Historiallinen alkuerä Höljesissä heti aamupäivällä – Suomalaiset isossa roolissa

13.5.2021 / 08:41
Niclas Grönholm ja Andreas Bakkerud kohtaavat historiallisessa lähdössä (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarja RallyX Nordic kilpailee tällä viikolla kauden kolmannen ja neljännen osakilpailun Ruotsin Höljesissä.

Tänään torstaina ohjelmassa on kauden kolmas osakilpailu, kun taas viikonloppu on pyhitetty neljännelle osakilpailulle. Neljännessä osakilpailussa formaatti on MM-sarjasta tuttu kaksipäiväinen kilpailu, eli lauantaina ajetaan kaksi ensimmäistä alkuerää ja sunnuntaina kolmas, sekä neljäs alkuerä, semifinaalit ja finaali. Torstaina alkueriä ajetaan kolme.

Ensimmäiset alkuerät torstaina käynnistyvät kello 10.15 Suomen aikaa. Supercar-luokassa tehdään heti välittömästi rallicross-historiaa ja siinä suomalaiset tulevat olemaan isossa roolissa. Ensimmäistä kertaa lajin historiassa kun kansainvälisessä sarjassa Supercar-luokan polttomoottoriautot, sekä tulevaisuuden sähköautot kilpailevat samassa luokassa. Viime vuonna Unkarin mestaruussarjan osakilpailussa polttomoottori- ja sähköautot kilpailivat samoissa lähdöissä.

Ja kun torstain ensimmäiset alkuerälähdöt oli arvottu, löytyivät molemmat sähköautot samaisesta neljännestä lähdöstä, kuljettajinaan Andreas Bakkerud ja Jani Paasosen johtaman SweepBank-tiimin Henri Haapamäki, saaden seuraukseen Marcus Grönholmin johtaman GRX-tiimin Hyundai-kuljettajat Niclas Grönholmin ja Krisztian Szabon, jotka siis kilpailevat polttomoottoriautoilla.

Keskiviikko-iltana ajettiin vapaat harjoitukset, joissa jokainen kuljettaja sai kiertää Höljesin radan ympäri maksimissaan kolme kertaa. Nopein oli rallicrossin kolminkertainen maailmanmestari ja RallyX Nordic -sarjan Supercar-luokan pistejohtaja Johan Kristoffersson, mutta GRX-tiimistä Szabo hävisi ruotsalaisen nopeimmalle ajalle vain 0,301 sekuntia. Grönholm ajoi kaksi kierrosta, nopeimman kierrosajan jääden kauas kärjestä.

– Ajanotto sekoili, kaikki hyvin! Reenattiin “jokeria”, Grönholm naurahti kommentoidessaan UrheiluUutiset Motorsportille keskiviikon tapahtumia.

Kolmanneksi nopeimman ajan kellottanut Andreas Carlsson oli todellinen epäonnen soturi. Carlsson ilmoitti heti vapaiden harjoitusten jälkeen, että ei pysty osallistumaan torstain kilpailuun moottoriongelmien takia. Viime vuonna Carlsson nousi otsikoihin RallyX Nordic -kilpailussa Höljesissä tapahtuneen tulipalon seurauksena. Vaikka liekit löivätkin korkealla tehden tuhoa, tiimi sai korjattua auton ajokuntoon parissa tunnissa ja Carlsson pääsi mukaan semifinaaleihin.

Haapamäki ajoi vapaissa harjoituksissa sallitut kolme kierrosta ja nopein aika oli 2,6 sekuntia Kristofferssonin kärkiaikaa hitaampi. Kaksi kierrosta ajanut Bakkerud hävisi Haapamäelle reilut kolme sekuntia.

 

Niclas Grönholm Höljesissä viime vuonna, RallyX Nordic -sarjan kauden avausosakilpailussa (Kuva: RPF).

 

 

“Mahdollisuus katsoa kohti tulevaisuutta”

Supercar Lites -luokassa pistejohtaja Tommi Hallman oli vapaissa harjoituksissa neljänneksi nopein. Aikaerot kärjessä olivat äärimmäisen pienet, sillä kärkiviisikko mahtui 0,196 sekunnin sisään. Crosskarteissa nopein suomalaisista oli 11. sijoittunut Tomi Rakkolainen. Crosskart Junior -luokassa sarjan nuorin kuljettaja, 11-vuotias Lauri Halonen, kellotti viidenneksi nopeimman ajan.

– Tavoite on päästä palkintopallille. Pitää ajaa fiksusti, välttää virheet, mutta mennä kuitenkin todella kovaa, sillä mukana on taas koko sarjan kärkikaarti. On mahtavaa päästä ajamaan kaikkien tuntemalle legendaariselle Höljesin radalle. Nysumin radalla oli pidempiä suoria ja yksi tosi tiukka mutka, Höljesissä on enemmän korkeuseroja. Pitää olla tosi tarkka ajolinjojen kanssa, Halonen korosti tiedotteessaan kilpailun alla.

Andreas Bakkerud on yksi niistä harvoista kuljettajista, jotka ovat osallistuneet rallicrossin MM-sarjan historian kaikkiin osakilpailuihin. Norjalaiskuljettaja on saavuttanut 79 MM-startistaan seitsemän osakilpailuvoittoa ja yhteensä 30 palkintosijoitusta. Palkintokaapista löytyy kolme MM-mitalia, MM-hopeaa vuodelta 2019, sekä MM-pronssia vuosilta 2016 ja 2018. Bakkerud ei ole urallaan aiemmin sähköautolla rallicrossissa kilpaillut.

– Monet ihmisistä ajattelevat, että tämä tulee olemaan Daavid vastaan Goljat tarina (polttomoottoriautot vastaan sähköautot), ja että minulla ei tule olemaan mitään mahdollisuuksia. Mutta tämä on mahdollisuus katsoa kohti tulevaisuutta, enkä voinut jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. Koko autoileva maailma katsoo nyt kohti sähköistymistä ja kaikki sanovat, että sen pitää tulla myös rallicrossiin, Bakkerud kommentoi sarjan tiedotteessa.

Bakkerud ei ajanut ennen Höljesiä metriäkään testiä sähköautolla. Norjalainen korostaa sitä, että edessä olevalla kokemuksella on tärkeää saada oppia siitä, missä kehitys kulkee tällä hetkellä ja päästä tekemään vertailua lajin huippuihin, niin autojen kuin kuljettajienkin osalta.

– Sähköautot ovat äärimmäisen tehokkaita ja niissä on sekä vahvuuksia, että heikkouksia, kun vertaillaan polttomoottoriautoihin. Minulle tämä on hieno haaste ja mahdollisuus päästä näkemään sähköauton potentiaali. Se, että olemme Höljesissä, antaa vielä ekstrabuustia, koska kyseessä on suosikkiratani. Se on myös ainoa rata missä olen ajanut kaikilla autoilla, joilla olen kilpaillut urallani, joten kokemusta löytyy, Bakkerud hehkuttaa.

Ensimmäiset alkuerät Höljesissä käynnistyvät torstaina kello 10.15 Suomen aikaa. Mikäli ennakkotiedot pitävät paikkansa, Supercar-luokka on kilpailuvuorossa viimeisenä. Kilpailua voit seurata suorana lähetyksenä sarjan YouTube-kanavan kautta ilmaiseksi.

Supercar-luokan ensimmäiset alkuerät

Lähtö 1

Andreas Carlsson (SWE) Renault Clio RS *
Enzo Ide (BEL) Audi S1
Philip Gehrman (SWE) Volkswagen Polo
Fraser McConnell (JAM) Ford Fiesta MK8

Lähtö 2

Anders Michalek (SWE) Volkswagen Polo
Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen Polo
Lukacs Csucsu (HUN) Citroen DS3
Sondre Evjen (NOR) Audi S1

Lähtö 3

Ales Fucik (CZE) Volkswagen Polo
Lars Andersson (SWE) Volkswagen Polo
Anton Marklund (SWE) Volkswagen Polo
Peter Hedström (SWE) Ford Fiesta

Lähtö 4

Niclas Grönholm Hyundai i20
Krisztian Szabo (HUN) Hyundai i20
Andreas Bakkerud (NOR) Ford Fiesta ERX
Henri Haapamäki Ford Fiesta ERX

* = Ei osallistu torstain kilpailuun

Torstain aikataulu

09.00 – 2. vapaat harjoitukset
10.15 – 1. alkuerät
12.30 – 2. alkuerät
15.10 – 3. alkuerät
17.20 – Semifinaalit
18.30 – Finaalit

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Höljesissä hieno suomalaisedustus – Haapamäki sähköautolla pääluokkaan


Facebook kommentit