MOTORSPORT

Grönholmilla tähtäimessä kaksi ruotsalaista – “Pitää pystyä puskemaan maksimit”

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides ja kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. GRX Taneco -tiimi ja Niclas Grönholm lähtevät Latvian viikonloppuun hallitsevina osakilpailuvoittajina.

Kuten monet varmasti hyvin muistavat, niin rallicrossin MM-sarjan viimeisin osakilpailu Kouvolassa elokuun viimeisenä sunnuntaina päättyi suomalaisittain upeasti, kun Marcus Grönholmin johtama GRX Taneco suomalaiskuljettajansa Niclas Grönholmin johdolla ajoi kauden neljännesssä osakilpailussa upeaan voittoon. Tiimin hienon viikonlopun kotikilpailussa täydensivät Juha Rytkösen lauantainen kakkossija, sekä Timur Timerzyanovin kolmas sija sunnuntaina.

– Kouvolan kisan voitto toi hyvän fiiliksen koko tiimille ja nyt on taas kiva lähteä kisaamaan. Riika sopii hyvin minulle ja autolle. Uskon vahvasti mahdollisuuksiini, Grönholm ennakoi tiimin tiedotteessa.

Grönholm on kilpaillut rallicrossin MM-sarjassa Latvian osakilpailussa aiemmin neljä kertaa ja tasaisen tuloskehityksen jatkuessa samanlaisena tänä vuonna inkoolainen pääsisi lauantaina juhlimaan uransa neljättä MM-osakilpailuvoittoa. Grönholm kun on vuosina 2016-2019 kirjauttanut Bikerniekin radalta tulosrivin 18-12-4-2.

Kun MM-sarjasta on nyt ajettu neljä osakilpailua, on pisteissä kolmantena olevalla Grönholmilla eroa MM-sarjaa johtavaan Johan Kristofferssoniin 35 pistettä. Kun kautta on ajamatta vielä kuusi osakilpailua, niin Grönholmin pitäisi saavuttaa ruotsalaista lajin kaksinkertaista maailmanmestaria keskimäärin vähintään 5,83 pisteellä per kilpailu. Ei missään nimessä mahdoton tehtävä varsinkin, kun puhutaan autourheilusta, mutta ilman muuta haastava tehtävä. Niin ja onhan siinä välissä vielä toinenkin ruotsalainen lajin maailmanmestari, Mattias Ekström, joka nähdään mukana myös Latviassa.

– Piste-eroa on sen verran, että pitää pystyä puskemaan jokaisessa erässä maksimit ja yrittää ottaa täysi pistepotti. Ei riitä, että voittaa finaalin. Myös alkuerissä on oltava vauhti kohdillaan, sillä jokainen piste on poimittava talteen. Autoa on nyt hiukan säädetty taas paremmaksi, kun muutimme alustan geometriaa ja lisäksi teimme muutamia pikkujuttuja, Grönholm taustoittaa.

GRX:n kuljettajatrion Latviassa muodostavat Grönholm, 24, Timerzyanov, 33, sekä Ruotsissa, MM-sarjan kauden kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa, sijat yhdeksän ja seitsemän ajanut Krisztian Szabo, 28. Timerzyanov on selviytynyt Latviassa aiempina vuosina kaksi kertaa finaaliin, vuonna 2016 sijoitus oli kuudes ja viime vuonna viides. Szabo puolestaan sijoittui Latviassa viime vuonna Audilla sijalle 10. Vuonna 2017 unkarilainen ajoi Latviassa Super1600-luokan voittoon ja vuonna 2018, uran toisessa Supercar-kilpailussa, sijoitus EM-sarjan osakilpailussa oli kuudes.

– Bikerniekin rata on erittäin pitkä, nopea ja tekninen rata, joka on tämän kauden radoista minun suosikkini. Ajoin testiä Bikerniekissä alkuvuonna Hyundailla, joten fiilis on kilpailun alla luottavainen, Szabo vakuuttaa.

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan Bikerniekin radalla Latvian Riiassa lauantaina ja samaisella näyttämöllä taistellaan kuudennen osakilpailun pisteistä sunnuntaina.

– Rata Latviassa on hyvin paljon erilaisempi kuin mitä koimme aiemmin tänä vuonna Ruotsissa ja Suomessa. Täällä pito on erittäin hyvä, isoja hyppyjä on kaksi ja on erittäin tärkeää löytää oikeanlainen balanssi auton säätöihin, GRX:n tiimipäällikkö Jussi Pinomäki muistuttaa.

Kuljettajien MM-pisteet 4/10 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 111
2) Mattias Ekström (SWE) 94
3) Niclas Grönholm 76
4) Timmy Hansen (SWE) 70
5) Kevin Hansen (SWE) 64
6) Robin Larsson (SWE) 59
7) Timo Scheider (GER) 57
8) Andreas Bakkerud (NOR) 53
9) Anton Marklund (SWE) 46
10) Timur Timerzyanov (RUS) 40

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: GRX Taneco
Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com