MOTORSPORT

Jesse Vartiainen nauttii Legends-kilpailuista – “Parasta on iso automäärä”

Jesse Vartiainen kilpailee kolmatta kauttaan Legends-luokassa ja on lyhyessä ajassa noussut kärkikuljettajien kovaan kastiin. Viime vuonna Vartiainen oli toinen sekä Suomen Legends Trophy -mestaruussarjassa, että MM-kilpailujen Pro-luokan finaalissa.

Legends-luokan SM-sarjan kausi lähti käyntiin jo toukokuun alussa Botniaringin radalla. Rata-SM-sarjan avausosakilpailu Ahvenistolla on näin ollen Legends-luokan kauden toinen Trophy-sarjakilpailu. Lisäksi Legendsien Pohjois-Euroopan mestaruussarja käynnistyi toukokuun puolessa välissä Riiassa, Latviassa. Jesse Vartiaisen oma kausi on startannut muutamia kommelluksia lukuunottamatta erinomaisesti.

– Hyvin on lähtenyt kausi käyntiin, pieniä omia mokia ja pieniä teknisiä ongelmia lukuunottamatta. Botniaringillä oli hyvä vauhti päällä, mutta omasta ajovirheestä sitten pöpelikköön, tai oikeastaan lammikkoon ja siitä sitten keskeytys. Toisessa lähdössä olin sitten tarkempana ja sain korjattua voiton talteen, kertailee Vartiainen kauden alkuaan.

– Riiassa olin taas kärkiryhmän vauhdissa mukana heti aika-ajosta lähtien ja sieltä tuli ensimmäisestä lähdöstä keskeytys vaihteensiirtäjän rikkoutumisen takia. Siitä suivaantuneena seuraavaan, mutta ei ihan vauhti riittänyt taistelemaan voitosta ja tuloksena kolmas sija. Kolmannessa lähdössä oli jo parempi kyyti päällä. Ajattelin, että jätän omat yritykset ihan viimeisille kierroksille ja sieltä sitten tuli voitto.

Vartiaisen autourheiluhistoria nojautuu pitkälti kartingiin, mistä siitäkin hän piti vuosien taukoa ennen siirtymistä Legends-luokan puikkoihin vuonna 2016. Ensimmäinen kausi Legendseillä meni vielä opetellessa, mutta viime kaudella Vartiainen väläytteli radalla voittajan elkeitä useampaan otteeseen.

– Vauhti on peräisin parin vuoden opettelusta tämän luokan suhteen, hyvin säädöissä olevasta kalustosta ja parhaista omista mekaanikoista. Kuskikin on vertynyt muutamien ajamattomien vuosien jälkeen tikistämään itsestään parhaan mahdollisen, hymyilee Vartiainen.

“Kaikkia lähtöjä ei tarvitse voittaa”

Heinäkuussa 30-vuotisjuhliaan viettävä Vartiainen muistuttaa, että Legends-luokassa joskus malttikin on valttia. Kilpailuja ja varsinkaan mestaruuksia ei voiteta ensimmäisessä mutkassa.

– Kärki on Legendseissä tasainen, joten pitäisi pystyä tasaisen tappavasti napsimaan palkintosijoituksia ja välttämään nollalähtöjä. Kaikkia lähtöjä ei tarvitse voittaa, vaikka kyllähän se itseluottamusta ruokkisi hyvin, huomauttaa Vartiainen.

Kuopiolainen odottaa jo innolla Rata-SM-kauden aloittavaa Ahveniston osakilpailua, joka ajetaan 16.-17. kesäkuuta. Vartiainen muistuttaa, että Ahveniston kapea ja haastava rata tarjoaa takuuvarmuudella nähtävää myös yleisölle.

– Ahvenistolla on tosi hyvät mahdollisuudet seurata kisoja muun muassa näkyvyyden suhteen. Lähdöt ja ison osan radasta näkee suoraan rinteeltä. Ahvenistolla muutenkin on sellainen tunnelmallinen meininki suhteellisen pienen varikon suhteen, niin ehkä senkin takia varikolla on kiva kierrellä. Ahvenistolla myös yleensä sattuu ja tapahtuu ehkä enemmän kuin normaalilla moottoriradalla. Tästähän tulee varmasti lisäjännitystä katsojille, vinkkaa Vartiainen.

Legendsit ovat vieneet Vartiaisen sydämen samoista syistä, kuin niin monen muunkin kuljettajan kohdalla. Luokan taso on yksi Suomen kovimmista, eikä radalla tunne oloaan yksinäiseksi.

– Legendseissä on parasta iso automäärä, ei tarvitse yksin ajella rataa ympäri. Kärki on tasainen ja moni kuski pystyy voittamaan onnistuessaan. Muutenkin luokassa on hyvä yhteishenki, radalla vedetään täysillä, mutta varikolla voi naureskella muiden kuskien kanssa, Vartiainen kuvailee.

Vaikkakin Vartiainen on alkukauden ajanut kärkivauhtia, ei Legends-luokassa voi höllentää tahtia hetkeksikään.

– Koko ajan yritetään löytää lisää vauhtia, koska niin tekevät muutkin. Luokka on kova.

Legendsit ja Vartiainen nähdään radalla seuraavan kerran Rata-SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 16.-17. kesäkuuta.

Teksti: Rata-SM:n tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com