MOTORSPORT

Jättiyllätys! Jamaikalaislupaus kukisti Kristofferssonin – “Äiti itkee tällä hetkellä”

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden avausosakilpailu lauantaina Tanskan Nysumissa päättyi Supercar-luokan osalta jamaikalaisen Fraser McConnellin voitonjuhliin.

Sanomattakin oli selvää, että vaikka rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden avausosakilpailu Tanskan Nysumissa tänä viikonloppuna olikin kerännyt Supercar-luokkaan kovatasoisen kattauksen kuljettajia, niin voittajasuosikkeja oli vain ja ainoastaan yksi: lajin kolminkertainen ja samalla myös hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson.

Toisin kuitenkin kävi. Kristoffersson vei nimiinsä alkuerien voiton, mutta kolmesta alkuerävaiheesta ruotsalainen nappasi ykkössijan vain yhdestä. Semifinaalilähdössään Kristoffersson jäi toiseksi ja finaalissa jättiyllätyksen järjesti jamaikalainen Fraser McConnell, joka nousi viidennestä lähtöruudusta lopulta komeaan voittoon.

– Tiedän, että äiti itkee tällä hetkellä! Tämä on täysin epätodellista. Taso täällä on todella kova ja etenkin Johan on ihan omaa luokkaansa. Emme antaneet missään vaiheessa periksi, vaikka suoritustasomme päivän aikana vaihteli todella paljon, McConnell kommentoi tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Kristofferssonin lisäksi alkuerävoittoon kauden avausosakilpailussa ylsivät Sondre Evjen ja Enzo Ide, jotka kokonaispisteissä nappasivat toisen ja kolmannen sijan. McConnell puolestaan oli alkuerissä viides. Iden kohtaloksi koitui äärimmäisen kovatasoinen ensimmäinen semifinaalilähtö, missä isäntämaan Ulrik Linnemann ajoi voittoon, Kristoffersson oli toinen ja McConnell kolmas, jättäen Iden neljänneksi ja ulos finaalista.

Toisen semifinaalilähdön ykkönen oli Evjen, ennen Andreas Carlssonia ja Anders Michalakia.

 

Supercar-luokan finaalissa Nysumin radan ensimmäisessä mutkassa startin jälkeen riitti tapahtumia (Kuva: RPF).

 

Fraser McConnellin autosta ei voi erehtyä, mikäli Jamaikan lipun värit ovat hallussa (Kuva: RPF).

 

 

“Rallicrossissa kaikki on aina mahdollista”

Finaaliin paalupaikalta starttasi Evjen, saaden eturiviin vierelleen Linnemannin. Kristoffersson oli kolmosruudussa, vierellään Carlsson. Kolmannen rivin miehittivät McConnell, sekä Michalek. Tasaisen startin ehdoton ykkösnimi oli McConnell, joka viidennestä lähtöruudusta nousi kahden ensimmäisen mutkan aikana kärkeen ja kun Kristoffersson jätettiin kolmanneksi, oli jamaikalaisen tilanne kertaheitolla kääntynyt haastajasta voittajakandidaatiksi.

– Totesin lähtöviivalla itselleni, että älä luovuta. Viides ruutu, mutta rallicrossissa kaikki on aina mahdollista. Tiesimme, että ensimmäisissä mutkissa tulee olemaan draamaa ja pääsinkin sitten hyödyntämään muiden virheet, McConnell kertasi finaalin alkuvaiheita.

Kun Evjen meni kakkospaikalta suorittamaan lisälenkin, pääsi Kristoffersson ajamaan varsin nopeasti kärjessä paahtaneen McConnellin kiinni. Sen sijaan, että Kristoffersson olisi yrittänyt päästä kilpakumppanistaan ohi hakien ohituspaikkaa, ruotsalainen menikin suorittamaan lisälenkin ja sitä kautta yritystä nousta kärkeen ennen ruutulippua. Mutta kuten niin usein rallicrossissa käy, keskivaiheilla lähtöä suoritetun lisälenkin myötä Kristoffersson juuttui “liikenneruuhkaan” menettäen arvokkaita sekunteja.

McConnell jätti lisälenkin viimeiselle kierrokselle ja kun kaikki sujui ongelmitta, pääsi jamaikalainen juhlimaan uransa ensimmäistä Supercar-luokan voittoa äärimmäisen komean suorituksen jälkeen. Maalissa voittomarginaali Kristofferssoniin oli reilut puolitoista sekuntia, kun kolmanneksi sijoittunut Evjen jäi kärjestä jo yli viisi sekuntia.

– Minulla on laaja tuli Jamaikalta ja paras tiimi. Odotan innolla huomista kilpailua, maailman nopeimman miehen Usain Boltin maineikkaan voitontuuletuksen suorassa nettilähetyksessä tehnyt McConnell päätti.

RallyX Nordic -sarjan kauden toinen osakilpailu Nysumissa, Tanskassa ajetaan siis jo huomenna sunnuntaina. Tapahtumia voi seurata suorana lähetyksenä sarjan YouTube-kanavan kautta.

Supercar-luokan finaalin lopputulokset

1) Fraser McConnell JAM (Ford Fiesta) 3.12,280
2) Johan Kristoffersson SWE (Volkswagen Polo) + 1,561
3) Sondre Evjen NOR (Audi S1) + 5,247
4) Andreas Carlsson SWE (Renault Clio) + 8,397
5) Ulrik Linnemann DEN (Ford Fiesta) + 8,418
6) Anders Michalek SWE (Volkswagen Polo) + 8,931

Pistetilanne 1/7 osakilpailun jälkeen

1) Johan Kristoffersson (SWE) 26
2) Sondre Evjen (NOR) 25
3) Fraser McConnell (JAM) 24
4) Andreas Carlsson (SWE) 20
5) Ulrik Linnemann (DEN) 19
6) Enzo Ide (BEL) 17
7) Anders Michalek (SWE) 16
8) Lars Andersson (SWE) 12
9) Dennis Römer (DEN) 10
10) Morten Schnack (DEN) 9

Fraser McConnell, 22

Harrasti motocrossia, kartingia ja rallia ennen rallicross-uraa
Päätyi rallicrossin pariin katsottuaan lajin kilpailuja YouTubesta
Pohjois-Amerikan ARX-sarjan kakkosluokan mestari 2019 ja neljäs sija 2018
MM-sarjan RX2-luokan neljäs sija tulokaskuljettajana 2019
Viime vuonna tulokaskuljettajana RallyX Nordic Supercar-luokan hopeaa

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com