MOTORSPORT

Joona kuudes haastavassa Kroatian MM-rallissa

Hellettä, lumisadetta ja rengasongelmia. Kroatia tarjoili tätä kaikkea kauden toisen WRC2-luokan MM-rallinsa ajaneelle Lauri Joonalle.  

Kroatian MM-ralli ei päästä kilpailijoita helpolla, siitä pitävät huolen haastavat asfalttitiet, kovat kilpakumppanit ja vaihtelevat kevätsäät. Sää vaihtelikin kisaviikon aikana lähes kolmenkymmenen asteen helteestä lumisateeseen.

Perjantain kahdeksan erikoiskoetta ajettiin ilman päivähuoltoa, ohjelmassa oli ainoastaan ns. rengashuolto. Joona ja kartanlukija Janni Hussi ajoivat avauspäivänä tasaisen varmasti, ilman turhia riskejä ja erikoiskoeajat olivat kärjen tuntumassa.

– Ei ollut helppo aloitus, kun heti ensimmäisenä oli 23 km pitkä erikoiskoe ja paljon mutaa tiellä. Seuraavat olivat sitten helpompia ja pikkuhiljaa kellokin alkoi tykkäämään. Viimeinen pätkä tuli ehkä vähän liian varovaisesti, mutta ei haluttu ottaa turhia riskejä, summasi Joona perjantaita tiedotteessaan.

Sääennustus povasi lauantaille sadekeliä, ja siihen varautuivat myös Joona ja Hussi. Ennustettua rankkasadetta ei kuitenkaan saatu, joten rengasvalinta aiheutti pito-ongelmia.

– Valittiin pehmeää pyörää alle sateen toivossa, eikä sitä sitten oikein tullutkaan. Koko ajan ajo kuitenkin kehittyy, ja tuntuma autoon paranee. Kyllä huomaa, että kilometrit tekee tehtävänsä. Kun eteen ja taakse on aika paljon väliä, yritetään pitää tämä sijoitus loppuun saakka, kertoi viidentenä yötauolle saapunut Joona lauantai-iltana.

Mutta renkailla oli suuri rooli vielä sunnuntainakin. Aamun toisella erikoiskokeella TGS Motorsport-tiimin Skoda Fabia RS Rally2 -auton oikea eturengas rikkoutui ja kaksikko joutui renkaanvaihtopuuhiin.

– En oikein edes osaa sanoa, missä kohtaa rengas meni rikki. Se piti kuitenkin vaihtaa ja ollaan tyytyväisiä, että päästiin erikoiskokeen maaliin, kertoi Joona maalihaastattelussa.

Kaksi viimeistä erikoiskoetta menikin sitten murheitta, ja Joonan sijoitus on WRC2-luokan lopputuloksissa kuudes. WRC2 Challenger-sarjassa Joona oli viidenneksi nopein. Jos kisasta jäi jotain hampaankoloon, oli siinä myös positiivistakin. Pääluokan tapaan myös WRC2-luokalla oli Kroatiassa käytössä etuautot. Joonalle kerta on ensimmäinen.

– Homma sujui hyvin. Kaverit lähtivät reitille anivarhain ja tekivät meidän hommaa helpommaksi mm. merkkailemalla nuotteihin paikkoja, joista voi leikkailla ehkä enemmän ja mistä ei. He tarkkailivat keliä ja kertoivat, onko tiellä paljon soraa tai mutaa. Kokemusta ei tiimiltä puutu, kiitteli Joona etuautossa istuneita Toni Gardemeisteria ja Tuukka Shemeikkaa.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com