MOTORSPORT

Juha Salolle uudet Peugeot-luokitukset Jyväskylään

Hannu´s Rally Teamin Juha Salo ja Marko Salminen starttaa uudistuneella Peugeot 208 T16 R5:lla kolmen vuoden tauon jälkeen Suomen MM-ralliin.

Rallin SM-sarjassa SM1-luokan pistejohdossa ajava lajin yhdeksänkertainen Suomen mestari Juha Salo vastaanotti juhannuksen jälkeen Peugeot Sportilta uuden ja odotetun luokituspaketin, jonka toimivuuden karkkilalainen testasi juuri ennen Suomen MM-rallin nuotitusjakson alkua maanantaina. Salo on ensimmäinen kuljettaja Peugeot Sportin ulkopuolella joka sai päivityspaketin käyttöönsä.

Uudistunut Peugeot 208 T16 R5 -ralliauto kuten myös Salo ja Salminen ovat valmiita viikonlopun isoon haasteeseen.

– Uusi luokituspaketti toi moottoriin kaivattua lisävääntöä. Ajoimme maanantaina hyvän testin, auto toimi moitteettomasti ja olen tyytyväinen sen ajokäytökseen. Kiitos myös Peugeot Sportille, Auto-Kehälle ja Maan Autolle, että saimme kaikki viimeisimmät osat käyttöömme.

– Ehdimme myös kokeilla muutamia jousitukseen liittyviä muutoksia. Peugeot sopii ajotyylilleni hyvin ja olemme valmiita tulevaan. Perjantaina nähdään, mihin vauhtimme MM-tasolla riittää, Salo toteaa.

Lisätehon sijasta lisää ajettavuutta

Salo kertoo että Peugeotin luokituspakettiin kuuluvan moottorinohjainyksikön uusi ohjelma ei FIA:n nykyisellä R5-luokan turbon imuilmaa rajoittavalla kuristinsäännöllä tuo moottoriin lisätehoja vaan uudistunut ohjelma pääosin parantaa moottorin ajettavuutta. Samalla auton painojakauma muuttui kun jäähdyttimet on sijoitettu uudelleen lähemmäs moottoria. Jäähdyttimen kapasiteetti on myös aikaisempaa suurempi, joka mahdollisti aikaisempaa agressiivisemman moottorin ohjausohjelman luokituksen.

– Uusi ohjelma toi moottoriin tuntuvasti lisää vääntöä ja laajensi sen käyttöaluetta, ja se on tässä uudistuksessa tärkeintä. On mielenkiintoista nähdä, miten muutos näkyy ajossani ja erikoiskoeajoissa. Kovaa pitää ajaa koko ajan mennä ja kovaa Peugeotilla pitäisi nyt myös päästä. Salo muistuttaa.

Salo nähtiin Jyväskylässä edellisen kerran vuonna 2013. Kolmen vuoden poissaolo varmasti näkyy, mutta se ei Saloa liiaksi huoleta.

– On taas mukava lähteä MM-ralliin mukaan. Toivotaan, että päästään perjantaina heti hyvään vauhtiin. Emme aja MM-pisteistä, mutta emme myöskään lähtönumeromme 85 osoittamalla paikalla.

Ajamme yleiskilpailun sijoituksista ja järjestäjältä on tullut tieto, että he arvioivat nopeutemme ja määräävät lähtöpaikkamme reitille tämän perusteella.

Ratkaisut lauantain lenkillä

Salo arvioi, että rallin ratkaisut tullaan näkemään lauantaina Jämsän seudulle suuntautuvalla lenkillä.

– Toki jo perjantaina pitää ajaa kaasu pohjassa, mutta uskoisin, että ratkaisut nähdään lauantain lenkillä Jämsässä. Kokonaisuudessaan reitillä on muutama pätkä, jonka olen aikaisemmin ajanut, mutta edessä on myös paljon uusia tai totutusta toiseen suuntaan ajettavia osuuksia.

– Rallin MM-sarjaa WRC2-luokassa vakituisesti ajavat tehdaskuljettajat menevät takuulla kovaa. Aina pitää kuitenkin lähteä voittamaan, mutta jos kolmen joukkoon tässä seurassa päästään niin se on jo äärettömän kova suoritus, Salo muistuttaa.

Edessä 24 erikoiskoetta ja 334 EK-km

Torstai-iltana Harjun kaupunkierikoiskokeella käynnistyvässä Suomen MM-rallissa ajetaan kaikkiaan 24 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 333,99 km. Tositoimiin päästään perjantaina Jyväskylän pohjois- ja länsipuolelle suuntautuvalla reitillä, joka käsittää 11 erikoiskoetta. Lauantaina reitti suuntautuu Jyväskylän eteläpuolelle Jämsän ympäristöön. Päivän ohjelmassa on kahdeksan erikoiskoetta, kuten kahdesti ajettava legendaarinen Ouninpohja.

Rallin päätöspäivänä kilpailijat suuntaavat Päijänteen itäpuolelle, jossa ajetaan vielä neljä erikoiskoetta. Voittajien palkintoseremoniat käynnistyvät sunnuntaina Jyväskylän Paviljongissa klo 15 alkaen.

Lähde ja kuva: Peugeot-viestintä

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com