Jonna Valmeen kiireinen arki ei estä rallin harrastamista – “Isot kiitokset työnantajalle”

30.8.2019 / 19:15
Jonna Valme kilpailee Naisten Cupissa Honda Civicillä (Kuva: Tuomas Töyry).

[ A- ] / [ A+ ]

Vilppulalainen Jonna Valme kilpailee Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan Naisten Cup -luokassa yhdessä kartanlukijansa Riikka Hokkasen kanssa. Kaksikon seuraava osakilpailu on lauantaina Laitilassa ajettava kilpailu. Valmeen ero luokan kärkikuljettajaan, Elina Valtaalaan, on vain kolme pistettä ennen kauden kahta viimeistä osakilpailua.

Jonna Valme, 19, on saanut ralli-innoituksen perheeltään, sillä myös molemmat vanhemmat viihtyvät lajin parissa.

– Isä ajaa kilpaa ja äiti on ajanut itsekin, sekä toiminut isälle kartturina. Kyllähän tämä taitaa meillä perheharrastus olla, kokiksi myöhemmin tänä syksynä valmistuva Valme kertoo taustoistaan.

Valme aloitti autourheilun jo heti, kun se 15-vuotiaana oli mahdollista.

– Aloitin silloin aikoinaan Renault Cliolla, mutta se auto on jo myyty pois. Nyt alla on Honda Civic, joka tuli meille Liettuasta vuonna 2017 rata-autona. Olemme nyt rakentaneet siitä ralliauton, jossa on Bilsteinin alusta. Olihan siinä oma työnsä saada auto muutettua rallikäyttöön, Valme naurahtaa.

Tulevaisuudestaan Valme ei osaa tarkemmin vielä kertoa, mutta suunnitelmia on viritteillä.

– Ihan vielä en osaa pidemmälle sanoa mitä tehdään. Civicin lisäksi käytössä on myös yksi Mitsubishin kilpa-auto, jolla on tullut hyviä tuloksia. Tällä hetkellä teen töitä kuusi päivää viikossa, sekä opiskelut ovat loppusuoralla, joten sekin tietysti täytyy ottaa huomioon. Mutta on myös annettava todella isot kiitokset työnantajan suuntaan, sillä näiden hommien yhdistäminen menee tosi sujuvasti, Valme kiittelee.

Kouvolalainen Riikka Hokkanen, 31, on toiminut kartanlukijana jo kuuden kauden ajan. Yhteistyötä Valmeen kanssa on nyt kestänyt vuoden verran.

– Itse asiassa tasan vuosi sitten aloitettiin Jonnan kanssa yhteistyö nimenomaan Laitilassa Naisten Cupin merkeissä. Kulunut kausi on mennyt mukavasti, nyt lähdetään taas mittaamaan Laitilaan vauhtimme. Elina Valtaalan kanssa tulee varmasti kova kisa, Hokkanen ennakoi.

Naisten Cup ajetaan muiden RSJM-luokkien tapaan niin sanotusti pimeänä kilpailuna, eli kuljettajaparit eivät tutustu reittiin ennakkoon, eikä siitä tehdä nuotteja.

– Ei se välttämättä helpota sitä touhua, mutta toki siinä se nuottipäivä jää pois ja kisa on sinänsä ajallisesti lyhyempi. Mutta kyllä se on oma haasteensa tulkita tietä pelkän tiekirjan ja omien näköhavaintojen pohjalta, Hokkanen selventää pimeän rallin luonnetta.

Teksti: Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan tiedote


Facebook kommentit