden ensimmäisen palkintosijoituksen komean kakkossijan myötä, niin Grönholm toi tiimille sunnuntaina kauden avausvoiton. Kun vielä Timerzyanov täydensi GRX:n hienoa menestystä kolmannella sijallaan, pääsi suomalaistiimi voiton lisäksi juhlimaan Kouvolassa yhteensä kolmea palkintosijoitusta. Erityisesti voittaminen on tiimille tottakai sitä parasta herkkua ja sen tuoma buusti tiimille tärkeää.

– Tämä oli helpotus ei vain minulle, vaan myös tiimille. Se on selvää, että vielä on töitä edessä, kuivalla radalla ei olla vielä siellä missä halutaan olla. Tämä tulos (märällä) ei kerro koko totuutta. Tiimin jätkillehän tämä on iso asia, koska ollaan oltu tottakai masentuneita, tavoitteet kun oli kovat tälle kaudelle, Grönholm kuvailee.

Lauantaina Grönholm kertoi UrheiluUutiset Motorsportille, että Höljesin jälkeen isoin muutos mikä autoon tehtiin, liittyi jousitukseen. Grönholm oli myös lauantain jälkeen huomattavasti tyytyväisempi startteihin kuin mitä oli kauden avauksessa Höljesissä ja se osa-alue oli lyhyen tauon aikana ennen Kouvolaa saatu sille tasolle millä sen kuuluukin olla, mikäli voitoista haluaan taistella.

Marcus Grönholmin johtama GRX-tiimi kilpailee MM-sarjassa nyt kolmatta kauttaan Hyundailla. Viime kausi toi tiimille kolme osakilpailuvoittoa ja yhteensä yhdeksän palkintosijoitusta. Kun sijoitus tiimien MM-pisteissä oli toinen, niin selvää oli, että GRX:n nimi nostettiin kauden alla suurimpien mestarisuosikkien harvalukuiseen joukkoon, niin tiimien, kuin kuljettajien mestaruustaistelua ajatellen.

Niclas myönsi sunnuntain voiton jälkeen, että isänsä Marcus oli käynyt aika kuumana, kun tulokset eivät olleet varsinkaan Höljesissä sitä mitä oli odotettu. Ei siis mikään ihme, että jos oli sunnuntain voitto helpotus niin Niclakselle, kuin tiimillekin, niin sitä se oli myös Marcukselle.

– Tietysti isot panostukset tähän hommaan, paljon rahaa ja aikaa laitettu. Sitten pyöritään tuolla häntäpäässä, niin sanomattakin selvää, että se suututtaa kaikkia. Toiset esittää sen toisella tavalla ja toiset sitten… vähän suoremmin. Olihan se tyytyväinen. Sanoi, että “noin hän olisi ajanut”, Niclas Grönholm nauratti mediaa kertomalla isänsä ensireaktioista ja kommenteista voittoisan finaalin jälkeen.

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan Riiassa, Latviassa 19.-20. syyskuuta. Grönholm on kilpailut Latvian MM-osakilpailussa urallaan aiemmin neljä kertaa ja kun tuloksia katsoo, 18-12-4-2, niin nousujohteisen tuloskäyrän mukaan tänä vuonna olisi voiton vuoro. Nyt kun se gorilla Kouvolaan jäi, niin tuskin sitä enää Latviassa Grönholmin lähellä edes nähdään.

Kouvolan osakilpailujen MM-pisteet

Johan Kristoffersson 55
Niclas Grönholm 48
Timmy Hansen 43
Mattias Ekström 40
Juha Rytkönen 37
Andreas Bakkerud 30
Kevin Hansen 29
Timur Timerzyanov 25
Timo Scheider 24
Robin Larsson 23
Anton Marklund 14
Jere Kalliokoski 14
Guerlain Chicherit 5
Tamas Karai 5
Kevin Abbring 4
Liam Doran 3
Jani Paasonen 2
Rene Munnich 1
Atro Määttä 0

 

 

Lue myös! Grönholm selätti mestarit ja taisteli upeaan kotivoittoon (30.8.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com