Jari-Matti Latvala nousi kolmanneksi

22.1.2016 / 20:11
Jari-Matti Latvalan tasainen ja virheetön ajo perjantaina nosti suomalaisen kolmanneksi (Kuva: Volkswagen Motorsport)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan avausosakilpailu Ranskan Alpeilla on jo kahden ajopäivän aikana tarjonnut runsaasti jännitystä ja dramatiikkaa. Sebastien Ogierin ja Kris Meeken välinen voittotaistelu toisen ajopäivän huoltotauon jälkeisellä osuudella oli huikeaa seurattavaa ja avauspäivänä vaisusti esiintynyt Jari-Matti Latvala puolestaan nousi perjantain aikana tasaisella ja virheettömällä ajolla torstain seitsemänneltä sijalta kolmanneksi.

Volkswagenin Sebastien Ogier johti Monte Carlon MM-rallia viiden ajetun erikoiskokeen jälkeen 1,5 sekunnin erolla ennen Citroen-yllättäjää Kris Meekea. Huoltotauon jälkeen rallin kuudennella erikoiskokeella Ogier päihitti Meeken 3,5 sekunnilla kasvattaen kokonaisjohtonsa jo viiteen sekuntiin. Meeke ei tästä kuitenkaan häkeltynyt, vaan iski heti seuraavalla erikoiskokeella taululle hurjan pohja-ajan voittaen Ogierin 5,8 sekunnilla ja ranskalainen jäi ensimmäistä kertaa ek-ajoissa kahden parhaan ulkopuolelle ollen kolmas. Johtopaikka oli siis jälleen vaihtunut ja tällä kertaa Meeken johtomarginaali oli 0,8 sekuntia.

Perjantain ajopäivän päättänyt kahdeksas erikoiskoe oli kuitenkin jälleen Ogierin näytöstä ja kun hän oli aiemmin tällä samalla erikoiskokeella aamupäivällä voittanut Meeken 8,2 sekunnilla, nyt eroa kertyi peräti 10,3 sekuntia ja näin Ogier nappasi johtopaikan takaisin itselleen. Eroa ennen lauantaita on nyt 9,5 sekuntia. Meeke hävisi perjantaina Les Costesin kahdesti ajetulla erikoiskokeella Ogierille yhteensä hurjat 18,5 sekuntia ja tämä sai britin mietteliääksi perjantain viimeisen erikoiskokeen maalissa.

– Tällä erikoiskokeella on pakko olla jotain sellaista minkä vain Seb (Ogier) tietää! Hän taitaa asua vain kolmen kilometrin päässä täältä, joten mielelläni suon tämän hänelle. Ei minulla ollut täällä mitään mahdollisuuksia kamppailla häntä vastaan, mutta rallia on vielä paljon ajamatta, Meeke katsoi luottavaisin mielin jo kohti tulevaa.

Ogier oli tyytyväinen suoritukseensa toisena ajopäivänä.

– Hieno kaksintaistelu tänään Krisin kanssa, hän ajaa todella hyvin. Olen tyytyväinen omaan päivääni, joitakin pieniä virheitä siellä ja täällä, mutta kaiken kaikkiaan hyvä päivä, Ogier kommentoi.

“Tähtäin on sijoittua kärkikolmikkoon”

Jari-Matti Latvalan taistelu kolmannesta sijasta tallikaveri Andreas Mikkelsenia vastaan kääntyi suomalaisen eduksi iltapäivän toisella erikoiskokeella, missä hän voitti norjalaisen yli puolella minuutilla.

– Erikoiskoe lähti hyvin käyntiin, mutta sitten pyörähdin, jouduin kääntymään ympäri ja siinä kului aikaa. Sen jälkeen yritin liikaa saada taas rytmistä kiinni ja ajo sekosi, Mikkelsen harmitteli.

Perjantain viimeisellä erikoiskokeella Latvala kasvatti johtoaan Mikkelseniin 8,6 sekunnilla ja heidän välinen kokonaisero on kahden ajopäivän jälkeen 25,7 sekuntia suomalaisen eduksi. Latvala kommentoi useaan otteeseen perjantain aikana, että ei pyri tässä rallissa haastamaan riskirajoilla ajamalla Ogieria voittotaistelussa, vaan ajaa mahdollisimman hyvää sijoitusta ja pistesaalista MM-taistelua silmällä pitäen. Samanlaisella taktiikalla hän ajoi vuosi sitten avausosakilpailussa toiseksi ja silloin Latvala hehkutti saaneensa uransa parhaimman startin kauteen.

– Olen koko ajan sanonut, että minun tarkoituksena täällä ei ole taistella voitosta. Jos sijoitun kärkikolmikkoon, se olisi loistavaa – se on minun tähtäimessä. Jos minulla on luottavainen olo, yritän hyökätä, mutta jos ei, niin sitten ei hyökätä, Latvala taustoitti.

Jos nähtiin perjantaina aamupäivällä useita ulosajoja, niin myös iltapäivällä pelti kolisi. Ford-kuljettajat Eric Camilli, sekä Lorenzo Bertelli ajoivat ulos kuudennella erikoiskokeella joutuen keskeyttämään. Erityisesti Camillille keskeytys oli iso pettymys, sillä ensimmäistä kertaa urallaan WRC-auton ratissa ollut ranskalainen oli kiilannut tuloslistalla jo sijalle kahdeksan. Viime kaudella WRC 2-luokassa kilpaillut Camilli korvasi tällä kaudella M-Sportin ykköstiimissä virolaisen Ott Tänakin.

Lappi kuudennella ek:lla kolmanneksi nopein

WRC 2-luokassa Fordilla ajava britti Elfyn Evans dominoi perjantain ajopäivää ollen luokan nopein kaikilla kuudella erikoiskokeella. Evans nousi torstain viidenneltä sijalta ylivoimaiseen johtoon ja on vahvasti matkalla kohti luokkavoittoa. Evansin ero toisena ajavaan Skodan Armin Kremeriin on reilut puolitoista minuuttia. Torstain jälkeen johtanut Citroenin Quentin Gilbert putosi perjantaina neljänneksi ja 53-vuotias ranskalainen Peugeot-kuljettaja Francois Delecour puolestaan neljänneltä sijalta kahdeksanneksi. Urallaan neljä MM-rallia mm. Monte Carlon vuonna 1994 voittanut Delecour nähtiin ensimmäisen kerran tässä rallissa kilpailijana jo vuonna 1984.

Suomalaiskaksikon Esapekka Lappi – Teemu Suninen kaksintaistelu tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa lauantaina. Skodalla ajavien Lapin ja Sunisen välinen ero sijoilla yhdeksän ja kymmenen on perjantain jälkeen 20,9 sekuntia. Sekä Lappi, että Suninen ilmoittivat ennen rallia lähtevänsä Monte Carlon MM-ralliin opintomatkalle hakemaan kokemusta vaikean rallin vaikeista olosuhteista ja perjantaina saatiin hyvä näyte siitä, mitä kokemuksen karttuminen tarkoittaa näiden kahden lahjakkaan kuljettajan nopeudessa. Aamupäivällä Lappi kirjautti ek-sijoitukset 10-12-7 ja Suninen 13-9-8. Kun samat erikoiskokeet ajettiin iltapäivällä uudestaan, Lapin sijoitukset olivat 3-5-8 ja Sunisen 8-7-4.

Monte Carlon MM-rallin kolmas ajopäivä käynnistyy lauantaina kello 9.04 Suomen aikaa ajettavalla lähes 52 kilometriä pitkällä erikoiskokeella. Ralli päättyy sunnuntaina ja rallin MM-sarjan avausosakilpailun tapahtumia seurataan tiiviisti UrheiluUutiset.comin sivuilla.

Lue myös! Perjantain aamupäivän tapahtumat

Yleiskilpailun tilanne 8/16 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 1.29.06,1
2) Kris Meeke (Citroen) + 9,5
3) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 1.08,1
4) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 1.33,8
5) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.47,8
6) Mads Östberg (Ford) + 2.18,5
7) Dani Sordo (Hyundai) + 3.07,8
8) Stephane Lefebvre (Citroen) + 3.32,0
9) Bryan Bouffier (Ford) + 4.18,6
10) Ott Tänak (Ford) + 5.25,8

EK-pohjat: Ogier 5, Meeke 3
Ogierin keskinopeus: 106,5 km/h

WRC 2-luokan tilanne 8/16 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans (Ford) 1.36.24,0
2) Armin Kremer (Skoda) + 1.32,0
3) Julien Maurin (Skoda) + 1.42,9
4) Quentin Gilbert (Citroen) + 1.48,1
5) Yoann Bonato (Citroen) + 2.06,9
6) Quentin Giordano (Citroen) + 2.37,2
7) Jose Antonio Suarez (Peugeot) + 3.32,1
8) Francois Delecour (Peugeot) + 3.39,4
9) Esapekka Lappi (Skoda) + 3.46,1
10) Teemu Suninen (Skoda) + 4.07,0

EK-pohjat: Evans 7, Maurin 1
Evansin keskinopeus: 98,4 km/h

Monte Carlon MM-rallin 3/4 päivä – La 23.1.2016

EK 9 kello 9.04 alkaen (51,55 km)
EK 10 kello 10.52 alkaen (17,13 km)
EK 11 kello 13.03 alkaen (51,55 km)
EK 12 kello 14.51 alkaen (17,13 km)
EK 13 kello 16.48 alkaen (36,60 km)

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit