Isä jännittää poikansa MM-debyyttiä, mutta ei neuvo – “Kyllä Kalle tietää mitä tekee”

26.10.2017 / 06:06
Harri Rovanperä ja Ford Fiesta R5, jolla Kalle kilpailee Walesin MM-rallissa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Urallaan reilut 100 MM-rallia ajanut Harri Rovanperä on seurannut läheltä ja tarkasti poikansa Kallen uraa ja on tottakai paikan päällä Chesterissä tällä viikolla, kun Kalle kilpailee ensimmäistä kertaa urallaan MM-rallissa.

Kalle Rovanperän ura on edennyt viimeisten parin vuoden aikana hurjaa vauhtia ja nyt rallin huippulupaus on jo saavuttanut sen tason, mitä ei uskottu vielä tapahtuvan tämän vuoden aikana. Osallistuminen uran ensimmäiseen MM-ralliin jo 17-vuotiaana kun vaati Rovanperän kohdalla suomalaisen ajokortin poikkeusluvalla vuoden etuajassa ja sellainen Rovanperälle myös myönnettiin.

Kallen isä Harri Rovanperä on nähnyt poikansa tähänastisen uran erilaiset käänteet läheltä ja kun takana on kaksi Latvian mestaruutta, kaksi SM-rallin voittoa, kilpailukokemusta Italian asfaltilta ja lokakuun alkupuolella tullut Latvian EM-rallin kakkossija, ei isä nyt edessä olevan MM-rallin kohdalla osaa enää oikein hätkähtää uutta tilannetta. Näihin nopeisiin käänteisiin Kallen kohdalla kun on jo tottunut.

– Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta onhan MM-ralli tietysti aina MM-ralli, Harri Rovanperä kommentoi UrheiluUutiset.comille Walesin MM-rallin aattona.

Haastatteluhetkellä seisomme Harrin kanssa M-Sportin varikkopilttuun edessä ja vieressämme tallin mekaanikot viimeistelevät Kallen Ford Fiesta R5 -autoa seuraavana päivänä käynnistyvään kilpailuun. Harri muistuttaa tulevan kilpailun haasteellisuudesta.

– Tiedän itse miten vaikeille teille nyt mennään. Jostainhan se on aloitettava ja kokemusta alettava hakemaan. Tehdä nuottia ja opetella sitä. Vuoden päästä tänne on sitten jo huomattavasti helpompi tulla. Ensimmäinen kerta täällä on varmasti vaikea. Uusi auto, uusi kartturi, ensimmäistä kertaa toisen merkkiset renkaat. Siinä on jo pelkästään oma työmaansa siinä yhtälössä, Harri muistuttaa.

 

 
Hyundai Wales 2017

 

 
“Maltti on nyt valttia”

Kuten edellä tuli todettua, niin Kalle on jo nuoreen ikäänsä nähden ehtinyt kerätä kilpailukokemusta erilaista olosuhteista ja erilaisilla autoilla. Harrin mukaan poika ei ole MM-debyyttinsä lähestyessä millään tavalla juurikaan muuttunut.

– Ei ole, kyllä se on ihan samanlainen. Päivällä tuossa nähtiin lounasaikaan, niin ei siitä mitään huomannut, että kisa lähestyy. Tottakai se jännittää vähän enemmän, se on ihan luonnollistakin. Mutta luulen, että Kalle sulkee sen asian pois siinä vaiheessa, kun kypärä laitetaan päähän. Varmaan kysymysmerkkejä on lähinnä autosta, että miten sen istuu käteen, että saisi siihen hyvän fiiliksen ja rytmin ajamiseen. En usko, että mitään muuta on.

Harri on jo lähes kyllästymiseen asti saanut olla vastailemassa eri tahojen esittämiin kysymyksiin siitä, että jakaako tässä isä-poika-suhteessa isä pojalleen neuvoja ja jos jakaa, niin kuunteleeko poika.

– Moni sitä kysyy aina, että millaisia ohjeita minä annan Kallelle ralleihin, niin kyllä minä en anna minkäänlaisia ohjeita. Kyllä Kalle tietää mitä tekee. Ja jatkan samaa linjaa nytkin, niin kuin aikaisemminkin, että en ala mitään neuvoja tuputtamaan. Eikä Kalle ole kysynytkään vielä ainakaan mitään. Nyt kun nuotit on valmiit, niin ei se varmaan mitään tule kysymäänkään, Harri naurahtaa.

Se on täysin selvää, että aiempiin Kallen ajamiin ralleihin verrattuna nyt edessä oleva haaste on siinäkin mielessä kovempi, että neljäpäiväisen kilpailun ek-kilometrit pyörähtävät yli 300:n ja siirtymäosuuksineen ajamista tulee viikonlopun aikana lähes 1500 kilometriä. Lisähaastetta tuo vielä se, että Walesissa ei huoltotaukoja juurikaan ole, vaan nopeuskilpailun sijaan kyseessä on ehkä enemmänkin kestävyyskilpailu. Virheisiin ei ole varaa, koska huoltoon autoa korjaamaan pääsee vain harvoin.

– Maltti on nyt valttia. Ja ei kannata hätääntyä jos ei heti tule mieleisiä aikoja. Tämä on niin pitkä kilpailu, että perjantain tuloksella ei ole vielä mitään merkitystä. Lauantai-iltana, muistelen vaan niitä omia vanhoja aikoja, niin sitten tilanne on aina toinen. Se vaan pitää malttaa täällä, kun ei ole kuitenkaan niin nopeatempoinen kilpailu mitä aikaisemmin on ollut. Rauhassa vaan kun malttaa aloittaa ja sisäistää teiden luonteet, päästä siitä jyvälle, niin se tulee aika automaattisesti sieltä. Ettei lähde hampaat irvessä vääntämään, eikä varmasti lähdekään, Harri Rovanperä ennakoi.

Walesin MM-ralli käynnistyy lyhyellä yleisöerikoiskokeella torstai-iltana kello 21.00 Suomen aikaa. UrheiluUutiset.com seuraa tapahtumia paikan päällä Chesterissä koko ralliviikon ajan.

Lue myös!

Video! Hyppää Rovanperän Fordin kyytiin Wales-testeissä – “Tykkään ajaa haastavissa olosuhteissa” (25.10.2017)
WRC faktat 12/2017: Walesin MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu (26.10.2017)

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti

Selivaara logo 2017


Facebook kommentit