Hirvoselle Unkarista kauden paras tulos, Al Attiyah jälleen ykkönen – “Lisää töitä, lisää vauhtia”

13.8.2017 / 16:00
Mikko Hirvonen vauhdissa Hungarian Baja -rallissa lauantaina (Kuva: X-Raid).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime vuonna Hungarian Baja -erämaarallin voittoa juhlinut Mikko Hirvonen on sijoittunut tämän vuoden kilpailussa toiseksi. Hirvoselle nyt tullut toinen sija on kauden paras noteeraus tähän mennessä. Erämaarallien FIA Cupin kauden kahdeksannen osakilpailun voittoon ajoi Nasser Saleh Al Attiyah, joka on vienyt nimiinsä tänä vuonna puolet sarjan osakilpailuista.

Hungarian Baja -ralli oli kolmepäiväinen kilpailu, jossa perjantaina ajettiin lyhyt prologi, sekä lauantaina ja sunnuntaina molempina päivinä kaksi erikoiskoetta. Yhteensä viidelle erikoiskokeelle kertyi viikonlopun aikana mittaa hieman alle 500 kilometriä ja voittaja Nasser Saleh Al Attiyah käytti aikaa niiden ajamiseen viisi tuntia ja 24 minuuttia.

Tammikuussa ajetun Dakar-rallin jälkeen X-Raid-tiimin Minillä kilpaileva Mikko Hirvonen palasi takaisin erämaarallien pariin heinäkuussa Espanjassa ajetussa Baja Aragon -rallissa sijoittumalla yhdessä uuden kartanlukijansa Andreas Schulzin kanssa kolmanneksi. Nyt kaksikko saavutti kauden parhaan tuloksensa tähän mennessä sijoittumalla Unkarissa Al Attiyahin jälkeen toiseksi.

Rallin ensimmäinen pitkä erikoiskoe ajettiin lauantaina aamupäivällä ja tuon erikoiskokeen jälkeen Hirvonen oli jäänyt kilpailua johtaneesta Al Attiyahista minuutin ja 14 sekuntia. Iltapäivällä sama erikoiskoe ajettiin uudestaan ja nyt Al Attiyah oli 10 sekuntia nopeampi kuin Hirvonen.

– Meni ehdottomasti paremmin kuin aamulla. Oli myös helpommat olosuhteet, koska tiet olivat kuivemmat ja siitä syystä eivät enää niin liukkaat. Tottakai oli myös helpompaa ajaa, kun ensimmäisen ajokerran jälkeen tiedettiin jo mihin mennä. Aamulla tein virheitä, mutta nyt sain ne karsittua pois. Puhdas ajo, mutta silti Nasser oli taas hieman nopeampi ja valitettavasti en onnistunut kuromaan eroa kiinni, Hirvonen kommentoi.

Ennen sunnuntaita ja kahta viimeistä erikoiskoetta kärkikaksikon välinen aikaero oli minuutin ja 24 sekuntia Al Attiyahin eduksi. Hirvonen ei vielä suostunut luovuttamaan voittotaistelun suhteen, vaikka toki tilanne olikin haastava.

– Vaikeaa se tulee olemaan, mutta kaksi erikoiskoetta on vielä ajamatta ja yritän antaa painetta Nasserin suuntaan. Tottakai yritetään loppuun asti, mitään hävittäväähän meillä ei ole, Hirvonen muistutti.

“Jos jatkan tällä tavalla, niin kaadan ihan varmasti”

Sunnuntaina kahteen kertaan ajettu sama erikoiskoe oli pituudeltaan hieman alle 100 kilometriä ja heti sen ensimmäisellä ajokerralla Al Attiyah löi tulostaululle sellaisen ajan, että voittotaistelun suhteen kilpailu oli käytännössä jo ratkaistu ennen viimeistä erikoiskoetta. Hirvonen hävisi qatarilaiselle lähes kaksi minuuttia ja kokonaistilanteessa ero karkasi jo yli kolmeen minuuttiin.

– Nasser oli todella nopea, enkä onnistunut löytämään sellaista vauhtia, että olisin pystynyt lyömään hänet. Ensimmäiset 40 kilometriä tuli todella hyvin, mutta sitten tuli pari tilannetta ja pudotin hieman vauhdista pois. Tuli sellainen tunne, että jos jatkan tällä tavalla, niin kaadan auton ihan varmasti. Pariin nyppylään tultiin liian kovalla vauhdilla. Yhdessä mutkassa mentiin leveäksi, osuttiin penkkaan ja auto kävi jo kahdella pyörällä, mutta onneksi ei kaatunut, Hirvonen kertasi rallin neljännen erikoiskokeen tapahtumia.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Hirvonen oli jo realisti ja tiesi jo tässä kohtaa, että ilman Al Attiyahin kardinaalia ajovirhettä tai Toyotan teknisiä murheita viimeisellä erikoiskokeella Hirvosen haaveet toisesta peräkkäisestä Hungarian Baja -rallin voitosta olivat menneet.

– Yksi erikoiskoe on enää ajamatta ja kun ero on jo noin suuri, niin ajamalla emme voi enää Nasseria ohittaa. Meidän äskeisen erikoiskokeen hyvästä alusta huolimatta Nasser oli silti hieman nopeampi myös sillä alun osuudella. Meidän pitää ehdottomasti tehdä lisää töitä ja löytää lisää vauhtia, Hirvonen käänsi katseita jo kohti tulevaa.

Viimeisellä erikoiskokeella Al Attiyah jatkoi hurjaa vauhtiaan ja oli jälleen nopein lyöden Hirvosen nyt 27 sekunnilla. Lopputuloksissa kaksikon välinen aikaero oli kolme minuuttia ja 38 sekuntia. Baja Aragon -rallissa Espanjassa heinäkuussa Hirvonen hävisi Al Attiyahille kolme minuuttia ja kuusi sekuntia. Hirvonen teki sunnuntaina tarkkaa työtä, sillä kahteen kertaan ajetun saman erikoiskokeen ajat erosivat Hirvosen osalta toisistaan vain kuusi sekuntia.

Erämaarallien FIA Cupin seuraava osakilpailu ajetaan Puolassa elo-syyskuun vaihteessa.

Hungarian Baja 2017 -rallin lopputulokset

1) Nasser Saleh Al Attiyah (Toyota) 5.24.54
2) Mikko Hirvonen (Mini) + 0.03.38
3) Jakub Przygonski (Mini) + 0.08.02
4) Martin Prokop (Ford) + 0.13.47
5) Miroslav Zapletal (El Toro) + 0.15.01
6) Aron Domzala (Toyota) + 0.16.04

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit