Huhuille stoppi, Nikaran ulosajo ei johtunut kartturin virheestä – “Se oli niin törkeän liukas”

12.6.2017 / 11:20
Avauspätkän alkupäässä ollut kuvaaja ehti taltioida Nikaran ajoa ennen ulosajoa (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan viides osakilpailu Kouvolassa toi Jarkko Nikaralle kauden ensimmäisen nollatuloksen, kun matka päättyi ulosajoon jo avauserikoiskokeella. Huoltoparkissa ja sosiaalisessa mediassa ulosajon jälkeen levisi huhuja siitä, että syynä ulosajoon olisi ollut japanilaiskartturi Sayaka Adachin tekemä virhe. Näille huhuille Nikara pisti kuitenkin stopin.

Jarkko Nikaran kartanlukijana tällä kaudella SM-sarjaa kiertää Toyota Gazoo Racingin koulutusohjelmaan kuuluva Sayaka Adachi. Nikara on kauden aiemmissa osakilpailuissa todennut, että opittavaa japanilaiskartturilla on vielä varsin paljon ja kisoihin on mahtunut tilanteita, missä etenkin nuotinluvun väärä ajoitus on vaikeuttanut Nikaran ajamista. Ja todennäköisesti juuri näihin seikkoihin ne huhut sitten ikään kuin yrittivät tarttua kiinni.

– Oma moka! En ollut merkinnyt sitä puusiltaa nuottiin ollenkaan. Nuotissa oli vain, että asfaltille. Se oli niin törkeän liukas, että kun jarrutin, jarrutin vielä liian myöhään, niin se lähti menemään ihan “pulkkana”. Se olisi pitänyt tietää, että tällä sadekelillä se on tosi liukas. Ei siinä ollut nuotinajoituksessakaan mitään ongelmaa, Nikara otti vastuun tapahtuneesta 100-prosenttisesti omiin nimiinsä.

Nikaran sanoja on helppo uskoa, sillä kuljettajahan sen aina parhaiten tietää mitä tilanteessa on tapahtunut ja taas toisaalta, Nikara saapui haastatteluun sen jälkeen, kun oli katsonut ulosajosta in-car-videon pariinkin eri otteeseen. Näkemys ulosajosta, mikä se oli heti tapahtuneen jälkeen ja sitten, kun sen oli nähnyt videolta, ei ollut muuttunut.

– Ei oikeastaan. Sillai se meni, niin kuin mielessä olikin.

Nikaran edellinen keskeytykseen johtanut ulosajo oli tullut lähes kolme vuotta sitten, vuoden 2014 Turun SM-rallissa.

 

Kuva: Jari Hotti

Jarkko Nikara ja tiimi katsomassa Kouvolan SM-rallin avauserikoiskokeen ulosajoa videolta (Kuva: Jari Hotti).

 

“Tuli syylarista nesteet pihalle”

Puusillan kaiteesta ei Nikaralle tässä kohtaa apua ollut, koska toinen kuljettaja oli ehtinyt sen avun jo hyödyntää.

– Siinä oli kyllä kaide ulkopuolella, mutta Hytösen Kari edeltä oli vienyt sen kaiteen. Siihen oli nojattu ja kaide oli kaatunut. Otti peräkulma kaiteeseen sen verran, että se käänsi keulan väärään suuntaan. Risteys oli oikealle, mutta se osuma kaiteeseen käänsi auton vikasuuntaan. Eihän se vauhti lähtenyt hiljentymään missään kohtaa vaikka jarrutin. Meni sitten suoraan penkkaan, Nikara kuvaili tapahtumasarjaa.

Vaikka ulosajo olikin varsin raju, niin mahdollisuudet jatkaa kisaa senkin jälkeen olisivat vielä olleet olemassa ellei isoin isku autoon olisi tullut keulan puolelta.

– Löi niin rajusti nokka edellä, että tuli syylarista nesteet pihalle. Muuten periaatteessa oli ajokuntoinen auto vaikka se noin rajusti menikin ulos. Pyörät oli kaikki linjassaan.

Kauden neljä ensimmäistä SM-rallia toivat Nikaralle sijoitukset 4-4-3-5 ja SM1-luokan pisteissä kolmannen sijan, mutta nyt tullut nollatulos pudotti sijoitusta yhdellä pykälällä alaspäin, kun Marko Mänty kiilasi ohi kolmen pisteen erolla. Usein sanotaan, että rallikuljettajan painajainen on keskeyttää joko rallin ensimmäisellä tai viimeisellä erikoiskokeella.

– Onhan se tietysti ja latistaahan se mieltä. Vähän pidemmälle päästiin kuitenkin kuin Teemu. Mutta eihän se paljon lohduta, Nikara viittasi SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaahan, joka kaatoi Skodan puolisen kilometriä ennen Nikaraa.

Seuraava SM-ralli ajetaan vasta parin kuukauden päästä Uudessakaupungissa. Siellä Nikara on varmuudella mukana, mutta kesän ohjelma on sen sijaan täysin auki. Heinäkuussa ajettavat Suomen MM-ralli ja AutoGlym-ralli voisivat olla yksi mahdollisuus?

– Ainahan ne tietysti kiinnostaa, mutta mistä sitten budjettia löytää. Tällä nykyisellä projektilla (Toyota Gazoo Racingin koulutusohjelma) ei Neste Ralliin lähdetä ainakaan, siihen ei ole mahdollisuutta. Eikä muutenkaan ole jatkosta mitään tietoa, eikä itselläni ole edes suunnitelmaa sen suhteen, Nikara myönsi.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit