MOTORSPORT

Hanna Liinamaa teki Kaanaassa historiaa – “Jos mies sen sanoi, niin sehän imartelee”

Rallicrossin SM-sarjan Kaanaan osakilpailussa lauantaina tehtiin historiaa, kun ensimmäistä kertaa lajin kuninkuusluokassa nähtiin mukana naiskuljettaja. Lempäälän Urheiluautoilijoita edustava Hanna Liinamaa ei debyytissään kuvia kumarrellut, vaan nousi hienojen suoritustensa ansiosta varsin nopeasti yhdeksi yleisön suurimmista suosikeista.

Hanna Liinamaan yhdeksäs sija SuperCar-luokan debyyttikilpailussa ei pelkästään siitä syystä ole kova suoritus, että hän ajoi rallicrossin SM-sarjan kuninkuusluokassa nyt ensimmäisen kilpailunsa vaan myös siksi, että Liinamaan ajotuntuma uuteen autoon jäi ennen Kaanaata varsin vähäiseksi. Kaiken lisäksi kilpailuja ei viime vuosina ole juurikaan kertynyt.

– Viimeiseen pariin vuoteen en ole ajanut kuin pari kisaa. Kaadoin SRC:ssä aika pahasti vuonna 2013 ja sitten minulle rakennettiin uusi auto seuraavaksi vuodeksi. Sillä ajoin pari vuotta, mutta viime vuonna en ajanut kuin yhden kisan SRC:ta ja jokkista viisi kisaa. Parhaina vuosina olen kuitenkin ajanut 25 kisaa, eli aika paljon, Liinamaa kertoi UrheiluUutiset.comille Kaanaan kilpailun jälkeen.

Ensimmäisen kerran Liinamaa ajoi SuperCar-luokan Volvo S40 -autoa viikko ennen Kaanaan kilpailua ja yhteensä testipäivät ennen tosikoitosta jäivät kahteen. Perjantaina Liinamaa pääsi ajamaan tärkeitä kierroksia Kaanaan radalla vapaissa harjoituksissa ja lauantaina edessä olikin sitten se odotettu kilpailupäivä.

Ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä Liinamaan sijoitus kokonaistuloksissa oli kahdeksas. Kolmannessa alkuerässä vauhti oli kantamassa jo viiden joukkoon, kunnes viimeisessä mutkassa vauhti hidastui. Sijoitus oli siitä huolimatta hienosti seitsemäs ja yleisö antoikin Liinamaalle komeat ja ansaitut suosionosoitukset Volvon kurvatessa radalta varikolle pääkatsomon edestä.

– Se meni muuten nappiin, mutta viimeisessä mutkassa tuli sellainen, että lähti puskemaan ja kaikki paineet hävisi. Siinä meni sitten pari sekuntia. Ilman sitä olisi ollut aika nappisuoritus.

Alkuerien kokonaispisteissä Liinamaan sijoitus oli yhdeksäs ja tie vei näin ollen mukaan semifinaaleihin. Liinamaa ajoi ensimmäisessä semifinaalissa yhdessä Atro Määtän, Toni Lukanderin, Jukka Lautamäen, Jere Kalliokosken ja Mikko Malisen kanssa. Maalissa sijoitus oli erän viides, kun finaaliin eteni kolme nopeinta kuljettajaa. Lopputuloksissa sijoitus oli yhdeksäs. Liinamaa myönsi kilpailun jälkeen, että päivän hyvät otteet olivat hänellekin iso yllätys. Tälläistä debyyttiä ei nainen osannut odottaa, vaikka kokemusta kilpa-autoilusta ja rallicrossista löytyykin runsaasti.

– En todellakaan. Ajattelin, että häviän kierroksen miehille. Yllätyin itsekin, että pysyin niin hyvin kyydissä. Toki olen tyytyväinen, Liinamaa hymyili.

On täysin selvää, että niinkin miesvoittoisessa lajissa kuin mitä rallicross on, niin naisen ilmestyessä mukaan lähtöviivalle se kerää välittömästi osakseen suuren huomion. Liinamaa ei oikein kilpailun jälkeen tiennyt miten suhtautua ajatukseen, että olisi tehnyt kotimaisessa autourheilussa jotain historiallista.

– En oikein tiedä. Olen niin kauan ajanut rallicrossia, niin en osaa sillä tavalla ajatella sitä. Mutta onhan se jollain tavalla hieno tunne. En tiedä oliko SRC-luokkaakaan ennen minua aikaisemmin kukaan nainen ajanut. Toki onhan nämä hieman erilaisia autoja, Liinamaa hymyilee.

“Tulen varmasti uudestaan”

Liinamaan oma autourheiluharrastus käynnistyi tasan 10 vuotta sitten.

– Aloitin 2007. Se lähti niin, että aviomies Mika otti minut mukaan, kun testasivat jäällä jokkisautoa. En koskaan ollut käynyt missään kisoissa tai muuta. Sanoin, että minäkin haluan. No sitten mies osti mulle Kupla Volkkarin ja sillä tiellä ollaan. Olen ajanut jokkista, SM-jäärataa ja rallicrossia Autokrossissa, SRC:ssä ja nyt Supercar-luokassa, Liinamaa taustoittaa.

Kolmannen alkuerän jälkeen katsomosta toimittajan korvaan kantautui erään katsojan kommentti Liinamaan suorituksesta, että “sehän ajaa kuin mies”.

– Jos mies sen sanoi, niin sehän imartelee, Liinamaa naurahti.

Liinamaa toivoo esimerkkinsä rohkaisevan lisää naisia mukaan lajin pariin.

– Olen toivonut vuodesta 2008 lähtien, sen mitä itse olen rallicrossia ajanut, että saataisiin enemmän naisia mukaan. He ei vaan halua lähteä ajamaan miesten kanssa. Tänäänkin se huomattiin, vaikka itsekään ei siihen aina usko, että ei se niin mahdottomuus ole. Kun vaan testaisi, treenaisi ja ajaisi, niin siitä se lähtisi, Liinamaa uskoo.

Rallicrossin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 19. elokuuta Jalasjärvellä. Siellä Liinamaata ei kuitenkaan lähtöviivalla nähdä.

– Siskon häät on silloin, Liinamaa hymyilee ja paljastaa samalla, että Kaanaan kilpailussa nähtyyn SuperCar-luokan Volvoon liittyy yksi perheen sisäinen sopimus, joka määrittää sen missä autolla ajetaan ja kuka sitä ajaa.

– Mika sanoi, että hän ostaa tämän Ruotsista sillä ehdolla, että sinä ajat sillä yhden kisan. Veikkaan, että ei se nyt sitten kuitenkaan jää siihen yhteen kisaan, Liinamaa naurahtaa.

Kouvolan SM-rallicross syyskuussa?

– Se on varmaan isäntä, joka haluaa ajaa siellä. Ehkä joku sprintti ja sitten ensi vuonna katsotaan uudestaan, Liinamaa suunnittelee.

Mutta katsojat haluavat varmasti nähdä sinut vielä uudestaan rallicrossin SM-sarjassa ja SuperCar-luokassa, joten tulet vielä toistamiseenkin kisoihin jossain vaiheessa mukaan?

– Tulen varmasti uudestaan, Liinamaa vakuuttaa.

Lue myös!

Video: Toni Kuhanen sinetöi hattutempun Autokrossi-luokassa – ”Aika täydellinen päivä oli” (9.7.2017)
Video: Hyppäsimme Henri Haapamäen fanibussiin Kaanaan kilpailun jälkeen – ”Ei pysty sanoin kuvailemaan” (9.7.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com