Huttunen selätti ongelmat, tuloksena ensimmäinen asfalttivoitto – “Tulos on hyvä”

14.8.2020 / 12:46
Jari Huttunen ja Mikko Lukka juhlivat hienoa voittoa Puolassa (Kuva: RSMP).

[ A- ] / [ A+ ]

Jari Huttunen yhdessä kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa voittivat viime viikonloppuna Puolassa ajetun Rzeszowski Rallin. Kyseessä oli Huttuselle uran ensimmäinen asfalttirallin yleiskilpailusta tullut ykkössija.

Edellisenä viikonloppuna Italiasta, Alba Rallista, Hyundain tehdaskalustolla komean kakkossijan napannut Jari Huttunen, 26, jatkoi “saapasmaasta” suoraan Puolaan, missä ajettiin perjantaina ja lauantaina Puolan rallisarjan kauden ensimmäinen ja Slovakian rallisarjan kauden toinen osakilpailu, Rzeszowski Ralli. Yhdeksän asfaltilla ajetun erikoiskokeen ja 133 ek-kilometrin urakoinnin jälkeen maaliin ykkösinä saapuivat Huttunen ja kartanlukija Mikko Lukka.

– Tulos on hyvä, vaikka ajo oli välillä vähän tahmeaa. Paikallisten kuljettajien vauhti oli kotimaisemissa odotetusti ihan hyvällä tasolla, hiukan samoin kuin vaikkapa kotoisessa rallin SM-sarjassa. Kovaa sielläkin saa mennä, jos tulee sinne ulkomailta ajamaan, Huttunen korosti kilpailun jälkeen tiedotteessaan.

Puolassa Huttunen teki paluun puolalaisen 2Brally-tiimin Hyundain vanhemman painoksen R5-autoon, jolla hän kilpaili menestyksekkäästi aiemmin tällä kaudella Ruotsin MM-rallissa, sekä Bohemia Rallissa Tshekissä.

– Tavoitteena on tottakai olla tulosluettelon kärkipäässä. Ehdimme ajaa testiä vain 40 kilometriä. Auto osui hyvin käteen, vaikka olosuhteet olivat sateiset. Olen ajanut näissä maisemissa 2017 Opelin R2-autolla yhden EM-osakilpailun, mutta tiet eivät vaikuttaneet kovin tutuilta. Kilpakumppaneista minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta puolalaiselle tallille kotimaan kisassa menestyminen on tärkeää ja se tuo varmasti lisäpanosta matkaan, Huttunen ennakoi.

Perjantain ohjelmassa oli viisi erikoiskoetta. Kahdella ensimmäisellä niistä Huttunen oli molemmissa kolmanneksi nopein ja kun karavaani saapui huoltotauolle, oli isäntämaan Grzegorz Grzyb karannut jo 15,9 sekunnin päähän suomalaiskaksikosta. Syy löytyi Hyundain konepellin alta, turbon pop-off-venttiili kun oli reistaillut kilpailun alussa.

 

Jari Huttunen on ajanut koronatauon jälkeisissä asfalttiralleissa sijoitukset kolme, kaksi ja yksi (Kuva: RSMP).

 

“Asfalttivauhti alkaa olla hyvällä tasolla”

Kolmannella ja neljännellä erikoiskokeella Huttunen ajoikin sitten pohja-ajat, nousten samalla kilpailun johtoon ohi Grzybin. Avauspäivän viimeisellä erikoiskokeella, lyhyellä kaupunkipyörityksellä, Huttuselle tuomittiin kuitenkin viiden sekunnin aikasakko tämän osuttua reittimerkkinä olleeseen kartioon. Näin yötauolle saavuttaessa sijoitus oli toinen ja eroa kärkeen neljä sekuntia.

– Pop-off-venttiilin temppuilu korjaantui ensimmäisessä huollossa, mutta kartioon osuminen oli vähän mystinen juttu. Emme sitä itse noteeranneet. Lauantaille jäi vähän kirittävää, Huttunen kommentoi avauspäivän päätteeksi.

Lauantaina ajettiin neljä erikoiskoetta. Toisen ajopäivän avauksessa Huttunen oli nopein, mutta toisella erikoiskokeella neljäs. Grzybin johtomarginaali ennen kahta viimeistä erikoiskoetta oli 2,4 sekuntia ja kärkikaksikko oli muihin verrattuna täysin omaa luokkaansa, sillä kolmantena ollut Marcin Slobodzian oli jäänyt kärjestä jo yli puoli minuuttia.

Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Huttunen löi Grzybin lähes kymmenellä sekunnilla ja nappasi johtopaikan haltuunsa 7,4 sekunnin turvin, kun ajamatta oli enää viimeinen erikoiskoe. Kilpailun yhdeksäs ja samalla viimeinen erikoiskoe oli pituudeltaan reilut 14 kilometriä ja kun Huttunen kellotti siellä 1,2 sekuntia nopeamman ajan kuin Grzyb, irtosi uran ensimmäinen asfalttirallin yleiskilpailun voitto lopulta 8,6 sekunnin turvin. Slobodzian oli kolmas, häviten Huttuselle jo lähes minuutin.

– Suuria riskejä ei otettu, vaan yritettiin tulla ehjästi. Asfalttivauhti alkaa olla ihan hyvällä tasolla kesän kisojen myötä. Tässä kisassa reitti oli mielestäni haastava, sillä tien pito vaihteli koko ajan ja sen kanssa piti olla tarkkana. Muutenkin pätkät olivat hiukan luonteettomia ajettavia, Huttunen kuvaili.

Seuraavat kaksi kilpailua Huttunen ja Lukka kilpailevat Virossa. 21.-22. elokuuta ohjelmassa on Louna-Eesti Ralli ja 5.-6. syyskuuta Viron MM-ralli. Louna-Eestissä alla on jälleen tehtaan Hyundai, kun taas MM-erikoiskokeille kaksikko suuntaa 2Brally-tiimin Hyundailla. Kun Huttusen kauden aiemmat rallit on ajettu joko lumella tai asfaltilla, on edessä olevat Virossa ajettavat kilpailut hänelle kauden ensimmäiset sorakilpailut.

Rajd Rzeszowskin yleiskilpailun lopputulokset

1) Jari Huttunen Hyundai i20 R5 1.13.50,7
2) Grzegorz Grzyb (POL) Skoda Fabia Rally2 Evo + 8,6
3) Marcin Slobodzian (POL) Hyundai i20 R5 + 53,7
4) Martin Koci (SVK) Skoda Fabia Rally2 Evo + 1.38,8
5) Lukasz Byskiniewicz (POL) Hyundai i20 R5 + 1.51,9
6) Lukasz Kotarba (POL) Citroen C3 R5 + 2.52,8

Huttusen keskinopeus: 108,3 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 4, Kasperczyk 2, Byskiniewicz 1, Grzyb 1, Slobodzian 1

 

Rzeszowski Rally – Huttunen

Jari Huttunen and Mikko Lukka – Rzeszowski Rally 2020
Hyundai Motorsport 2Brally Svarmetal Motorsport & KOWAX racing Gulf Race Fuels Distribution EUSVARMETAL Inmotorsport Martin Vlček Rally Jari Huttunen Jari Huttunen Dawid Marciński Bartlomiej Boruta Arkadiusz Boruta

Julkaissut Hyundai Czech Racing Maanantaina 10. elokuuta 2020

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit