MOTORSPORT

Joonan loppukiri toi voiton ja SM-pistejohdon, Salolta kauden paras esitys

Rallin SM-sarjan kauden kuudes osakilpailu Lahdessa viime viikonloppuna päättyi yleiskilpailun ja SM1-luokan osalta Lauri Joonan ja Tuukka Shemeikkan voitonjuhliin.

Perjantaina ajettujen kahden ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen johtopaikkaa hallussaan pitänyt Lauri Joona putosi lauantain toisella erikoiskokeella neljänneksi, mutta nousi kahden seuraavan erikoiskokeen aikana toiseksi. Eroa kilpailua johtaneeseen Juha Saloon oli 6,3 sekuntia ja matkaa maaliin neljä erikoiskoetta. Joonan loppukiri oli kuitenkin huikea ja kolmen pohja-ajan myötä sastamalainen nousi lopulta kilpailun voittoon, voittomarginaalin ollessa 5,1 sekuntia.

– Nyt tuntuu kyllä hyvältä! Kisa meni kaikin puolin mallikkaasti ja voitto pääluokassa on kyllä hienoa, uransa toisen SM-rallin voiton napannut Joona hehkutti maaliintulon jälkeen.

Tulokaskauttaan SM-sarjan kuninkuusluokassa kilpaileva Joona juhli ensimmäistä SM-rallin voittoaan toukokuussa Seinäjoella ja nyt tullut ykkössija nosti etuvetoluokan kaksinkertaisen Suomen mestarin pistejohtoon, kun kautta on ajamatta enää yksi osakilpailu. Piste-ero Jari Huttuseen on kolme pistettä. Huttunen kärsi Lahdessa lähtöpaikastaan ensimmäisenä autona reitillä Historic-autojen jälkeen ja kiuruveteläinen jätettiin tylysti viidenneksi.

– Tiukka kisa, eikä missään vaiheessa päästy helpolla. Parille viimeiselle lähdettiin vielä kiristämään vauhtia ja se onnistui. Kolmen joukossa meidän piti olla, jotta saataisiin hyvät lähtökohdat kauden finaaliosakilpailuun. Tuo tavoite saavutettiin ja nyt ollaan vahvasti mukana mestaruustaistossa, Joona iloitsi.

Pistejohtajan asema tietää finaaliin Joonalle siis “aura-auton” roolia. Joona ei tästä suurempaa stressiä etukäteen aio kuitenkaan ottaa.

– Varmaan syksyn keli on ihan hyvä, joten ei niin paljon häiritse tuo ykköslähtöpaikka. Tarkkana saa kuitenkin olla. Hyvät ja jännittävät asetelmat, kun voittaja on sitten mestari. Parhaamme tehdään, että saataisiin ykköspytty kotiin, viimeisen viiden viikon aikana yhden MM-rallin, kaksi EM-rallia ja yhden SM-rallin urakoinut Joona vakuutti.

 

Juha Salo nappasi Lahdesta kauden kolmannen kakkossijan (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK).

 

 

 

“Meni siis suunnitelman mukaan”

Salolle nyt tullut kakkossija oli SM-sarjassa kauden kolmas, mutta ensimmäinen kesäkaudella. Moninkertainen Suomen mestari oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka tiukka voittotaistelu tappioksi lopulta kääntyikin.

– Kovaa Joona tuli kaksi viimeistä pätkää. Kyllä mekin yritimme, mutta ei voinut mitään. Tässä rallissa oli meiltä kuitenkin kauden parasta tekemistä. Kolme pohja-aikaa ja koko ajan hyvää ajoa ja sijoitukset tasaisesti kärkinipussa. Meillä oli pitkähkö ajotauko takana ja siksi olen tulokseemme todella tyytyväinen, Salo korosti.

Salolle, kuten myös neljänneksi ajaneelle Teemu Asunmaalle, nyt ajettu Lahden SM-ralli oli ensimmäinen kilpailu sitten kesäkuisen Joensuun SM-rallin. Kilpailutauolla tehdyt muutokset autoon miellyttivät Saloa.

