Henri Toivosen legendaarisen voittoauton osasta maksettiin komea hinta

18.1.2021 / 10:32
Lancia Delta S4 näytösajossa Harjun erikoiskokeella Suomen MM-rallissa 2016 (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Äärimmäisen harvinainen ja hienon historian omaava keräilyesine, mutta samalla myös kovahintainen.

Autourheilussa tunnetusti erilaiset fanituotteet ja keräilyesineet ovat aina olleet iso bisnes. Monet autourheilun ystävät eivät suinkaan tyydy pelkästään perinteisiin t-paitoihin, autojen pienoismalleihin tai lippiksiin, vaan keräilyn todellista extreme-osastoa edustavat tunnettujen autourheilijoiden kilpailuissa käyttämät ajovarusteet, sekä autojen osat.

Verkkohuutokauppa Ebayssa oli myynnissä juurikin auton osa, eikä mikä tahansa osa, vaan legendaarisen B-ryhmän Lancia Delta S4 -ralliauton keulan oikeanpuolimmainen sivukate. Kyseessä oli auto, jolla Henri Toivonen ajoi voittoon Iso-Britannian MM-rallissa vuonna 1985, Lancia Delta S4 -auton ensimmäisessä MM-rallissa. Toivonen voitti kilpailun 56 sekunnin erolla ennen tallikaveriaan Markku Alenia, vaikka keräsi aikasakkoja yhteensä minuutin ja 20 sekuntia.

Myynti-ilmoituksessa kerrottiin, että Iso-Britannian vuoden 1985 MM-rallin erikoiskokeen varrelta talteen napattu sivukate on ollut varastoituna ja koskemattomana 35 vuoden ajan ja siinä on edelleen alkuperäistä likaa pinnassa. Katteessa on Toivosen ja kartanlukija Neil Wilsonin nimitarrat, sekä Team Finlandia -logo. Kohteeseen tehtiin yhteensä 32 tarjousta ja voittava tarjous oli suuruudeltaan 10 800 puntaa, noin 12 130 euroa.

Iso-Britannian MM-rallissa ajettiin 35 vuotta sitten peräti 65 erikoiskoetta, yhteispituudeltaan reilut 876 kilometriä. Toivonen ja Wilson käyttivät aikaa erikoiskokeilla hieman yli yhdeksän ja puoli tuntia. Jos vertailuun otetaan vuoden 2019 Iso-Britannian MM-ralli, niin ek-kilometrejä ajettiin silloin 305 ja voittaja Ott Tänakin kokonaisaika oli reilut kolme tuntia.

Toivonen osallistui urallaan 40 MM-ralliin, joista saavutti kolme voittoa ja yhteensä yhdeksän palkintosijoitusta. Samainen auto, jolla Toivonen Iso-Britannian MM-rallin vuonna 1985 voitti, nähtiin Harjun erikoiskokeella näytösajossa Suomen MM-rallissa kesällä 2016. Ratin takana istui Henrin veli Harri Toivonen.

Henri Toivosen kuolemasta tulee kuluvan vuoden toukokuussa kuluneeksi 35 vuotta. Toivonen yhdessä kartanlukijansa Sergio Creston kanssa kuolivat rajussa ulosajossa Korsikan MM-rallissa 2. toukokuuta vuonna 1986.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 


Facebook kommentit