MOTORSPORT

Jyrki Järvilehdolta yllättävä veto: debytoi rallicrossissa huipputehokkaalla Mersulla

Jyrki Järvilehto tekee tulevana kesänä paluun ratin taakse kilpailujen osalta, kun hän osallistuu neljään rallicrossin RX Masters -kilpailuun Kalliokoski Motorsport -tiimin Mercedes-Benzillä.

Kuluvan viikon tiistaina 57 vuotta täyttävä Jyrki Järvilehto tekee paluun kilparadoille tänä vuonna, kun entinen Formula 1 -kuljettaja debytoi rallicrossissa. Järvilehto tulee osallistumaan tulevana kesänä neljään kilpailuun, jotka kuuluvat uuden RX Masters -konseptin alle. Kyseessä ei ole sarja, vaan neljä yksittäistä Suomessa ajettavaa rallicross-kilpailua.

– Tavoite on se, että yritetään tehdä parhaamme. Uuteen hyppääminen on tosi haastavaa, siellä on nuoria ja kokeneita crossikuskeja vastassa, Järvilehto muistuttaa Kalliokoski Motorsport -tiimin tiedotteessa tulevasta haasteestaan.

On sanomattakin selvää, että Järvilehto on Suomen yksi kokeneimmista kilpa-autoilijoista kautta aikojen, kun yhteen lasketaan kokemus niin kilpailemisesta kuin testaamisesta erilaisilla autoilla ja erilaisilla radoilla. Rallicross on lajina Järvilehdolle kuitenkin uusi tuttavuus ja kokenut kilpa-autoilija muistuttaakin, että testit ovat aina vain testejä. Vihreän valon syttyessä kilpailussa tilanne on täysin erilainen.

– On eri asia, kun lähdetään viivalta ajamaan ja vierellä on muitakin. Minulle on aina ollut tosi tärkeää, että kaikki on puhdasta ja kliiniä, mutta nyt lentää sora ja kivet ropisevat. Jos olisi joskus ajanut vaikka “jokkista”, olisi enemmän perillä lajista ja radalla tapahtuvasta kontaktista. Nyt pitää aika nopeasti sisäistää uusia asioita. Toivottavasti nuoret opastavat lajin saloihin. Odotan innolla tulevia kisoja, Järvilehto hehkuttaa.

 

Tältä näyttää Kalliokoski Motorsportin rallicross-Mersu, tehoa lähes 600 hevosvoimaa (Kuva: Kalliokoski Motorsport).

 

 

 

“Auton rakentamisessa tehty valtavasti työtä”

Se miten Järvilehto rallicrossin pariin päätyi, selittyy viime syksynä Hyvinkään radalla ajetuista testeistä. Rallicrossin SM-sarjasta tuttu menestystiimi, Mika Kalliokosken johtama Kalliokoski Motorsport, heitti Järvilehdon testattavaksi viime vuonna valmistuneen uuden Supercar-luokan auton, A-korimallin Mercedes-Benzin, jonka kustomoitu kaksilitrainen moottori tarjoaa tehoja kuljettajan iloksi lähes 600 hevosvoimaa.

– Olen aina sanonut, että kilpuri alkaa vasta siitä, kun pellin alla on vähintään 500 heppaa. Auton rakentamisessa on tehty valtavasti työtä! Se on kauttaaltaan aivan upea, aggressiivinen crossitykki. Ihan kuin faija nuorena tukisti, tuli aivan sama fiilis, kun tuolla ajoi. Se poistuu, lähtee, eikä ihan heti tarvitse kysellä lisää tehoa. Jumankauta mikä rätinä ja pauke siinä on, Järvilehto kuvailee Kalliokoski Motorsportin uusinta luomusta.

Kokemus huipputehokkaasta autosta ei lopulta Järvilehdon osalta jäänyt vain viimevuotiseen testiin, vaan varsin nopeasti syntynyt ajatus kilpailemisesta kyseisellä autolla tuo Järvilehdon rallicross-radoille tulevana kesänä neljässä RX Masters -kilpailussa, jotka ajetaan Honkajoen, Kouvolan, Jalasjärven, sekä Hyvinkään radoilla.

– Puhuttiin testin jälkeen miten hieno auto on ja millaista taitoa meillä Suomessa on kilpa-autojen rakentamiseen. Mika heitti, että tule vetämään sillä joku kisa. Siitä se ajatus lähti. Mika hoiti hommat nopeasti eteenpäin, joten olihan sitä tartuttava tilaisuuteen. On mieletön juttu, että ylipäätään pääsee ajamaan tuollaista autoa, Järvilehto puhkuu intoa.

Ensimmäinen rallicrossin RX Masters -kilpailu ajetaan 21. toukokuuta Pesämäen radalla Honkajoella.

RX Masters 2023

21.05. Pesämäki, Honkajoki (Honkajoen MK / UA)
08.07. Tykkimäki, Kouvola (Valkealan UA)
12.08. Murtoharju, Jalasjärvi (Jalasjärven MK / UA)
02.09. Hyvinkään Vauhtipuisto (Hyvinkään UA)

Suluissa kilpailun järjestäjä

 

 

Jyrki Järvilehto

70 F1-kilpailua, 62 starttia
Kolmas sija Imolan GP:ssä keväällä 1991
Kilpailun voitti Ayrton Senna McLarenilla
Le Mansin 24 tunnin kilpailun voitto 1995 ja 2005
Kolmas sija Le Mansissa vuosina 2003 ja 2004
American Le Mans -sarjan mestaruus 2004
Neljä pistesijoitusta Cart-sarjassa 1998
FIA:n GT-sarjan hopeaa 1997, osakilpailuvoitto Helsingissä
Britannian F3-mestari 1988
Useita kilpailuja rata-autoilun DTM:ssä ja ITC:ssä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com