Joonan ja Pajarin voittotaistelu säväytti – “Ei tullut helpolla missään nimessä”

22.1.2020 / 08:49
Lauri Joonalle nyt tullut voitto oli uran ensimmäinen rallin SM-sarjassa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan avausosakilpailussa, Tunturirallissa Rovaniemen ympäristössä viime viikonloppuna, tiukin voittotaistelu nähtiin SM3-luokassa, missä yhteen ottivat samaisen luokan viime vuoden Suomen mestari Sami Pajari, sekä SM-hopealle ajanut Lauri Joona.

Lauri Joona, 23, ja Sami Pajari, 18, taistelivat SM3-luokan voitosta aina Tunturirallin viimeiselle erikoiskokeelle asti. Lopulta ykkössijan nappasi Joona, joka näin ollen sai heti kauden alkuun revanssin viime kaudesta ja Pajarista, kruunattiinhan Pajari viime kauden päätteeksi SM3-luokan Suomen mestariksi, kun taas Joonan kausi päättyi SM-hopeaan. Nyt tullut luokkavoitto oli Joonalle uran ensimmäinen rallin SM-sarjassa.

– Kyllä tämä voitto menee ihan sinne tähän astisen ralliuran kärkikastiin, on kyllä tosi hienoa! Ja varsinkin, kun se tuli haastavissa olosuhteissa yhdestä sarjan vaativimmista osakilpailuista. Sai laittaa kaasua ihan sinne pohjimmaiseen asentoon, voitto ei tullut helpolla missään nimessä, Joona kommentoi kilpailun jälkeen.

Pajari kellotti perjantaina kolme pohja-aikaa ja lahtelaisen johtomarginaali Joonaan nähden yötauolle saavuttaessa oli 8,9 sekuntia. Joonan hurja pohja-aika Siikakämässä, lauantain avauspätkällä, nosti hänet kuitenkin luokkajohtoon, joka kesti kahden erikoiskokeen ajan. Pajarin vastaus tuli Sarriojärvellä (EK8), johtopaikka vaihtui taas, mutta “kissa-hiiri-leikki” jatkui yhdeksännellä erikoiskokeella Joonan noustessa jälleen johtoon.

Ennen kilpailun viimeistä erikoiskoetta, parikymmentä kilometriä pitkää Niskavaaraa, Joonan johto Pajariin nähden oli vain 1,2 sekuntia. Joonan kellottaessa viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, 6,3 sekunnin turvin ennen Pajaria, kirjattiin voitto lopulta Joonan nimiin 7,5 sekunnin voittomarginaalilla.

– Ekassa huollossa (perjantai) tehtiin vielä pieniä säätöjä, sen jälkeen auto toimi kuin unelma. Lähdettiin (lauantaina) aamulla iskemään. Seuraavilla pätkillä ajettiin vanhoja pyöriä pois, loppupätkillä taas uutta kumia ja lopulta saatiin hyvä sijoitus, Joona kertasi kilpailun kulkua.

 

Sami Pajari taisteli voitosta aina Tunturirallin viimeisen erikoiskokeen viimeisille metreille asti (Kuva: RPF).

 

“Palkintopallille yltäminen taisteluvoitto”

Joonalle tällä kertaa nuotteja luki kokenut Juha Lummaa, joka osallistui Tunturiralliin ensimmäisen kerran jo 19 vuotta sitten.

– Yhteispeli sujui hyvin. Kyllä huomaa, että kaverilla on yli 15 Tunturin kokemus, Joona kehui kartanlukijaansa.

Vuosi sitten Pajari sijoittui Tunturirallissa SM3-luokassa kolmanneksi, joten uran paras sijoitus Napapiirin legendaarisesta seikkailusta parani nyt yhdellä pykälällä.

– Perjantai tuli melko rennosti omalla painollaan. Lauantai-aamuna ajossa oli pientä varovaisuutta. Kokonaisuutena lauantai tuli hyvin. Lumisade oli paikoin melko sakeaa, joten sekuntikamppailusta huolimatta tarkkuutta vaadittiin. Toiseen sijaan ollaan ihan tyytyväisiä, vaikka voitto aina kiinnostaa tietenkin. Ansaitusti Lauri kuitenkin voitti ja rehdit onnittelut siitä, Pajari myönsi.

Kärkikaksikko oli tämänvuotisessa kilpailussa täysin omaa luokkaansa, sillä kolmanneksi sijoittunut Aleksi Röyhkiö, 19, hävisi voittajalle lähes kaksi minuuttia. Röyhkiön matkaa hidastivat niin lumipöly, kuin auton tekniikkamurheetkin.

– Kohtalaisen ehjä suoritus, mutta leijailevan lumipölyn vuoksi näkyvyys oli välillä tosi heikko. Iskareiden kanssa oli toisena päivänä ongelmia, jonka vuoksi kärkivauhtiin ei ollut mitään asiaa. Palkintopallille yltäminen oli kuin taisteluvoitto. Helpolla ei päästy toisena päivänä, kun lumisade ja irtolumi lisäsivät haasteita. Tämän tuloksen myötä on mukava lähteä seuraaviin talvikauden ralleihin, Röyhkiö iloitsi.

Neljänneksi ajanut Sami-Matti Trogen, 17, oli luokan ehdottomasti suurin positiivinen yllättäjä. Trogen osallistui Tunturiralliin nyt ensimmäistä kertaa, lisäksi kyseessä oli lohjalaisen uran ensimmäinen nuottikilpailu ja kaikki rallit huomioiden vasta kolmas kilpailukokemus. Jani Luhtaniemen paluu rallin pariin vuoden tauon jälkeen toi viidennen sijan.

Avauserikoiskokeella hankivisiitin myötä mahdollisuutensa kärkisijoihin menettivät Juho Koski-Lammi, sekä Joonas Huovinen. Kolmannen erikoiskokeen jälkeen kolmantena ollut Henri Hokkala puolestaan ajoi ulos neljännellä erikoiskokeella. Kalle Markkanen tuskaili autonsa säätöjen kanssa ja lisäksi matkalle mahtui yksi hangessa käynti, kun varoitus edessä olleesta kilpakumppanin ulosajosta tuli Peugeot-kuljettajalle liian myöhään.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä 7.-8. helmikuuta.

Rovaniemen SM-rallin SM3-luokan lopputulokset

1) Lauri Joona (Ford) 1.52.45,4
2) Sami Pajari (Ford) + 7,5
3) Aleksi Röyhkiö (Ford) + 1.51,1
4) Sami-Matti Trogen (Ford) + 2.50,1
5) Jani Luhtaniemi (Ford) + 5.28,7
6) Roope Korhonen (Citroen) + 5.39,8
7) Kalle Markkanen (Peugeot) + 6.06,3
8) Henri Hokkala (Peugeot) + 13.29,3
9) Joni Oksanen (Ford) + 14.20,8
10) Gregor Jeets (Ford) + 21.53,8

SM3-luokan pistetilanne 1/6 osakilpailua

1) Lauri Joona (SAU) 34
2) Sami Pajari (HeiUA) 25
3) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 20
4) Sami-Matti Trogen (LvUA) 16
5) Jani Luhtaniemi (RDT) 13
6) Roope Korhonen (LMM) 11
7) Kalle Markkanen (EMSC) 9
8) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 8
9) Joni Oksanen (AL-Kangasniemi) 6
10) Kristian Nieminen (Toivakka AUK) 5

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit