GRX:ltä hyvä startti uuteen sarjaan – Hansenit vahvoja myös rapakon takana

26.9.2021 / 09:31
Steve Arpin Hyundailla ilmojen teillä ja Utahin radan kuuluisa pöytähyppyri (Kuva: GRX Loenbro).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin uusi Nitro-sarja käynnistyi tänä viikonloppuna Utahissa, Yhdysvalloissa. MM-sarjaa hallinneet Hansenin veljekset olivat vahvoja myös rapakon takana ja myös Marcus Grönholmin johtaman GRX-tiimin yhteistyö yhdysvaltalaisen Loenbro Motorsports -tiimin kanssa käynnistyi hienosti.

Kahdesti aiemmin Nitro World Games -tapahtuman yhteydessä järjestetty Nitro Rallycross -kilpailu laajeni nyt ensimmäistä kertaa jenkkitähti Travis Pastranan käsissä sarjaksi asti. Tänä vuonna rallicrossin Nitro-sarjassa ajetaan viisi osakilpailua Yhdysvalloissa Supercar-autoilla ja ensi vuonna sarja laajenee myös Euroopan, sekä Lähi-idän puolelle, kaluston vaihtuessa täysin uusiin rallicross-autoihin, joita on jo nyt hehkutettu kaikkien aikojen rallicross-autoiksi.

Ensimmäisen Nitro-kauden avausosakilpailu ajettiin perjantaina ja lauantaina Utahissa, samassa paikassa missä Nitro World Games ja rallicross olivat aiemmin kohdanneet toisensa kahdesti. Vuonna 2018 Nitro World Games -tapahtumassa rallicross-kilpailun voittoon ajoi Timmy Hansen, vuotta myöhemmin oli Kevin Hansenin vuoro juhlia ykkössijaa ja kyllä, ei kahta ilman kolmatta, sillä uuden sarjan avausosakilpailun vei nimiinsä Timmy Hansen.

Toisen sijan nappasi hienon kilpailun ajanut kanadalainen Steve Arpin, joka kilpailee GRX Loenbro -tiimissä Hyundailla. Kyseessä on Marcus Grönholmin GRX-tiimin ja yhdysvaltalaisen Loenbro Motorsports -tiimin yhteistyö, joka nyt sai siis onnistuneen startin. Jos ovat Hansenin veljekset hallinneet rallicrossin MM-sarjaa tänä vuonna, niin ruotsalaisten alku uudessa sarjassa rapakon takana oli lähes täydellinen, Kevin Hansenin ajettua finaalissa kolmanneksi.

Nitro-sarjassa kilpailuformaatti on täysin erilainen kuin mihin olemme Euroopassa MM- ja EM-sarjojen osalta tottuneet. Perjantaina kuljettajat ajoivat aika-ajot soolona, eli jokainen kuljettaja kävi ajamassa yhden nopean kierroksen ollen yksinään radalla. Sen jälkeen kuljettajat jaettiin tulosten perusteella kaavioon, aika-ajojen ykkönen ja kakkonen eri puolille, jonka jälkeen sijoitus ja kuljettaja yksi kerrallaan vuoron perään oikealle, vasemmalle ja niin edelleen.

Kun kaavio oli valmis, kuljettajat ajoivat parilähtöinä mies miestä vastaan kilpailuja niin kauan, kunnes kaaviossa oli jäljellä enää finalistit. Jokaisessa lähdössä kierroksia oli kolme, lisälenkki piti kiertää kerran ja jokaisesta lähtövoitosta kuljettaja sai yhden sarjapisteen. Nitro World Games -tapahtumassa kaksi vuotta sitten selkänsä pahasti loukannut Scott Speed teki nyt komean paluun rallicrossin pariin, viemällä perjantain kilpailun nimiinsä.

 

Kevin Hansen ja Andreas Bakkerud kaksintaistelussa Utahissa (Kuva: Dan Krauss / Red Bull Content Pool).

 

 

 

“Kävin jopa parkkipaikalla ajamassa”

Speed kukisti matkallaan finaaliin Kevin Hansenin, Fraser McConnellin ja finaalissa tiimikaverinsa Pastranan. Finaalissa nähtiin siis kahden Subaru-kuljettajan välinen kaksintaistelu paremmuudesta. Pastranan tie finaaliin puolestaan kulki voitoilla Liam Doranista, Timmy Hansenista, sekä Arpinista, joka Speedin tavoin oli myös kilpaillut edellisen kerran rallicrossissa kaksi vuotta sitten.

– Kävin jopa ennen kilpailua tuossa lähistöllä eräällä parkkipaikalla ajamassa ja hakemassa lisää tuntumaa rallicross-autoon, ensimmäistä kertaa Hyundailla kilpaillut Arpin naurahti Nitro-sarjan YouTube-lähetyksessä.

Lauantaina ajettiin aluksi kaksi lähtöä, joissa molemmissa oli mukana seitsemän kuljettajaa. Lähtöruudut määräytyivät edellisen päivän parilähtökilpailun tulosten perusteella, eli finalistit Speed ja Pastrana nappasivat paalupaikat, kun taas semifinaalitappiot kokeneet McConnell ja Arpin asettuivat kakkosruutuihin. Saman kaavan mukaisesti jakoa jatkettiin muiden sijoitusten osalta.

Molemmista lähdöistä kaksi parasta kuljettajaa eteni suoraan finaaliin ja tällä kertaa sen “helpoimman reitin” onnistuivat itselleen nappaamaan Timmy Hansen, Oliver Eriksson, Pastrana, sekä Arpin. Semifinaalilähdöistä tiensä finaaliin puolestaan selvittivät Speed, McConnell, Andreas Bakkerud, sekä Tanner Foust.

Lopuksi vielä ennen finaalia kuusi kuljettajaa, jotka olivat vielä ilman finaalipaikkaa, ratkoivat kahden viimeisen finaalipaikan kohtalon. Tosin tästä “viimeisen mahdollisuuden lähdöstä” joutuivat pois jäämään Liam Doran ja Kevin Eriksson kalustomurheiden takia, joten kuuden auton lähtö kutistui neljän auton lähdöksi. Värikkäiden vaiheiden ja yhden punaisen lipun keskeytyksen jälkeen finaaliin tiensä selvittivät lopulta Kevin Hansen, sekä Cabot Bigham.

Finaalissa paalupaikalta starttasi Pastrana, joka kuitenkin joutui kuuden kierroksen urakoinnin päätteeksi tyytymään kuudenteen sijaan. Subaruilla ei kärkinelikkoon mahduttu, sillä Speed oli viides ja Bakkerud joutui keskeyttämään. Timmy Hansen siis nappasi voiton, vuoden 2019 maailmanmestarin lähdettyä matkaan toisesta lähtöruudusta. Arpin puolestaan nousi toiseksi kolmosruudusta ja Kevin Hansen kolmanneksi niinkin kaukaa kuin yhdeksännestä ruudusta.

Finaali oli tarkoitus ajaa kymmenen kuljettajan voimin, mutta 10. lähtöruudun Bighamia ei finaalissa nähty, yhdysvaltalaisen Audi kun otti sen verran pahasti osumaa semifinaalissa, että autoa ei ehditty korjata ajoissa kuntoon semifinaalin ja finaalin välissä. Muutenkin äärimmäisen vaativa ja röykkyinen rata tuotti viikonlopun aikana runsaasti romua ja monessa tiimissä onkin edessään kiireinen viikko, kun autot tulee parsia kuntoon ensi viikonloppuun mennessä.

Uuden Nitro-sarjan kauden toinen osakilpailu kun ajetaan jo vajaan viikon päästä ja silloin näyttämönä toimii ERX Motor Park Minneapoliksessa.

Utahin finaalin tulokset

1) Timmy Hansen SWE (Peugeot 208) 6.00,387
2) Steve Arpin CAN (Hyundai i20) + 5,984
3) Kevin Hansen SWE (Peugeot 208) + 11,309
4) Fraser McConnell JAM (Ford Fiesta) + 25,242
5) Scott Speed USA (Subaru WRX) + 26,219
6) Travis Pastrana USA (Subaru WRX) + 28,375
7) Andreas Bakkerud NOR (Subaru WRX) Keskeytys
8) Tanner Foust USA (Audi S1) Keskeytys
9) Oliver Eriksson SWE (Ford Fiesta) Keskeytys

Nopein kierrosaika: T.Hansen (kierros 4/6) 58,098

Finaalista ulos jäivät

Kevin Eriksson SWE (Honda Civic)
Liam Doran ENG (Audi S1)
Robin Larsson SWE (Audi S1)
Oliver Bennett GBR (Mini Cooper)
Cabot Bigham USA (Audi S1)

Pistetilanne 1/5 osakilpailun jälkeen

1) Timmy Hansen (SWE) 51
2) Steve Arpin (CAN) 47
3) Kevin Hansen (SWE) 41
4) Fraser McConnell (JAM) 37
5) Scott Speed (USA) 34
6) Travis Pastrana (USA) 28
7) Tanner Foust (USA) 21
8) Oliver Eriksson (SWE) 20
8) Andreas Bakkerud (NOR) 20
10) Oliver Bennett (GBR) 1

Tiimit ja kuljettajat 2021

Dreyer & Reinbold Racing

Tanner Foust (USA) Audi S1
Cabot Bigham (USA) Audi S1

GRX Loenbro

Steve Arpin (CAN) Hyundai i20

Monster Energy RX Cartel

Liam Doran (ENG) Audi S1
Robin Larsson (SWE) Audi S1

Olsbergs MSE

Kevin Eriksson (SWE) Honda Civic
Oliver Eriksson (SWE) Ford Fiesta
Fraser McConnell (JAM) Ford Fiesta

Red Bull Hansen

Timmy Hansen (SWE) Peugeot 208
Kevin Hansen (SWE) Peugeot 208

Subaru Motorsports

Travis Pastrana (USA) Subaru WRX
Scott Speed (USA) Subaru WRX
Andreas Bakkerud (NOR) Subaru WRX

XITE Energy Racing

Oliver Bennett (GBR) Mini Cooper

Kilpailukalenteri 2021

02.-03.10. ERX Motor Park, Minneapolis
13.-14.11. Wildhorse Pass Motorsports Park, Phoenix
20.-21.11. Glen Helen Raceway, San Bernardino
04.-05.12. The Firm, Florida

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Nitro-sarjan YouTube-lähetys

 

Huikea korona-ajan huutokauppa käynnistyi – Avauksessa ainutlaatuisia kohteita


Facebook kommentit