Jari-Matti Latvala historialliseen voittoon Korsikalla

4.10.2015 / 20:43

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu Korsikan saarella Ranskassa päättyi suomalaisjuhliin, kun Jari-Matti Latvala kartturinaan Miikka Antila toi Volkswagenin ensimmäisenä ruutulipulle. Voitto on suomalaisittain sikäli historiallinen, että Latvalasta tuli vasta rallin MM-sarjan historian toinen suomalainen, joka on onnistunut voittamaan MM-rallin Korsikan saarella. Ennen Latvalaa suomalaisista Korsikalla oli onnistunut voittamaan vain vuosina 1983-1984 Lancialla ykköseksi ajanut Markku Alen.

Korsikan MM-rallin päätöspäivänä ajetttiin kolme erikoiskoetta, joiden yhteispituudeksi tuli reilut 90 kilometriä. Lauantain jälkeen rallia johtanut Jari-Matti Latvala lähti sunnuntain etapille vain kahden sekunnin johtoasemassa Fordin Elfyn Evansiin nähden, mutta vain harva uskoi britin toden teolla pystyvän haastamaan Volkswagen-tähteä voittotaistelussa. Ja heti sunnuntain avauksessa Latvala näytti parasta osaamistaan ratkaisten käytännössä kaksintaistelun, kun hän oli peräti 15,6 sekuntia Evansia nopeampi. Kahdeksannella erikoiskokeella eroa tuli lisää 15,1 sekuntia joten rallin viimeiselle erikoiskokeelle lähdettiin Latvalan johtaessa yleiskilpailua yli puolella minuutilla.

Rallin viimeinen erikoiskoe oli tuttuun tapaan Power Stage-erikoiskoe ja sieltä kirkkaimmat MM-pisteet nappasivat ilman paineita super ralli-säännön turvin mukana olleet ja aiemmin rallissa mahdollisuutensa kärkisijoihin yleiskilpailussa menettäneet Volkswagenin Sebastien Ogier, sekä Fordin Robert Kubica. Latvala oli päätös-ek:lla kolmas napaten yhden lisäpisteen. Viikonlopun tärkein anti oli kuitenkin kauden kolmas MM-osakilpailuvoitto ja toinen peräkkäinen voitto Ranskan MM-rallissa. Latvala oli ykkönen myös vuosi sitten Ranskan asfaltilla, mutta silloin ajettiin Alsacen maakunnassa.

– Loistava viikonloppu! Emme ajaneet aivan maksimivauhtia missään vaiheessa, koska on pitänyt olla todella varovainen näissä vaikeissa olosuhteissa. Olen todella onnellinen, että pystyin uusimaan Ranskan MM-rallin voiton ja tällä kertaa täällä Korsikalla, Latvala hehkutti.

Mikkelsenin hurja takaa-ajo päättyi pettymykseen

Evans joutui lopulta taistelemaan kakkossijastaankin kynsin ja hampain, kun Volkswagenin Andreas Mikkelsen hyökkäsi rajusti takaa jahdatessaan saksalaistallille kaksoisvoittoa. Puolen minuutin takaa-ajomatkalta päätöspäivään startannut Mikkelsen hävisi lopulta kaksintaistelun Evansille 3,2 sekunnilla. 26-vuotiaalle britille kakkossija on uran paras sijoitus MM-rallissa ja toinen palkintopallisijoitus. Tämän vuoden Argentiinan MM-rallissa Evans sijoittui kolmanneksi.

– Andreas hyökkäsi todella rajusti tänään. Mietin koko ajan, että kun vain ajan puhtaasti maaliin niin pidän sijoitukseni. Kyllä, olen erittäin onnellinen juuri nyt. Vaikeiden aikojen ja saadun kritiikin jälkeen kiva onnistuakin välillä, Evans hymyili maalissa.

Viidentenä lauantain jälkeen ollut Hyundain Kevin Abbring koki pettymyksen sunnuntain toisella erikoiskokeella hollantilaisyllättäjän jouduttua keskeyttämään ulosajoon. Tallikaveri Hayden Paddon nousi viidenneksi ja Citroenin Mads Östberg putosi yhden sijoituksen ollen kuudes. Hyundain Dani Sordo oli sunnuntaina erinomaisessa vauhdissa ajaen yhden pohja-ajankin ja nousten lauantain 11. sijalta lopputuloksissa seitsemänneksi.

Kaksi suomalaista viiden parhaan joukossa WRC 2:ssa

WRC 2-luokassa voittoon ajoi Fordilla ranskalainen Julien Maurin. Skodan Esapekka Lappi oli hienosti toinen jääden Maurinista 20,9 sekuntia. Toinen suomalainen, Fordilla ajava Teemu Suninen, sijoittui lopputuloksissa viidenneksi.

– Hyvät pisteet, mikä on hienoa, mutta yritin tosissaan voittaa täällä, koska se olisi ollut MM-taistelun kannalta parempi. Olin vaan liian hidas, minun täytyy parantaa jatkossa. Maurin oli liian nopea meille tällä kertaa. Siitä olen onnellinen, että selvisimme maaliin. Siihen pitää olla tyytyväinen, Lappi kommentoi.

– Todella haastava ralli, mutta selviydyimme maaliin ja olen siitä varsin onnellinen, Suninen puolestaan hehkutti Korsikan MM-rallin maalissa.

Yleiskilpailun lopputulokset

1. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 2:39:46,7
2. Elfyn Evans (Ford) + 43,1
3. Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 46,3
4. Kris Meeke (Citroen) + 1:33,4
5. Hayden Paddon (Hyundai) + 1:53,6
6. Mads Östberg (Citroen) + 1:59,8
7. Dani Sordo (Hyundai) 2:10,4
8. Bryan Bouffier (Ford) + 2:12,8
9. Stephane Sarrazin (Ford) + 2:39,3
10. Ott Tänak (Ford) + 3:43,0

Latvalan keskinopeus 92,1 km/h
Pohja-ajat: Ogier 4, Latvala 1, Kubica 1, Evans 1 ja Sordo 1

Jari Hotti


Facebook kommentit