MOTORSPORT

Juniorimestaruussarjassa suosikit pitivät, mutta kärkimiesten takana muutoksia

Viikonloppuna ajettu Turun SM-ralli ei tuonut muutoksia Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan johtopaikoille. Ville Vatanen ja Henri Altomaa jatkavat sarjojen kärjessä, mutta heidän takanaan sijoitukset vaihtuivat.

Nuorten luokassa draamaa saatiin jo heti perjantaina avauspätkällä, kun Lauri Halonen keskeytti tekniseen vikaan ja sama kohtalo oli myös pisteissä kolmantena olleella Kimi Rajalalla. 

Pohja-ajan napautti toissa vuoden Nuorten mestari Ville Vatanen Toyota Auriksellaan, mutta vain 0,2 sekunnin päähän venytti Jose Kangas Ford Fiestalla. Viime vuoden mestari Esko Kytömäki venyi myös asfaltilla hyvään kyytiin vanhemman mallin Fiestallaan ja oli kolmas, vain 2,3 sekuntia Vatasesta. 

Perjantain toinenkin erikoiskoe oli asfalttia ja nyt Vatanen sai tehtyä hieman eroa. Yötauolle mentiin Vatasen johtaessa, toisena Jose Kangas 4,4 sekunnin päässä ja kolmantena Kytömäki 12,9 sekuntia kärjestä jääneenä.

Lauantain avauksessa saatiin taas draamaa, kun Jose Kangas ajoi vauhdikkaasti ulos ja joutui keskeyttämään. Vatanen kiristi kärjessä reilut pohjat muihin nähden ja Kytömäen takana Aaron Holopainen Ford Fiestallaan nousi nyt kolmostilalle. 

Seuraava isompi tapahtuma olikin sitten viidennen erikoiskokeen, Pöylän peruminen osalta kilpailijoista, kun salama sytytti maastopalon erikoiskokeen läheisyydessä. Kuudennella erikoiskokeella Viljami Salminen ajoi pohjat ja nousi vitossijalta Aatu Hakalehdon ohi neljänneksi, vain 0,4 sekunnin päähän Aaron Holopaisesta. 

Seitsemäs erikoiskoe olisi ollut sama kuin viides, mutta maastopalon sitkeyden myötä sekin jätettiin välistä. Viimeisenä ajettiin sen myötä kuudentena ajettu Saukonoja uudelleen. Vatanen venyi viimeisellä erikoiskokeella kovaan vauhtiin, ajaessaan samalla voittokamppailua SM4-luokan voitosta Henri Sääskilahtea vastaan. 

Salminen napautti Toyota Auriksellaan jälleen toiseksi nopeimman ajan nuorissa ja nousi 4,5 sekunnin turvin Aaron Holopaisen ohi Nuorten kolmostilalle. Vatanen ajoi nuorten voittoon 41,4 sekunnin erolla Kytömäkeen, Salmisen ero Vataseen puolestaan oli 1.05,2.

Sarjatilanteessa Vatanen kasvatti 17 pisteen eronsa Holopaiseen nyt 30 pisteeseen. Esko Kytömäki puolestaan nousi seitsemänneltä tilalta nyt kolmanneksi ohi Kimi Rajalan ja Viljami Salminen nousi 13:nnelta sijalta kuudenneksi.

Nuorten sarjassa neljä parasta kisaa kuudesta lasketaan loppupisteisiin ja kauden viimeisessä kilpailussa on korotetut pisteet. Vatasella on nyt kolme voittoa jotka ovat tuottaneet 75 pistettä. Jos Vatanen ottaisi Nuorten voiton myös kesäkuussa Pohjanmaalla, nousisi pistemäärä 100 pisteeseen ja lähimmät uhkaajat Holopainen tai Kytömäki voisivat nousta siinä tapauksessa maksimissaan 95 pisteeseen.

Junioreissa Altomaa ja Tuominen karanneet muilta

Juniorien pisteissä ennen Turun osakilpailua kärkikaksikkona oli Suomi Cupissa ajava Henri Altomaa, sekä SM5-luokassa ajava Rasmus Tuominen. Kärkikaksikko kasvatti onnistuneesti eroa takana olijoihin ja SM3-luokan kuljettaja Severi Jokioinen puolestaan nousi pistetaulukon kolmoseksi. Juniorien pisteitä voi kartuttaa kaikissa SM-luokissa, sekä Suomi Cupissa.

Omassa luokassaan korkeimmalle sijoittui Henri Altomaa, joka otti Suomi Cupista kakkostilan tuomat pisteet. Hyvän rallin ajoi myös Rasmus Tuominen, joka SM5-luokassa sijoittui Mitsubishi Evo 9:llään kolmanneksi. 

SM3-luokassa Ford Fiesta R2:lla ajava Severi Jokioinen kohensi sarjatilanteessa asemiaan ja nousi kolmanneksi, otettuaan SM3-luokan yhdeksännellä sijalla viisi pistettä lisää pistesarakkeeseensa. Jokioisen kanssa tasapisteissä ennen Turkua olleen Roope Hirvosen oli arveltu ennakkoveikkauksissa ottavan SM4-luokassa pisteitä sen verran, että kolmospaikka olisi Turun jälkeen hallussa, mutta kisa päättyi tekniikkavikaan lauantaiaamuna.

– Asfalttipätkät meni odotuksiin nähden erinomaisesti, sopiva sekoitus vauhtia ja teknistä osuutta, niin meidänkin autolla ehti. Nautiskeltiin pidon määrästä oikein koko rahalla. Lauantain avaus tuli myös hyvin, pieni virhe oli paalin kierrossa, mutta muuten tuli kyllä niin, ettei kovempaa vaan oikein pääse. Seuraavalla oli jotain pientä rötäystä, lienikö polttoaine jo vähän vähissä, Altomaa summasi.

– Pöylän tuplapätkää ei päästy ajamaan ollenkaan ja Saukonojan tuplapätkän eka lenkki tultiin aika perusvauhtia, paljon pitkiä suoria ja risteyksiä niin niissä voima vain ei riittänyt. Jälkimmäinen Saukonoja tultiin täysin kakkossijaa varmistellen, mutta vielä hävisi takapiikissä sitten kakkosvaihde ja saatiin jännityksen tunnelmaa.

Nuorten SM -tulokset: SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli

1. Ville Vatanen 42.25,2
2. Esko Kytömäki +41,4
3. Viljami Salminen +1.05,2
4. Aaron Holopainen +1.09,7
5. Aatu Hakalehto +1.39,0

Suomi Cup -tulokset: SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli

1. Juho Koski-Lammi 39.46,6
2. Henri Altomaa +11,4
3. Reijo Mattila +36,9
4. Samuli Nevä +54,5
5. Kim Forsgren +1.17,2

RSJM-pisteet: 3/6 osakilpailua

1. Henri Altomaa 43p
2. Rasmus Tuominen 22p
3. Atte Vähämaa 10p 
4. Samu Koivuranta 10p
5. Severi Jokioinen 8p

Nuorten SM

1. Ville Vatanen 75p
2. Aaron Holopainen 45p
3. Lauri Halonen 35p 
4. Kimi Rajala 22p 
5. Jose Kangas 21p 

Lähde: RSJM tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com