Juha Laaksonen avasi HRT-kauden voitolla – “Hyviä kuskeja paljon, joutui oikeasti ajamaan kovaa”

22.1.2018 / 12:55
Juha Laaksonen oli Historic Rally Trophy -sarjan ykkönen Lammilla lauantaina (Kuva: Kikka Kuosmanen).

[ A- ] / [ A+ ]

Erittäin tiukan sekuntitaistelun jälkeen Kyrön Seudun Urheiluautoilijoita edustava Juha Laaksonen suoriutui Lammilla lauantaina ajetun Historic Rally Trophy -sarjan 2018 ensimmäisestä osakilpailusta nopeimpana maaliin, mikä ei liene yllätys.

Yllätys sen sijaan oli, että pitkästä aikaa kärjessä nopeimman kuljettajan tittelistä taisteli useampi kuljettaja tiukkaakin tiukemmin. Ehkä yllätys oli sekin, että viime vuoden sarjassa viisi osakisaa voittanut anjalalainen Janne Kanerva ajoi ulos ja keskeytti.

Lammilla ajetun Lammin Ikkunat ja Ovet -rallissa Juha Laaksonen ajoi pohja-ajan viidestä erikoiskokeesta vain kahdelle. Joni Mäkelä, Janne Lindberg ja Kimmo Juhannusvuori olivat nopeimpia kukin yhdellä. Vuonna 2005 rallin junioreiden SM-sarjassa pronssille ajanut Mäkelä aloitti vahvasti ajamalla ykköselle pohjat. Hyvä vauhti ei kuitenkaan pitänyt loppuun asti, vaan noin 10 vuotta ajamatta ollut Mäkelä jäi lopulta Lammilla neljänneksi. Eroa voittajaan kertyi reilun minuutin verran.

– Isot tiet onnistuivat hyvin, mutta pienillä teillä ei oikein ollut tuntumaa. Neljäs sija tyydyttää kyllä, vaikkei täällä yleiskilpailusijoituksia lasketakaan. Voitetaan niitä sitten, kun saadaan vähän ranteita ja lapoja auki, Mäkelä kommentoi.

Kakkoseksi ajanut tervakoskelainen Lindberg oli Lammillakin yksi vahvimmista voittajasuosikeista. Rallin voittaneeseen Laaksoseen kertyi suurimmillaan eroa noin kahdeksan sekuntia, rallin toisella erikoiskokeella.

– Mokasin vähän kakkosella, kun ajoin penkkaan. Kun sitten tauon jälkeen pystyin 14,5 sekunnin eron jo puolittamaan olin varma, että pitkällä, 23-kilometrisellä viimeisellä pystyn hoitamaan homman kotiin. Noin 17 kilometrin kohdalla sain harmittavasti edellisen auton kiinni ja vaikka hän antoi heti tilaa, kun oli mahdollista, meni siinä aikaa. Maaliinkin tultiin lumipölyssä toisen auton perässä, kertasi Lindberg, joka tauolla oli Mäkelän kanssa tasa-ajalla kakkosena.

– Harvoin voi näin sanoa, mutta ensimmäiset 10 kilometriä tuli niin puhtaasti, etten parempaan ole ikinä pystynyt. Ajo ei ollut auton historian vaalimista, vaan lähinnä raiskaamista, kuvaili Lindberg ajoaan.

Lindberg kavensi eron 5,2 sekuntiin, joten Laaksonen piti pintansa loppuun asti.

– Ei tullut voitto tänään helpolla. Oli yksi vaikeimpia Historic-rallipäiviä. Täällä oli hyviä kuskeja todella paljon ja joutui oikeasti ajamaan kovaa. Tein itse kisani lopun jännäksi, sillä töpeksin ensin viimeistä edellisellä, eikä viimeinenkään ihan puhtaasti tullut. Onneksi kolmella ensimmäisellä ajettu ero riitti loppuun asti, paljasti Laaksonen, joka ei ulkomaan matkan vuoksi ole mukana seuraavassa osakisassa Ähtärissä.

HRT-sarjan konkari Kimmo Juhannusvuori oli tänään kolmas. Kärkikaksikosta Juhannusvuori jäi noin 50 sekuntia.

– Pikkutiet ei sovi meille. Viimeinen oli meille liian pientä ja siellä hävittiin tämä kisa. Takatukivarsi oli vähän revennyt, muttei me annettu sen meitä haitata. Mentiin mikä päästiin, Juhannusvuori kertasi.

Tasanopeusluokan voitti Huuha UA:n pari Matti Söderlund–Vesa Kauppinen. Nuottisarjassa voiton vei kellokoskelainen Antero Laine noin 26 sekunnilla ennen lammilaista Heikki Westerlundia. Viime vuoden nuottisarjan kakkonen, pieksämäkeläinen Vesa Rissanen oli kolmas. Aircooled.fi VW -sarjan nopein oli ylivoimaisesti mäntsäläläinen Erkki Eerola, eroa kakkoseen Juha Liukkoseen kertyi yli kolme minuuttia. BMW Xtreme Rally -sarjassa voittoon ylsi Anssi Valkonen, joka kukisti toiseksi sijoittuneen Veli-Matti Havelinin 11,6 sekunnilla.

Lammin Historic-rallin luokkavoittajat

1) Sami Paavilainen (TerUA)
2) Matti Leander (HRCF)
3) Juha Mäkitalo (EPUA)
4) Sami Jaakkola (Päij-HUA)
5) Jussi Lappalainen (KiuUA)
6) Joni Mäkelä (NokUA)
7) Kimmo Juhannusvuori (AUK Jämsän Äijät)
8) Arttu Karttunen (AkaanMM)
9) Raimo Linden (AUK J-Äijät)
10) Juha Salo (LahUA)
11) Vesa Glad (NokUA)
12) Juha Laaksonen (KyrönSUA)
13) Matti Jaatinen (NHD)
14) Antti Siikala (OriUA)
15) Ilkka Kiviniemi (PR-Racing)
16) Jari-Pekka Haapasalo (HRCF)
17) Ilkka Koskela (TerUA)

Teksti ja kuva: Kikka Kuosmanen, HRT-sarjan tiedotus


Facebook kommentit