Hyundaille kaksoisvoitto, Latvala Power Stagen kuningas – “Mestaruustaistelusta tulee todella mielenkiintoinen”

2.7.2017 / 15:03
Thierry Neuville on tänä vuonna voittanut Korsikassa, Argentiinassa ja Puolassa (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Puolan MM-rallista tuli todellinen täysosuma Hyundaille. Valmistajien maailmanmestaruudesta kovaa taistelua M-Sportin kanssa käyvä Hyundai saavutti Thierry Neuvillen ja Hayden Paddonin toimesta kauden kahdeksannesta osakilpailusta kaksoisvoiton ja tallin menestystä täydensi Dani Sordo neljännellä sijallaan. Jari-Matti Latvalan viikonlopun pettymystä lievensivät hieman Power Stagen voitto ja viisi MM-pistettä.

Taistelu Puolan MM-rallin voitosta ratkesi kaksi erikoiskoetta ennen maalia, kun Thierry Neuvillen kanssa hurjaa sekuntitaistelua käynyt Ott Tänak ajoi ulos romuttaen Fordinsa sellaiseen kuntoon, että edessä oli keskeytys. Sen jälkeen Neuvillelle riitti enää vain ajaa auto ehjänä maaliin, koska toiseksi noussut tallikaveri Hayden Paddon oli jäänyt belgialaisesta jo toista minuuttia. Neuvillelle nyt tullut voitto on kauden kolmas.

– Olen todella onnellinen. Olemme olleet todella vahvoja parissa viimeisimmässä rallissa. Ykköstavoite täällä oli saavuttaa (Sebastien) Ogieria MM-pisteissä ja nyt olemme tehneet sen kahdessa rallissa peräkkäin. Hän on edelleen se mies joka pitää pystyä voittamaan, Neuville kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kolmanneksi Puolassa ajanut Ogier saalisti nyt 19 pisteen saaliin ja MM-pistejohtajan kokonaissaldo kahdeksasta osakilpailusta on 160 pistettä. Neuvillen Puolasta saavutetut 26 MM-pistettä nostavat hänet 149 pisteeseen. Neuvillen voittomarginaali Puolassa oli lopulta lähes puolitoista minuuttia. Harvinaista herkkua tämän vuoden MM-sarjassa, että viimeisillä erikoiskokeella voittaja voi jo ottaa hieman rennommin.

– Viidessä viimeisimmässä rallissa olemme käyneet taistelua viimeisen erikoiskokeen aivan viimeisille metreille asti. Täällä olin oikein tyytyväinen siihen, että sain viimeisellä erikoiskokeella ottaa hieman rennommin, koska johtomarginaali oli sen verran iso. Mestaruustaistelusta tulee todella mielenkiintoinen, Neuville hehkutti.

“Suuri helpotus, tuntuu voitolta”

Ogierin viikonloppuun mahtui niin paljon erilaisia tapahtumia ja vastoinkäymisiä, että kolmas sija oli nelinkertaiselle maailmanmestarille tässä kohtaa enemmän kuin torjuntavoitto mestaruustaistelun kannalta.

– Olen onnellinen, että pääsimme maaliin. Ei mikään ansaittu palkintosijoitus, mutta näin se joskus menee ja se on vain otettava. Olen pahoillani Ottin puolesta, hän teki fantastista työtä ja oli todella nopea täällä, Ogier harmitteli tallikaverinsa Tänakin keskeytystä.

Toiseksi ajaneelle Hayden Paddonille palkintosijoitus oli kauden ensimmäinen.

– Suuri helpotus ja tämä tuntuu siltä kuin olisi voittanut. Ette pysty kuvittelemaankaan sitä miten vaikea tämä vuosi on ollut. Suuri kiitos tallille, he ovat olleet todella kärsivällisiä, Paddon kiitteli.

Dani Sordon neljäs sija toi Hyundaille Puolan MM-rallista komean tulosrivin 1-2-4. Stephane Lefebvre nousi viimeisellä erikoiskokeella viidenneksi ohi Teemu Sunisen, joka pyörähti ja menetti aikaa sen verran, että 18,2 sekunnin etu ranskalaiseen nähden vaihtui loppumetreillä viiden sekunnin tappioksi. Siitäkin huolimatta Sunisen esitys WRC-debyytissään oli loistava, vaikka rallin jälkeen pettymys ajovirheen takia päällimmäisenä nuoren suomalaisen olemuksesta paistoikin.

– En tiedä mitä tapahtui, auton peräpää lähti irti tiestä. Paikka taisi olla sama missä Tänak ajoi ulos. Onnistuin kuitenkin pitämään auton tiellä. Erittäin suuri pettymys tehdä virhe viimeisellä erikoiskokeella, Suninen harmitteli.

Lauantaina kolmannelta sijalta keskeyttämään joutunut Jari-Matti Latvala pääsi Ralli 2 -säännön turvin mukaan erikoiskokeille sunnuntaina ja suomalaisen pettymystä lievensivät hieman rallin viimeisen, Power Stage -erikoiskokeen voitto ja siitä saavutetut viisi MM-pistettä. Niiden ansiosta Latvala nousi kuljettajien MM-pisteissä kolmanneksi ohi Tänakin.

Rallin MM-sarja jatkuu heinäkuun lopulla Suomessa. Lisää tunnelmia Puolan MM-rallista luvassa sunnuntain ja maanantain aikana.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 2.40.46,1
2) Hayden Paddon (Hyundai) + 1.23,9
3) Sebastien Ogier (Ford) + 2.20,8
4) Dani Sordo (Hyundai) + 2.47,4
5) Stephane Lefebvre (Citroen) + 3.11,8
6) Teemu Suninen (Ford) + 3.16,8
7) Mads Östberg (Ford) + 3.39,6
8) Elfyn Evans (Ford) + 4.39,1
9) Andreas Mikkelsen (Citroen) + 4.43,5
10) Juho Hänninen (Toyota) + 4.53,7

Neuvillen keskinopeus: 116,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Neuville 9, Latvala 4, Evans 3, Paddon 3, Tänak 2, Suninen 1

 

 

Lue myös! Video: Näin ratkesi Puolan MM-rallin voittotaistelu, Tänakin ulosajo

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit