Huikean uran rallin parissa tehnyt Martin Holmes on kuollut

15.6.2020 / 20:50
Martin Holmes, 1940-2020 (Kuva: FIA).

[ A- ] / [ A+ ]

Kuluvan vuoden huhtikuussa 80 vuotta täyttänyt Martin Holmes on kuollut. Holmes oli taistellut jo pitkään syöpää vastaan.

25. huhtikuuta vuonna 1940 Ashteadin pikkukylässä Surreyn shire-kreivikunnassa Etelä-Englannissa, Lontoon eteläpuolella, syntynyt Martin Holmes oli ehdottomasti yksi rallimaailman merkittävimpiä taustavaikuttajia. Holmes opiskeli aikoinaan itselleen lakimiehen ammatin, mutta niitä töitä ei tämä brittiläinen herrasmies tehnyt päivääkään. Intohimo rallia kohtaan vei Holmesin mukanaan, tehden hänelle siitä ainutlaatuisen elämän mittaisen uran.

Holmesista tuli aluksi ammattikartturi, joka lopulta kilpaili neljällä eri vuosikymmenellä useissa eri maissa ja sarjoissa, saavuttaen myös hienoa menestystä. Ensimmäiseen kilpailuunsa Holmes osallistui jo vuonna 1959 ja tuloksena oli heti voitto. Holmes luki nuotteja uransa aikana myös suomalaiskuljettajille: Juhani Kynsilehto, Pentti Airikkala, Kyösti Hämäläinen, sekä Timo Mäkinen – Holmesin tavoin kaikki rallimaailman suuria legendoja.

Ensimmäisen kerran Holmesin ralliaiheisia kirjoituksia julkaistiin Holmesin edustaman seuran lehdessä, josta ura eteni aluksi Motoring News -lehden toimitukseen, jonka artikkeleja julkaistiin paljon myös maineikkaan Autosport-lehden sivuilla. Holmesin ura rallitoimittajana on niin komea, että se vaatisi kertausta varten jo kokonaan oman juttunsa. Holmesin ralliaiheisia kirjoituksia ja kirjoja on julkaistu ympäri maailmaa todella paljon ja tuskin maailmasta löytyy yhtäkään rallin ystävää, joka ei tietäisi kuka oli Martin Holmes.

Holmes oli paikan päällä uransa aikana 520 MM-rallissa, aina viime vuoden Saksan MM-ralliin asti. Tuo MM-rallien määrä on uskomaton ja luonnollisesti kyseisessä tilastossa kaikkien aikojen kovin lukema, sekä ennätys jota tuskin koskaan rikotaan. Holmes oli suuresti kunnioitettu alansa ammattilainen, jota arvostettiin ja joka arvosti muita. Niin kuljettajia, kartanlukijoita, tiimien jäseniä, kuin kilpailun henkilöstöä ja toimittajakollegoitakin.

Jos jonain päivänä rallin MM-sarjassa halutaan nimetä toimittajalle myönnettävä palkinto edesmenneen alan todellisen ammattilaisen mukaan, niin niitä vaihtoehtoja on vain ja ainoastaan yksi.

 

 

 

 

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit