Hamlin ykkönen Bristolissa

18.3.2024 / 17:36

[ A- ] / [ A+ ]

NASCAR jatkui sunnuntai-iltana Bristolin 500 mailin kisalla. Lyhyt rata tarjosi jälleen uuden voittajan, mutta myös uuden ennätyksen historian kirjoihin.

Bristolin betonipyhätössä renkaiden säästäminen oli merkittävässä roolissa kisassa menestymisen kannalta. Ei siis ihme, että kärkikolmikosta löytyi sarjan kokeneimpia kuskeja. Voittoon ajoi Denny Hamlin, joka viimeisten kierrosten aikana nousi takaisin kisan kärkeen. Toinen oli Martin Truex Jr., joka jäi Hamlinista 1,083 sekuntia.

Johtopaikka vaihtui kisassa peräti 54 kertaa. Tämä on NASCAR-sarjassa niin sanottujen lyhyiden ratojen uusi ennätys. Voitto oli vastaavasti Hamlinin uran 52. ja tämän kauden ensimmäinen. Joe Gibbs Racingille ja Toyotalle voitto oli toinen perättäinen.

Kisan puheenaiheeksi nousi kuitenkin renkaat ja niiden varsin rankka kuluminen. Rengasvalmistaja Goodyear käytti kisassa samaa seosta kuin viime kaudella ajetussa iltakisassa, jolloin mitään ongelmia ei ollut. Nyt renkaista irtosi pieniä palasia, jotka kerääntyivät ovaalin yläreunoihin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että radalla oli mutkissa vain yksi puhdas ajolinja.

Oli kaksi seikkaa, jotka saattoivat aiheuttaa rengasongelmat. Ensinnäkin lämpötila oli noin 10-15 astetta viileämpi kuin viime vuoden kilpailussa, joka ajettiin syyskuun puolivälissä. Toisekseen NASCAR valitsi myös erilaisen pitoa tarjoavan yhdisteen alimmalle kaistalle kuin aiemmin käytössä ollut PJ1-pitoyhdiste.

Oli syy mikä tahansa, Hamlin oli vahvan short track -taustansa ansiosta parhaiten valmistautunut selviytymään yllättävästä tilanteesta.

– Sillä tavoin minä kasvoin ajamalla kisaa länsirannikon pohjoispuolella, Etelä-Bostonissa, Martinsvillessä, sanoi Hamlin, joka varttui Chesterfieldissä Viriginiassa.

– Kun kisasta tuli kamppailu siitä, kuka hallitsee renkaiden kulumisen parhaiten, uskoin todella mahdollisuuksiimme. Ilmeisesti Martin tiesi myös, kuinka se tehdään. Meillä vain oli loistava auto ja loistava tiimi. Varikkomiehistö teki ilmiömäistä työtä koko päivän. Ei voi kehua heitä tarpeeksi. Tuntuu hyvältä voittaa Bristolissa, Hamlin summasi.


Facebook kommentit