MOTORSPORT

Jansson jättää Itärallin väliin – “Vaikuttunut siitä, miten suomalaiset hallitsevat lumen ja jään”

Jacob Janssonin alkukausi rallin SM-sarjassa on ollut vaikea ja täynnä pettymyksiä. Kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa kaksi keskeytystä kokenut moninkertainen Ruotsin rallimestari ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että lauantaina Joensuussa ajettava talvikauden viimeinen SM-ralli jää väliin auton tekniikkamurheiden takia.

Viime syksynä ajetun ja tuolloin Jacob Janssonin, 26, osalta hyvin sujuneen Lempäälän SM-rallin innoittamana Jansson päätti osallistua tänä vuonna rallin SM-sarjaan ja ajaa sarjan kaikki seitsemän osakilpailua SM2-luokassa. Nyt tuo suunnitelma kutistuu siis ainakin yhden SM-rallin verran, sillä Janssonia ja kartanlukija Stefan Gustafssonia ei lauantaina Joensuussa ja Itärallissa nähdä. Jansson ilmoitti Facebook-sivullaan tulevan kilpailun alla, että auton tekniikkamurheet eivät mahdollista osallistumista.

SM-sarjan avausosakilpailussa Rovaniemellä tammikuun viimeisenä viikonloppuna Jansson taisteli lähes maaliin asti sijoituksista SM2-luokan kärkiviisikossa. Kilpailu tosin käynnistyi epäonnekkaasti, kun avauserikoiskokeella kuljettajan ja kartanlukijan kypäräpuhelimet eivät toimineet ja johtojen korjaaminen vaati pysähtymistä tien varteen kesken ajon. Aikaa kului sen verran paljon, että eroa kärkeen tärähti heti avauksessa yli 46 sekuntia.

Seuraavat neljä erikoiskoetta Jansson nakutti aikoja tasaisesti kärkiviisikkoon ja yötauolle saavuttaessa sijoitus oli neljäs, vain reilut 10 sekuntia kolmannesta sijasta jääneenä. Lauantain toisella erikoiskokeella Untamovaarassa Jansson ajoi kolmanneksi nopeimman ajan. Kahdeksan erikoiskokeen jälkeen sijoitus oli neljäs, mutta tuo kahdeksas erikoiskoe jäikin sitten Janssonin osalta viimeiseksi vuoden 2018 Tunturirallissa.

– Kahdeksannen erikoiskokeen jälkeen nousimme ulos autosta ja huomasimme, että öljynjäähdytin oli hajalla, emmekä pystyneet korjaamaan sitä. Kilpailu oli näin ollen ohi, Jansson harmitteli.

Ensimmäistä kertaa urallaan suomalaiseen talviralliin osallistunut Jansson oli ihmeissään siitä, millaista vauhtia sinivalkoiset rattitaiturimme erikoiskokeilla painoivat menemään.

– Olen todella vaikuttunut siitä, miten suomalaiset kuljettajat hallitsevat lumen ja jään. Uskomatonta, Jansson hehkutti.

Mikkelin SM-rallissa helmikuussa Jansson avasi toisen ajopäivän ajamalla SM2-luokan pohja-ajan. Janssonin hyvin alkanut kilpailu koki kuitenkin pettymyksen heti seuraavalla erikoiskokeella, kun Mitsubishi reistaili ja eroa kolmannella, neljännellä, sekä viidennellä erikoiskokeella kärkeen kertyi yli minuutin verran.

Huoltotauolla autoa ei saatu kuntoon ja Jansson kommentoikin, että pyrkii vain ajamaan varmasti maaliin ja yrittää ottaa ne SM-pisteet mitkä on mahdollista ottaa. Tuo suunnitelma kuitenkin kariutui kuudennella, rallin toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, kun Janssonin auto lipsahti lumipenkan puolelle ja edessä oli keskeytys ulosajon seurauksena.

Katso alapuolelta video, Janssonin ja Gustafssonin SM2-luokan pohja-aika Mikkelin SM-rallin toisella erikoiskokeella!

 

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Jacob Jansson (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com