Huttunen ja Suninen kovan haasteen edessä – “Minun täytyi nollata aivoni”

1.10.2021 / 13:29
Jari Huttunen ajoi WRC2-luokan voittoon Belgiassa (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Jyväskylässä. Kovatasoisessa WRC2-luokassa suomalaisedustuksesta vastaavat Jari Huttunen ja Teemu Suninen.

Tätä kaksikkoa yhdistää monikin asia. Ensinnäkin molemmat ovat Suomen MM-rallin Tulevaisuuden Tähdeksi aikoinaan valittuja kuljettajia ja sen lisäksi he tulevat kilpailemaan tallikavereina Espanjan MM-rallissa parin viikon päästä Hyundailla WRC2-luokassa. Samainen luokka on kyseessä myös Jyväskylässä, josta Jari Huttunen, 27, Hyundailla ja Teemu Suninen, 27, Volkswagenilla lähtevät hakemaan kärkisijoja perjantaina käynnistyvässä kilpailussa.

– Jyväskylä on kotikisa ja täällä on paljon kannustajia reitin varrella, joten fiilis on erittäin hyvä. Pääsemme uudella autolla hienoille erikoiskokeille. Veikkaan, että kisan kannalta lauantai on ratkaisupäivä, WRC2-luokan pisteissä viidentenä oleva GRX-tiimin Huttunen kommentoi tiedotteessaan.

Huttunen kilpailee nyt toista kertaa Hyundain uudella i20 N Rally2 -autolla, jolle kiuruveteläinen toi heti sen debyyttikilpailussaan Belgian MM-rallissa WRC2-luokan voiton. Uusi auto on nyt ensimmäistä kertaa Huttusen käsittelyssä sorakilpailussa ja lisähaasteita tuo se, että kilpailuun valmistava testi jäi aiemmin tällä viikolla kesken ulosajon seurauksena.

– Osuimme keskellä tietä olleeseen kiveen, joka oli niin iso, että pohjapanssari meni mutkalle, auto nousi ilmaan ja kaatui tien sivuun. Vauriot olivat onneksi pintapuolisia ja auto saadaan kuntoon perjantaiksi. Siitä tiimille iso kiitos, Huttunen kehui aiemmin tällä viikolla.

Huttunen nousi reilut neljä vuotta sitten WRC2-luokan voittajaksi Jyväskylässä vasta toisessa kilpailussaan R5-auton ratissa. Vuotta myöhemmin sijoitus oli toinen ja myös viimeisimmässä Jyväskylän MM-rallissa kaksi vuotta sitten Huttunen oli WRC2-luokassa toinen. Tänä vuonna Huttusen kausi Rovaniemellä käynnistyi keskeytyksellä heti avauserikoiskokeella ja keskeytykseen päättyi taival myös Virossa, mutta Italian Sardiniasta ja Belgiasta tuloksena oli WRC2-luokan voitto.

Perjantai-aamuna Vesalassa ajetulla testierikoiskokeella Huttunen yhdessä kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa olivat WRC2-luokan kuudenneksi nopein kaksikko.

– Tässä kisassa pitää mennä alusta asti täysiä, joten kaiken täytyy olla kunnossa. Reitti on nuotituksen perusteella hyvässä ja nopeassa kunnossa, joten hieno ralli on tulossa, Huttunen ennakoi.

 

Teemu Suninen edusti brittiläistä M-Sport Ford -tallia lähes viiden kauden ajan (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

 

“Aika haastavaa on ollut”

WRC2-luokassa kuljettajia mukana on vain kahdeksan, mutta taso on kova. Huttusen lisäksi voittotaisteluun tarjolla ovat muun muassa suomalaiskuljettajan tallikaveri Oliver Solberg, luokan pistekolmonen ja pistenelonen Mads Östberg ja Nikolay Gryazin, sekä Huttusen maanmies Teemu Suninen, 27, joka kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Volkswagen Polo GTI R5 -autolla.

– Odotan innolla millaiseen suoritukseen pystyn tällä autolla. Volkswagen on täysin erilainen ajettava, joten minun täytyi nollata aivoni ja yrittää opetella uusi ajotyyli. Se vei aikaa muutaman päivän sopeutua siihen ja toivottavasti olen nyt oppinut kaikki auton tärkeimmät niksit ja osaan ajaa sillä oikein, perjantain testierikoiskokeella WRC2-luokan nopeimman ajan ajanut Suninen kommentoi torstaina FIA:n virallisessa lehdistötilaisuudessa.

Sunisen käytössä oleva Volkswagen, sama jolla Esapekka Lappi ajoi ylivoimaiseen luokkavoittoon helmikuussa Rovaniemen MM-rallissa, tulee Printsport Racingilta, mutta Jyväskylässä jokelalainen kilpailee kuitenkin Movisport SRL -tiimin väreissä. Kilpailuun valmistautuessaan Suninen ajoi testiä kolmen päivän aikana yhteensä noin 200 kilometriä.

– Täytyy sanoa, että aika haastavaa on ollut, koska olen ollut erittäin kiireinen saadakseni kaikki asiat kuntoon tähän ja seuraavaan (Espanja) ralliin. Mutta olen kyllä nauttinut joka hetkestä, koska nyt olemme voineet tehdä asioita juuri niin kuin haluan. Olen varsin luottavainen tulevan kilpailun osalta, valmistautuminen on sujunut varsin hyvin, olemme päässeet testaamaan ja saaneet kokeilla uusia osia, sekä valmistella autoa tulevaan, Suninen taustoitti.

Suninen päätti monivuotisen yhteistyön M-Sport Ford -tallin kanssa elokuussa ajetun Belgian MM-rallin jälkeen ja lähti niin sanotusti “omilleen”. Jyväskylän jälkeen jatko-ohjelma on varmaa vain Espanjan MM-rallin osalta, mutta mitä sen jälkeen – sitä ei Suninen itsekään vielä osannut sanoa käynnissä olevan kauden toisen Suomen MM-rallin aattona.

– Rehellisesti sanottuna, en tiedä. Täytyy katsoa miten tämä ralli sujuu ja kuinka ajan Espanjassa. Uskon, että jos saavutamme hyviä tuloksia, niin meillä voi olla jatkoa luvassa. Ja jos emme saavuta, niin sitten en tiedä mitä tulemme tekemään. Nyt täytyy vain keskittyä tähän ralliin ja tehdä parhaansa. Olen valmistautunut varsin hyvin ja fiilis on luottavainen, Suninen korosti.

Kolmepäiväinen kilpailu Jyväskylässä käynnistyy erikoiskokeiden osalta tänään perjantaina kello 13.38. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

WRC2-luokan kilpailijat Secto Rally Finlandissa 2021

20 Mads Östberg-Torstein Eriksen NOR/NOR (Citroen)
21 Jari HuttunenMikko Lukka (Hyundai)
22 Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Volkswagen)
23 Teemu SuninenMikko Markkula (Volkswagen)
24 Martin Prokop-Michal Ernst CZE/CZE (Ford)
25 Tom Kristensson-David Arhusiander SWE/SWE (Ford)
26 Georg Linnamäe-James Morgan EST/GBR (Volkswagen)
27 Oliver Solberg-Craig Drew SWE/GBR (Hyundai)

WRC2-luokan pistetilanne 9/12 osakilpailua

1) Andreas Mikkelsen (NOR) 126
2) Marco Bulacia Wilkinson (BOL) 104
3) Mads Östberg (NOR) 96
4) Nikolay Gryazin (RUS) 67
5) Jari Huttunen 60
6) Esapekka Lappi 59
7) Adrien Fourmaux (FRA) 48
8) Teemu Suninen 41
9) Martin Prokop (CZE) 38
10) Enrico Brazzoli (ITA) 31

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, FIA:n virallinen lehdistötilaisuus


Facebook kommentit