MOTORSPORT

Höljesin sunnuntain voittaja mukana myös Kouvolassa – “Uskomaton fiilis”

Rallicrossin MM-sarjan kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua ajettiin viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä. Viikonlopusta muodostui lajin kahden legendan huikea välien selvittely paremmuudesta.

Lauantaina rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailun Ruotsin Höljesissä vei nimiinsä vuosien 2017 ja 2018 maailmanmestari Johan Kristoffersson, kun taas toiseksi ajoi vuoden 2016 maailmanmestari Mattias Ekström. Sunnuntaina ajetussa toisessa osakilpailussa osat vaihtuivat, kun tällä kertaa kaksikosta Ekström puristi voittoon. Tiukan voittotaistelun jälkeen aikarangaistuksen saanut Kristoffersson jätettiin kolmanneksi.

– Voittaa ja kukistaa Johan rehdin kilpailun päätteeksi, aivan uskomaton fiilis, Ekström hehkutti rallicrossin MM-sarjan tiedotteessa sunnuntain finaalin jälkeen.

Sunnuntain finaalissa (katso video alapuolelta) paalupaikalta starttasi Kristoffersson, saaden vierelleen Ekströmin tiimikaverin Robin Larssonin, joka oli semifinaalilähdössä jättänyt Ekströmin taakseen. Toisessa rivissä olivat Ekström ja Kevin Hansen, kun taas kolmannesta rivistä starttasivat Andreas Bakkerud, sekä Timo Scheider. Bakkerud, viime vuoden MM-hopeamitalisti, oli jäänyt lauantaina ulos semifinaaleista, kun taas Scheider sijoittui lauantain finaalissa hienosti kolmanneksi.

Heti startin jälkeen ensimmäisessä mutkassa sattui ja tapahtui, kun Kristoffersson ja Larsson taistelivat tiukasti siitä kumpi saa johtopaikan haltuunsa. Larsson ajautui tilanteessa hiekalle, mutta Supercar-luokan hallitseva Euroopan mestari onnistui kuin onnistuikin pitämään autonsa hallinnassaan ja kahden seuraavan mutkan jälkeen tilanne oli se, että Kristoffersson ajoi kärjessä ja Larsson oli toisena.

Ekström ja Hansen menivät heti avauskierroksella hoitamaan lisälenkin. Toisen kierroksen käynnistyessä aivan Kristoffersson auton takapuskurissa kiinni ollut Larsson teki pienen ajovirheen ja ajoi avausmutkan lievästi pitkäksi, kävi hiekalla ja meni välittömästi lisälenkille. Larssonin perässä “jokerille” syöksyivät myös Scheider ja Bakkerud, joten jo tässä vaiheessa kuusi kierrosta käsittävää finaalilähtöä kaikki muut kuljettajat olivat käyneet hoitamassa lisälenkin paitsi kärjessä paahtanut Kristoffersson.

Kristofferssonin takana Ekström oli toisena ja kun toista kierrosta ajettaessa kaksikon välinen aikaero oli noin kaksi ja puoli sekuntia, lisälenkin viedessä aikaa noin kolme sekuntia, oli selvää, että voittotaistelu tultaisiin käymään näiden kahden kuljettajan välillä. Kristofferssonin taktiikka kärjessä oli selvä, lisälenkki hoidettaisiin vasta viimeisellä kierroksella ja eroa piti kuroa Ekströmiin, kun taas Ekströmin tavoite tottakai oli kaventaa sitä eroa.

– Sain koko ajan tietoa radion kautta korviini mitkä erot ovat ja tiesin, että minun piti hyökätä. Ja juuri sillä hetkellä kun eniten tarvitsin huippukierrosta, niin myös onnistuin siinä, Ekström kertasi finaalin kulkua.

 

Sunnuntain finaalissa ensimmäisessä mutkasi hiekka pöllysi heti startin jälkeen (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

 

 

“Uskomaton viikonloppu”

Kristoffersson teki parhaansa ja yritys oli aivan maksimissaan, mutta kun Volkswagen-kuljettaja sitten meni lisälenkille viimeisellä kierroksella ja palasi takaisin normiradan puolelle, sai hän huomata, että Ekström oli noussut niukasti, mutta riittävästi edelle ja otti johtopaikan haltuunsa. Loppukierros olikin sitten rallicrossia parhaimmillaan, kahden loistavan kuljettajan taistellessa tiukasti voitosta. Jos oli Kristofferssonin voittomarginaali lauantain finaalissa ollut MM-sarjan historian viidenneksi suurin, niin nyt tilanne oli täysin toinen.

Kun ruutulippu heilui ja kärkikaksikko ylitti maaliviivan, oli Ekströmin voittomarginaali lopulta vain 0,194 sekuntia. Kristoffersson kuitenkin putosi lopulta kolmanneksi, kun hän sai viiden sekunnin aikasakon osuttuaan rataa reunustavaan oikaisua estävään tolppaan. Sama kohtalo oli myös Scheiderilla, jonka loppusijoitus oli neljäs. Ilman rangaistusta Scheider olisi toisessa osakilpailussa peräkkäin ollut kolmas. Toisen sijan nappasi Hansen, rengasrikon kokenut Larsson oli viides ja Renaultin tekniikkamurheista kärsinyt Bakkerud kuudes.

42-vuotias Ekström on osallistunut rallicrossin MM-sarjassa urallaan nyt 52 osakilpailuun ja niistä voittoja on kertynyt 11, sekä palkintosijoituksia 24. Kaikkien aikojen voittotilastossa Ekström on 21 voiton Kristofferssonin jälkeen toisena. Höljesissä Ekström on juhlinut MM-osakilpailun voittoa nyt kolme kertaa, aiemmat kaksi voittoa tulivat vuosina 2014 ja 2015. Ekströmin ei alun perin pitänyt Höljesissä tänä vuonna edes kilpailla, mutta Janis Baumaniksen budjettiongelmat muuttivat kaiken.

– Valmistautuminen tähän kilpailuun oli täysin erilaista minulle kuin normaalisti, koska sain tietää vain pari viikkoa ennen kilpailua, että olen mukana. Tämä oli uskomaton viikonloppu minulle, tulla tänne ja olla heti kilpailukykyinen. Tänään finaalissa ylsin ylivoimaisesti parhaaseen suoritukseeni, Ekström arvioi.

Siinä missä sunnuntaina päästiin ajamaan kuivalla radalla, oli lauantain semifinaaleissa ja finaalissa tiimien ja kuljettajien haasteena rankkasateen kastelema rata.

– Kakkossija ei koskaan ole sitä mistä haaveilen, mutta Johan teki tänään hyvää työtä ja täytyy sanoa, että heillä on myös hyvä auto. Olemme kehittäneet autostamme niin hyvän kuin mahdollista, mutta siinä vaiheessa kun taivas repesi ja meillä oli kuivan kelin säädöt, niin tiesin, että minulla ei tule olemaan mitään mahdollisuuksia taistella voitosta. Jos olisi ajettu kuivalla radalla, niin luulen, että olisimme olleet lähempänä, Ekström kommentoi lauantain finaalin jälkeen.

 

Kaksi maailmanmestaria ja lajilegendaa, Johan Kristoffersson ja Mattias Ekström (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

 

“En ole Kouvolassa koskaan aiemmin kilpaillut”

Ekström ja Larsson edustavat uutta, tälle kaudelle perustettua KYB Team JC -tiimiä, joka on kymmenen vuotta sitten perustetun JC Raceteknikin tiimi MM-sarjassa. Voitto oli sille MM-sarjan osalta ensimmäinen.

– Arvostan todella paljon KYBin kehitystyötä automme iskunvaimentimen osalta yhdessä EKS-tiimin kanssa ja nyt kun JC Raceteknik -tiimi voi hyötyä siitä kehitystyöstä, on se ehdottomasti hieno asia. Jos joku olisi ennen viikonloppua sanonut, että tiimimme johtaa MM-pisteissä Höljesin jälkeen, en olisi siihen uskonut, Ekström myönsi.

KYB Team JC -tiimin johto MM-pisteissä Team Hanseniin on kahden ajetun osakilpailun jälkeen 28 pistettä, kun taas kolmantena oleva Marcus Grönholmin johtama GRX Taneco on jäänyt kärjestä 47 pistettä. GRX Tanecon kaikki kolme kuljettajaa karsiutuivat sunnuntain kilpailun finaalista. Kuljettajien MM-pisteissä Kristofferssonin johto Ekströmiin on kaksi pistettä. Kolmantena oleva Larsson on puolestaan 20 pisteen päässä Kristofferssonista.

Vielä sunnuntaina tuoreeltaan finaalin jälkeen ei ollut tiedossa, ajaako Ekström myös tulevana viikonloppuna Kouvolassa. Maanantaina tiimi kuitenkin tiedotti, että Larssonin rinnalla toista Audia myös seuraavissa kahdessa osakilpailussa ajaa Ekström, joka MM-sarjan historian ensimmäisellä kaudella 2014 kilpaili Norjan, Ruotsin ja Saksan osakilpailuissa, mutta ei Suomen.

– En ole Kouvolassa koskaan aiemmin kilpaillut, joten en oikein tiedä mitä siitä radasta odottaa. Mutta tottakai odotan innolla, että pääsen taas kilpailemaan ja lähden Suomeen samalla asenteella kuin lähdin Höljesiin, eli teen parhaani yhdessä hyvän tiimin kanssa, Ekström vakuutti tiimin tiedotteessa.

Höljesissä ajettiin myös EM-sarjan Supercar-luokan kauden avausosakilpailu. MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan kaksinkertainen Euroopan mestari Oliver Eriksson ajoi viime vuoden mestaruudestaan saadun palkintokilpailun Höljesissä, eikä Olsbergs MSE -tiimin omistajan Andreas Erikssonin poika olisi tilaisuuttaan voinut paremmin käyttää. Tuloksena oli komea voitto maksimipistein. Toiseksi sijoittui Andrea Dubourg ja kolmas oli Peter Hedström.

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas ja neljäs osakilpailu ajetaan Kouvolassa tulevana viikonloppuna.

Höljesin finaalin lopputulokset

1) Mattias Ekström (Audi) 4.28,907
2) Kevin Hansen (Peugeot) + 3,029
3) Johan Kristoffersson (Volkswagen) + 5,194
4) Timo Scheider (Seat) + 9,615
5) Robin Larsson (Audi) + 10,583
6) Andreas Bakkerud (Renault) + 31,949

Nopein kierrosaika: Mattias Ekström 43,030 (kierroksella 5/6)

Täydelliset MM-pistetilanteet ja kattavat erikoistilastot löydät täältä

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com