– Paras auto säädöiltään, mitä meillä on ollut. Eteenpäin menimme. Niiden viimeisten sekuntien tiputtaminen pois koostuu pienistä asioista. Meillä oli hyvät testit viikolla ja ne toivat tämän tuloksen. Nyt pitäisi keksiä vielä jotain pientä kauden päätösrallia Kokkolaa varten. Pitää miettiä hyvin tarkkaan etukäteen, minkälaisilla teillä siellä ajetaan ja minkälaisiin säätöihin päädytään. SM-pronssitaistelu on yhä elossa ja mitaliin tähdätään, Salo naulasi.

Joonan ja Salon tavoin myös Roope Korhonen pääsi Lahdessa nauttimaan kilpailun johtoasemasta. Korhonen nousi johtoon lauantain toisella erikoiskokeella, piti asemansa kärjessä vielä seuraavan erikoiskokeen ajan, mutta päivän neljännellä erikoiskokeella Volkswagen pyörähti ja Korhonen putosi neljänneksi, 15,4 sekunnin päähän kärjestä.

– Meidän perusvauhtimme on nyt paremmalla tasolla. Vauhti riittää hyvin, vaikka ei olla otettu mitään isoja riskejä. Harmittavasti tuossa äskeisellä pyörähdettiin risteyksessä ja auto sammui, Korhonen harmitteli huoltotauolla.

Aivan kuten Joona, niin myös Korhonen kilpailee SM1-luokassa nyt tulokaskauttaan. Palkintosijoitus Korhoselle oli tässä luokassa toinen, olihan sijoitus edellisessä SM-rallissa Joensuussa myös kolmas. Teemu Asunmaa joutui taipumaan mitalisijojen ulkopuolelle, alavutelaisen ollessa neljäs, mutta SM-pisteissä eroa Joonaan on vain kuusi pistettä.

– Kokeiltiin tehdä vähän muutoksia auton säätöihin (lauantain huoltotauolla), mutta ne eivät valitettavasti osuneet kohdalleen. Peli oli selkeä iltapäivän ensimmäisellä lenkillä. Parempi näin, niin ollaan kolmantena autona Kokkolassa kuin auraajan roolissa. Meni siis suunnitelman mukaan. Mielenkiintoinen finaali tulossa. Koitetaan ajaa joku ralli tai hyvät testit ennen sitä. Kokkolassa pusketaan sitten kunnolla, Asunmaa päätti.

Rallin SM-sarjan kauden seitsemäs ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan Kokkolassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailussa on jaossa 1,5-kertaiset SM-pisteet.

Lahden SM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Lauri Joona (Skoda) 58.44,3
2) Juha Salo (Skoda) + 5,1
3) Roope Korhonen (Volkswagen) + 16,5
4) Teemu Asunmaa (Skoda) + 30,3
5) Jari Huttunen (Skoda) + 58,0
6) Anssi Rytkönen (Skoda) + 2.33,9
7) Heikki Kovalainen (Skoda) + 2.51,0
8) Henri Hokkala (Ford) + 2.58,8 SM2
9) Mikko Eskelinen (Ford) + 3.27,8
10) Konsta Saarinen (Mitsubishi) + 3.46,1 SM5

Kyseessä SM1-luokka, jos ei muuta mainittu
Eskelinen kilpaili WRC-Fordilla luokassa 7

Joonan keskinopeus: 125,8 km/h
Ek-pohja-ajat: Joona 3, Korhonen 3, Salo 3, Asunmaa 1

 

 

SM1-luokan pistetilanne 6/7 osakilpailun jälkeen

1) Lauri Joona 103
2) Jari Huttunen 100
3) Teemu Asunmaa 97
4) Juha Salo 85
5) Roope Korhonen 40
6) Niclas Grönholm 37
7) Riku Tahko 35
8) Juuso Metsälä 33
9) Heikki Kovalainen 33
10) Anssi Rytkönen 26

Lue myös! SM-sarjan pistetilanteet ja tilastot 2023

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com