Hymyileekö tässä Chilen MM-rallin musta hevonen? – “Perjantai on tärkeä päivä”

10.5.2019 / 12:13
Teemu Suninen starttaa nyt urallaan 46. kerran MM-ralliin (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna maassa, jossa ei aiemmin MM-sarjan osakilpailua ole ajettu. Lähtökohdiltaan tilanne on siis enemmän kuin hyvä M-Sport Fordin Teemu Suniselle.

Urallaan 46. kerran MM-ralliin starttaava Teemu Suninen, 25, kun lähtee nyt ensimmäistä kertaa MM-ralliin tilanteesta, missä hänen ei tarvitse antaa kilpakumppaneilleen minkäänlaista tasoitusta, Chilessa kun ei yksikään MM-sarjan kuljettajista ole aiemmin kilpaillut. Kenttä on siis täysin avoin ja soralla nopeaksi todistetun Sunisen voidaan odottaa kaiken onnistuessa nousevan taistelemaan aivan kuumimman kärjen sijoituksista.

Uutuuskilpailua on vertailtu kuluneen viikon aikana paljon muihin MM-sarjan osakilpailuihin ja nyt 19. kerran WRC-auton rattiin MM-rallissa hyppäävä Suninen löysi yhtäläisyyksiä ainakin kolmeen eri osakilpailuun.

– Olen kuullut tarinoita, millainen Uuden-Seelannin ralli on ja millainen Wales on hieman kuivempana kilpailuna, mutta mielestäni jotkut tiet muistuttavat myös Puolan kapeita metsäteitä. Täällä mennään samanlaista ränniä, jossa on vaikeita ylityksiä ja puut kasvavat aivan tiessä kiinni, Suninen kuvailee tiedotteessaan.

Sunisen osalta alkukausi oli ajovirheiden myötä todellinen Via Dolorosa, kärsimysten tie, mutta Korsikan viides sija ja Argentiinan seitsemäs sija ovat tuoneet tekemiseen jo varmuutta ja sitä kautta kaivattua itseluottamusta. Torstaina ajetulla testierikoiskokeella Suninen ja kartanlukija Marko Salminen olivat yhdeksänneksi nopeimpia. Suninen odottaa kilpailun avauspäivästä kaikkein haastavinta.

– Perjantai on päivänä vähän sellainen mietityttävä, koska silloin on selkeästi mutaisempaa ja aika hidastakin. Se on tärkeä päivä itsellenikin. Lauantaina ja sunnuntaina on paljon irtosoraa, jopa normaalia sorarallia enemmän. Kun ajoimme erikoiskokeita ensimmäisen kerran, pinta oli kova ja raskas renkaalle, mutta kun tulimme puoli tuntia myöhemmin, tie olikin lanattu ja paljon irtosoraa pinnassa, Suninen ihmetteli.

Sunnuntain erikoiskokeilla luvassa on myös todellista ilmalentoa kotimaisen Neste Rallin tyyliin.

– Sunnuntaina toisella erikoiskokeella on tosi teräviä hyppyjä. Ne voivat heittää autoa aika paljon ja on vaikeaa arvioida, miten kovaa kestää ajaa nypyn yli. Olihan tuossa haastetta saada reitti paperille. Nuotituksessa oli tosi paljon sumua joten vaikeaksi se menee, kun ei tiedä missä on. Nyt täytyy tehdä vielä hyvä työ järjestäjän videoiden kanssa, jotta näkee millaisia tiet ovat ilman sumua, Suninen päätti.

Chilen MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy perjantaina kello 15.00 Suomen aikaa. Maaliin saavutaan sunnuntai-iltana.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit