MOTORSPORT

Hyundai-kaksikko hallitsi testierikoiskoetta – Rovanperä löysi heti huippuvauhdin

Rallin MM-sarjan kauden ensimmäinen osakilpailu Ranskan Alpeilla pyörähtää erikoiskokeiden osalta käyntiin tänään torstaina, mutta eilen keskiviikkona tallit ja kuljettajat hakivat vielä viimeisiä kilpailusäätöjä ja sitä parasta mahdollista fiilistä lyhyeltä testierikoiskokeelta. Hyundai-kaksikko oli parhaassa vauhdissa, mutta erot kärjessä olivat minimaalisen pienet.

Monte Carlon MM-rallin 3,35-kilometrinen testierikoiskoe ajettiin vuoristoteillä lähellä Gapissa sijaitsevaa rallin kilpailukeskusta ja huoltoparkkia. Olosuhteet olivat aurinkoiset, tienpinta oli kuiva, mutta kuljettajien kommenttien perusteella matkalle mahtui myös tiellä olleen mudan aiheuttamaa liukkautta.

Osa WRC-kuljettajista ajoi testierikoiskokeen läpi neljään kertaan ja viisi kuljettajaa viiteen kertaan, kun taas Andreas Mikkelsen tyytyi kolmeen ajokertaan. Mikkelsenin sijoitus oli viides, mutta sen sijaan norjalaisen tallikaverit, Hyundai-kaksikko Thierry Neuville – Dani Sordo, täräytti session kaksi nopeinta aikaa. Kaksikon välinen aikaero oli vain yksi sekunnin kymmenys ja sekä Neuville, että Sordo ajoivat nopeimman aikansa ensimmäisellä ajokerralla.

Ensimmäistä MM-ralliaan Toyotalla ajava Ott Tänak oli kolmanneksi nopein ja eroa Neuvilleen tuli puoli sekuntia. Kris Meeke piti parhaana Citroen-kuljettajana neljänneksi nopeinta vauhtia ja viisi kertaa testierikoiskokeen läpi ajanut Jari-Matti Latvala parhaana suomalaiskuljettajana oli kuudes. Latvalan nopein aika syntyi neljännellä ajokerralla. Neuvillelle töysäläinen hävisi 1,3 sekuntia.

– Kahdella ensimmäisellä ajokerralla en ollut ihan täysin tyytyväinen siihen miten auto kääntyi mutkaan mentäessä. Huollossa auton etupäähän tehtiin muutoksia, se auttoi ja sain siitä lisää itseluottamusta. Torstaina startti Sisteronista tulee olemaan vaikea. Suurimmaksi osaksi pito on siellä hyvä, mutta on siellä myös jäinen osuus alas tultaessa, missä täytyy olla todella tarkkana, Latvala ennakoi Toyota Gazoo Racingin tiedotteessa.

“Kaikki meni meidän osalta hyvin”

M-Sportin Ford-trio ei vielä tässä vaiheessa kärkivauhtiin yltänyt. Hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier oli seitsemänneksi ja Elfyn Evans kahdeksanneksi nopein. Keikkakuski Bryan Bouffier ei mahtunut kymmenen parhaan joukkoon. Esapekka Lappi avasi uransa ensimmäisen WRC-autolla ajettavan Monte Carlon MM-rallin testierikoiskokeen 10. nopeimmalla ajalla. Latvalan tavoin myös Lappi ajoi “shakedownin” läpi viiteen kertaan.

– Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että fiilis on varsin hyvä. Kahdella ensimmäisellä ajokerralla minulla ei ollut ihan täyttä luottoa, mutta teimme sen jälkeen pieniä muutoksia autoon ja se auttoi todella paljon. Lähestyn tulevaa rallia aika varovaisella taktiikalla. Kisan aikana voi tapahtua paljon ja toivon, että tämä varovainen taktiikka tuottaa tulosta sunnuntaina. Yritän nostaa vauhtiani kisan edetessä, Lappi suunnitteli.

Toyota Gazoo Racingin urheilujohtajana ensimmäisen täyden kautensa aloittanut Kaj Lindström oli tyytyväinen tallinsa otteisiin testierikoiskokeella.

– Kaikki meni meidän osalta hyvin. Testierikoiskoe täällä on enemmänkin luottamuksen “buustausta” ja kuljettajat vaikuttivat olleen ajon jälkeen tyytyväisiä, joten me olemme valmiita ralliin, Lindström vakuuttaa.

WRC2-luokassa nopeinta vauhtia piti Eric Camilli. Kalle Rovanperän avaus oli todella hyvä, sillä puuppolalainen hävisi Camillille vain 0,2 sekuntia ollen luokan toiseksi nopein kuljettaja. Teemu Suninen kirjautti kolmanneksi nopeimman ajan, mutta eroa Rovanperään kertyi peräti kaksi sekuntia.

WRC3-luokan MM-pisteistä Monte Carlossa ajavista kuljettajista Jean-Baptiste Franceschi oli nopein. Taisko Lario oli myös heti hyvässä vauhdissa ollen toiseksi nopein. Lario hävisi Franceschille 6,5 sekuntia, mutta siinä missä ranskalainen ajoi testierikoiskokeen läpi kolme kertaa tehden nopeimman aikansa juuri sillä kolmannella ajokerralla, Lariolle riitti kaksi ajokertaa. Ennen Franceschin kolmatta ajokertaa kaksikon välinen aikaero oli 3,1 sekuntia.

Monte Carlon MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy torstai-iltana kello 22.43 Suomen aikaa ja ralli päättyy sunnuntaina. Latvalan mainitsema Sisteronin erikoiskoe toimii siis tämänvuotisen kilpailun avauserikoiskokeena ja haaste heti alkuun onkin todella kova, sillä se ajetaan toiseen suuntaan kuin yleensä on ajettu, pituudeltaan se on tämänvuotisen Monte Carlon MM-rallin pisin erikoiskoe ja kaiken lisäksi se ajetaan illan pimeydessä.

UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Testierikoiskokeen tulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 2.00,2
2) Dani Sordo (Hyundai) + 0,1
3) Ott Tänak (Toyota) + 0,5
4) Kris Meeke (Citroen) + 0,7
5) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 0,8
6) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 1,3
7) Sebastien Ogier (Ford) + 1,4
8) Elfyn Evans (Ford) + 1,9
9) Craig Breen (Citroen) + 2,7
9) Esapekka Lappi (Toyota) + 2,7

———-

13) Kalle Rovanperä (Skoda) + 13,9 WRC2
14) Teemu Suninen (Ford) + 15,9 WRC2
31) Taisko Lario (Peugeot) + 38,2 WRC3

Lue myös! WRC faktat 1/2018: Monte Carlon MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu (25.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com